GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #149 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Virtuelno realna Sinergija
Marko Herman
Posle osam godina, Sinergija pomalo podseća na damu u najboljim godinama: odlično izgleda a više nije zahtevna kao "klinka". No, da li to znači da je vatra nestala? Proveli smo četiri dana u Novom Sadu, na predavanjima Sinergije 08 i oko njih...
- PC #149 (Novembar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Virtuelno realna Sinergija

Sećanje na početke Sinergije je ujedno i sećanje na izuzetni entuzijazam svih ljudi angažovanih u organizaciji, kao i njihovu želju da delić sveta dođe u Srbiju. Svi oni koji su je pratili tih godina smatrali su Sinergiju jednom od retkih prilika da se o najnovijim tehnološkim dešavanjima zvanično priča i kod nas. Osam godina nakon prve Sinergije logično je da se taj entuzijazam preraspoređuje i sve više odnosi na dostizanje savršenstva u organizaciji umesto na angažovanje da sve prođe kako treba. Sinergija 08 je u tome uspela: sve je funkcionisalo kako se samo poželeti može, a preko 1.500 učesnika otišlo je zadovoljno nakon što su stekli uvid u neka od najsavremenijih tehnoloških rešenja.

Za četiri dana

Sinergija 08 odvijala se tokom četiri dana, a treći put zaredom održana je u novosadskom Master centru čije su sve prostorije bile zauzete (možda mali predlog Novosadskom sajmu: izgradite aneks Master centra, ako može do sledećeg oktobra). Prvo veče Sinergije u celini je zauzelo uvodno predavanje tokom kog su novi generalni direktor Microsoft-a u Srbiji Vladan Živanović i stari direktor konferencije Nikola Mirčić, uz kolege, predstavili najnovije Microsoft-ove tehnologije i na zabavan način najavili ono o čemu će biti reči narednih dana.

A ta tri naredna dana bila su prepuna predavanja. Sve se odvijalo u čak osam sala i u pet termina. Uz to, posebno je priređena zvanična promocija paketa Dynamics NAV 5.0, kao i čitav niz dodatnih predavanja, tako da je ukupan broj prezentacija prešao 150. Da bi se učesnici lakše snašli u tome šta da izaberu, s obzirom na to da se najveći deo programa odvijao paralelno na više mesta, sva predavanja bila su podeljena u čak trinaest tehničkih oblasti, koje su varirale od onih usmerenih ka poslovnim korisnicima informacionih tehnologija, preko osoba zainteresovanih za mobilne tehnologije i objedinjene komunikacije, do tema interesantnih samo programerima.

Pored konferencijskog dela, polako se uspostavlja tradicija izložbenog prostora koji je ispunjen štandovima Microsoft-ovih partnera, ali i sadržajima labavo ili nimalo vezanim za samu Sinergiju. Posebno je interesantno da je u četvrtak popodne izložbeni deo bio potpuno otvoren za javnost, a ne samo za one koji su svoje prisustvo Sinergiji platili.

Ključ virtuelizacije

Nekoliko tema, odnosno proizvoda, izdvojilo se kao najbitnije. Tako je Microsoft SQL Server 2008 svoju lokalnu premijeru imao upravo na Sinergiji. Nova verzija SQL Server-a donosi tehnologije važne za zaštitu informacija, obezbeđivanje neprekidnog poslovanja, pojednostavljivanje razvoja aplikacija, a omogućava integrisanje bilo kog tipa podataka i isporučivanje relevantnih informacija. Zanimljivo je da je u Microsoft-ovom razvojnom centru u Beogradu osmišljena mogućnost skladištenja geografskih podataka u baze koje pokreće SQL Server 2008 – beogradski razvojni centar očito dobija sve praktičnije zadatke.

Konferencija je bila prilika i da se domaćem tržištu zvanično predstavi Microsoft Dynamics NAV 5.0, poslovni informacioni sistem koji je potpuno lokalizovan i prilagođen načinu poslovanja u našoj zemlji, čije prethodne verzije već koristi više od 150 kompanija u Srbiji. Osim što su predstavljene mogućnosti novog Navision-a (unapređeno deljenje informacija, pojednostavljivanje svakodnevnih procesa, minimalizovanje administrativnih troškova...), reč su dobili i zadovoljni korisnici ovog poslovnog rešenja, što je svim zainteresovanim omogućilo da se na primerima upoznaju s izazovima i prednostima uvođenja IT sistema zasnovanog na Dynamics NAV-u.

Fil rouge Sinergije bila je Microsoft-ova platforma za virtuelizaciju. Hyper-V se bori na tržištu koje se uzburkalo, a već ga nastanjuju jaki igrači. To je Microsoft podstaklo da o svom nastupu ozbiljno razmisli, a Hyper-V je rezultat. Snaga ovog sistema pokazala se i kroz virtuelizaciju kompletne IT infrastrukture konferencije. „Sinergija će, kao nosilac IT inovacija, i ove godine biti spremna da predstavljanjem novih tehnologija i rešenja domaćim IT profesionalcima približi vreme koje tek dolazi. I to na najbolji način: kroz praktične primere i prikazivanje rešenja za virtuelizaciju koje pokreće kompletnu infrastrukturu Sinergije 08“, naglasio je Vladimir Knežević, tehnički direktor konferencije. I zaista, gotovo svi računari u Master centru radili su na virtuelnoj platformi, pa je čak i na malim mrežnim računarima moglo da se uživa u punoj snazi Vista i Office 2007 okruženja. Čitavu tu mrežu realizovala je firma Coming, demonstrirajući veliko znanje i iskustvo u primeni Microsoft-ovih tehnologija na korporativnom nivou.

Softver kao servis

Bitna tema na Sinergiji 2008 bio je i Microsoft-ov pogled na koncept software as a service. U vizuri ove kompanije, taj pristup nazvan je Software+Services i upućuje na to da softver kao usluga nije kompletno rešenje već samo jedan deo velike slagalice.

Naš sagovornik na ovu temu bio je Michael Hartmann, direktor za poslovne i marketinške operacije u centralnoj i istočnoj Evropi. On je istakao da Microsoft na tu temu gleda sveobuhvatno, odnosno da ne očekuju da će korisnici želeti da jednostavno pređu na nov način rada, već da će uvek postojati potreba i za off-line upotrebom softvera, ali i za on-line dostupnošću podataka. Software+Services je hibridni pristup koji će korisnicima omogućiti da, dok nemaju pristup Internetu, rade off-line, a da potom podatke sinhronizuju sa centralnim serverom te da koriste i on-line aplikacije kada im takav način više odgovara. Bitan deo ovog koncepta biće i Internet Explorer 8, čija se finalna verzija uskoro očekuje, ali će on-line softverske usluge biti moguće koristiti i iz drugih Microsoft-ovih programskih paketa.

Oko Sinergije

Uz predavanja i predstavljanja novih proizvoda i rešenja, organizovan je i niz dopunskih sadržaja. Tako je takmičenje Hack The Gate bilo posvećeno traženju propusta kod Web aplikacija. Igra je simulirala čestu situaciju: Internet prodavnicu kao metu napada zlonamernih hakera. Od učesnika se očekivalo da, koristeći svoja znanja, uspešno pređu više težinskih nivoa upadanja u takav sistem. Doctor laboratorije su posvećene „popravljanju“ SQL programskog koda, kao i oporavku Active Directory podsistema i podataka kojima rukuje Exchange Server. Posebno interesovanje je izazvao nastavak uspešnog koncepta predavanja Master of Deployment, koji je za Sinergiju 08 bio unapređen i organizovan tako da primi više zainteresovanih učesnika.

U četvrtak, 16. oktobra, Master centar je svoja vrata otvorio i za pripadnike akademske zajednice kojima je održano posebno predavanje University@Sinergija, na kojima su upoznati sa Microsoft-ovim proizvodima i ponudom za studente i akademske ustanove.

Sinergija 08 je opravdala očekivanja, kako organizatora tako i učesnika. Više od 1.500 gostiju ispratilo je neverovatno veliki broj predavanja, prezentacija, radionica i zabavnih sadržaja (ističemo koncert grupe „Električni orgazam“), saznalo dosta toga o novim i budućim Microsoft-ovim proizvodima, te se dobro spremilo da narednu tehnološku godinu provede u pokušajima primene novostečenih saznanja i pripremi za Sinergiju 09.

SLEDEĆI TEKST U PC #149
preview
Čekajući Windows 7
Zoran Kehler


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter