GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #149 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Sony Alpha 300
Aleksandar Veljković
Alpha 300 predstavlja najzanimljiviji izdanak niskobudžetne serije, drugi model "odozdo" kako po tehničkim karakteristikama, tako i po ceni.
- PC #149 (Novembar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Sony Alpha 300

Sony je ozbiljnu nameru da se uključi u tržište DSLR aparata pokazao još 2005. godine, kada su kupili foto ogranak firme Konica Minolta (Minolta je decenijama bila jedan od vodećih svetskih proizvođača SLR aparata). Alpha 300 predstavlja najzanimljiviji izdanak iz njihove niskobudžetne serije, drugi model „odozdo“ kako po tehničkim karakteristikama, tako i po ceni (cenom je pozicioniran negde između Canon 1000D i 450D). Ovaj aparat sa APS-C formatom senzora i rezolucijom 10 Mp poseduje neke unikatne tehničke karakteristike koje ga jasno izdvajaju od konkurencije, od kojih su najbitnije LiveView rešenje koje funkcioniše kao na kompaktnim aparatima, kao i pokretni LCD displej koji ovo tehnološko rešenje čini još upotrebljivijim.

Prvi susret sa aparatom uliva poverenje – ergonomski odlično oblikovan gumirani rukohvat savršeno upada u ruku, a dobro pozicioniran jog dial ispred okidača i logično raspoređene komande čine njegovo korišćenje jednostavnim. Doduše, možemo naći i poneku zamerku na raspored tastera, naročito one koji su smešteni na gornjoj strani aparata, predaleko da bi se dohvatili bilo palcem ili kažiprstom, tako da ćete najpre za njima posezati ispomažući se levom rukom. Najčešće korišćene funkcije kao što su ISO setovanje, režim rada okidača, zaključavanje ekspozicije (AEL) ili kompenzacija ekspozicije imaju zasebne tastere, dok se ostalim bitnim funkcijama jednostavno pristupa pozivanjem opšteg menija Fn.

Neke funkcije, kao što su uključivanje stabilizacije senzora (svi Sony modeli imaju stabilizaciju u samom telu, za razliku od Nikon i Canon aparata koji koriste stabilizovane objektive), uključivanje aparata ili prelazak u Live View mod rešeni su preko klizećih mehaničkih prekidača. Ako ste imali iskustva sa nekim novijim DSLR modelom, verovatno ste već na Live View počeli da gledate kao na neku „šminku“ gde je način fokusiranja rogobatan, ali kad uključite Live View na A300 shvatate da uopšte ne mora da bude tako. Na naše iznenađenje, aparat je u Live View modu radio jednako efikasno, fokusirajući sa istim sistemom od 9 autofokusnih zona i gotovo istom brzinom i preciznošću kako to čini i kada fokusirate preko prizme optičkog tražila. U svakom slučaju, postavljen je „domaći zadatak“ tržišnim liderima, a korisnicima je napokon ponuđen Live View koji zaista radi ono što očekuju.

Ako tome dodamo činjenicu da je LCD displej dijagonale 2,7“ na A300 pokretan (možete ga rotirati za 90 stepeni naviše i 45 stepeni naniže, što omogućava komforan rad na stativu, za fotografisanje makro objekata pri tlu ili za fotografisanje preko grupa ljudi ili ograda), dolazimo do zaključka da je A300 aparat koji zaista u svojoj cenovnoj kategoriji, barem kada je ovaj element funkcionalnosti u pitanju, nema konkurenciju.

Optičko tražilo aparata je relativno sitno, mada ne toliko da ćete to doživeti kao hendikep. Zameramo što se ISO setovanje ne očitava među parametrima na njemu, kao kod većine konkurenata. Raspoloživ raspon osetljivosti je od 100 do 3200 ASA, uz opcioni AUTO mod. Pri automatskom ISO setovanju aparat funkcioniše u rasponu od 100 do 400 ASA, što znači da ćete morati manuelno da postavite vrednosti više od ovih, ukoliko želite da ih koristite (vrlo preporučljivo ako radite u uslovima slabijeg svetla, bez obzira na optičku stabilizaciju). Aparat vas upozorava kada brzina zatvarača dospe u područje gde postoji rizik od zamućenja usled vibracija.

A300 se sa 3 snimka u sekundi i baferom za 6 RAW snimaka uklapa u prosek svoje klase, mada kada koristite AF-A mod fokusiranja ume da demonstrira fluktuacije u brzini. Ipak, ovo su performanse sasvim primerene potrebama amatera entuzijasta kojima je ovaj aparat namenjen, a dobar, precizan autofokus uliva sigurnost u radu. Eksponiranje je odlično, a široke mogućnosti za kontrolu kolorita i dinamičkog raspona (D-RangeOptimizer) vam omogućavaju da rezultat prilagodite svojim preferencama, čak i kada pravite JPG fotografije. Balans belog je odličan, kao i dinamika i zasićenost kolorita. Aparat pri višim osetljivostima (ISO 1600, 3200), demonstrira više šuma od vodećih konkurenata, ali se on može relativno uspešno filtrirati.

Priloženi kit objektiv raspona 18-70 mm daje prihvatljivu geometriju, mada oštrina opada ka perifernim delovima slike, ali dok ne nabavite bolju optiku moći ćete i od njega da dobijete korektne rezultate za standarde niskobudžetne DSLR klase. Pohvaljujemo činjenicu da Sony i kod ovog modela koristi jeftine i brze CF kartice. Sve u svemu, Alpha 300 nam se dopala i smatramo da je reč o aparatu koji je atraktivna alternativa modelima tržišnih lidera, a činjenica da je kompatibilan sa širokom paletom odlične Minolta optike proširuje vaše mogućnosti za obezbeđivanje zadovoljavajućeg asortimana objektiva.

Korisne adrese:

Foto Oprema
http://www.foto-oprema.com




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter