GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #151 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Cevi, žice i kanali
Đorđe Grujić
Šta je to: CEO Graphisoft-a ga je obećao pre dve-tri godine, u Constructor-u radi već pet, a mi, obični korisnici ArchiCAD-a, dobijamo ga tek sada, krajem 2008? To je Graphisoft MEP Modeler...
- PC #151 (Januar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Cevi, žice i kanali

Arhitekte se, verovatno više nego sa statičarima, sukobljavaju sa „mašincima“, tj. sa projektantima vodovoda, kanalizacije, elektroinstalacija, grejanja, klimatizacije i ventilacije. Na spisak možemo dodati i centralne instalacije plina, razne telekomunikacione kablove i opremu za protivprovalnu i protivpožarnu zaštitu.

Dok se konstrukcija nekako sredi, makar pri tom Hilti zaradio još koji milion, instalacije su uvek kamen spoticanja, sve do samog kraja projekta. Arhitekte, pogotovo za manje projekte, urade vodovod i kanalizaciju sami, a ostatak se poverava specijalistima, jer zahteva specijalističko znanje. Kritične su pogotovo instalacije ventilacije i klimatizacije, kako zbog prostornih zahteva, tako i zbog uštede energije. U stvarnosti posao koordinacije svih cevi, žica i kanala obično dopadne arhitektama, koji ne smeju previše da menjaju, jer je mehanika fluida nešto što se ne uči na drugom spratu izvesne zgrade.

Lako, a moćno

Šta će, dakle, arhitektonskom softveru dodatak za modelovanje instalacija? Već samo ime govori – za modelovanje projektovanog, kako bi se proverili prostorni odnosi i pronašli eventualni kiksevi. Dakle, projektovanje i dimenzionisanje je i dalje u domenu kolega mašinaca, ali sad možemo da predložimo, vidimo i proverimo kako i kuda prolaze sve te cevi, žice i kanali.

MEP Modeler se instalira bezbolno, kao i svaki dodatak ArchiCAD-a. Da bi proradio, vaš zaštitni ključ za ArchiCAD mora da bude osposobljen, za šta će se prilikom kupovine pobrinuti distributer, kao i prilikom svakog prelaska na novu verziju. Ako još niste kupili MEP Modeler a hoćete da ga isprobate, to možete u demo modu: izvučete svoj zaštitni ključ, ArchiCAD pređe u demo mod a MEP radi, s tim što nema snimanja.

Šta će arhitektonskom softveru dodatak za modelovanje instalacija? Već samo ime govori – za modelovanje projektovanog, kako bi se proverili prostorni odnosi i pronašli eventualni kiksevi
(kliknite za veću sliku)

Uz program će biti instalirana i bogata biblioteka MEP elemenata, a biće i promena među postojećim elementima biblioteke. Naime, MEP elementi koje dobijate uz svaki ArchiCAD će postati „pametni“, pa će se automatski povezivati sa svim cevima koje su u neposrednoj blizini. Svi MEP elementi će raditi i biti vidljivi i na nekom drugom ArchiCAD-u koji nema instaliran MEP Modeler, ali neće biti „pametni“, već obični elementi biblioteke. Da podsetimo, dodatak se ne bavi proračunom, ali je dimenzionisanje elemenata neophodno.

MEP Modeler je drugi u nizu alata kojima se prave složeni sistemi. Prvi generiše zid-zavesa, pa je već promovisan u alat za ograde, nadstrešnice, duple podove, spuštene plafone, a postoji i jedan projekat kuće od hrastovih ramova sa ispunom koji je kompletno urađen alatom za zid-zavesu! MEP Modeler, osim osnovne, ima i druge namene, koje su ograničene vašom maštom. Na primer, njime možete modelovati rukohvate ili bilo šta drugo što se pravi od pravougaonog ili kužnog profila, a može se opisati jednom prostornom centralnom putanjom. O ovome ćemo kasnije, kad se MEP Modeler odomaći, a sada pogledajmo kako radi i šta nam nudi u svom osnovnom načinu primene.

Kako se radi

Specifični elementi nove biblioteke
(kliknite za veću sliku)

Pošto je instaliran i pošto aktivirate MEP Profile Work Environment, MEP Modeler dodaje tri nove grupe komandi za tri nova sistema instalacija: kanale, cevi i nosače kablova. Za svaki od sistema, a u okviru svake pojedine grupe, možete definisati neograničen broj sopstvenih sistema – mogu se dodeliti parametri prikaza, kao što su boje i debljine pera, šrafure i materijal.

Svaki od sistema možete modelovati na dva osnovna načina: postavljanjem pojedinih elemenata ili trasiranjem. Naravno da je trasiranje brže i jednostavnije. Ako imate linijsku shemu koju je kolega instalater uradio u nekom CAD-u, postavite je na svoju osnovu i magični štapić pretvara poliliniju u kanale, sistem cevi ili nosače kablova (kanalice). Krivine se automatski čitaju, ali ne i nivoi. Zato je dobro da trasirate sami, jer u toku trasiranja možete da menjate parametre elemenata: da li sledeći element ide gore ili dole, da li se smanjuje ili povećava, da li se prelazi sa pravougaonog na kružni presek i bilo šta drugo. Pri tom pomažu standardne ArchiCAD-ove pomoćne linije i ostala crtačka pomagala.

Iako su MEP elementi koje postavljate ili generišete automatski GDL objekti, kao i sve drugo u ArchiCAD biblioteci, napravljeni su da budu mnogo pametniji od standardnih elemenata. Svaki od njih prepoznaje svog suseda i automatski se prilagođava, istovrsni elementi stvaraju podsisteme koje možete menjati i podešavati kao celine (recimo, čitav jedan krak sistema za klimatizaciju) i automatski reaguju na priključke na standardnim MEP elementima u svakoj ArchiCAD biblioteci.

Uzmimo jedan primer. Cev koju postavite na priključak za hladnu vodu na umivaoniku odmah će biti plave boje, cev na priključku za toplu vodu crvene, a slivnik žute – jer je tako podešeno. Naravno, sve to možete i sami podesiti, onako kako to vama odgovara. Usput, priključci na umivaonicima nisu po našim standardima, tako da posla oko lokalizacije svakako ima.

Može se raditi u 3D prozoru, što je svakako bolje i očiglednije. Čak i ako radite u osnovi, nije nikakav problem da se trasa definiše nagore ili dole, jer čim kliknete na strelicu gore ili dole, ArchiCAD vas pita kolika je dužina vertikalnog kanala i automatski dodaje zakrivljene elemente. Ako skrenete pod bilo kojim uglom i zato definišete zakrivljeni element iz biblioteke, ArchiCAD pretvara ikonu u oko i strelice pokazuju pravac gde nastavljate razvod instalacije. Umesto postavljanja pojedinih elemenata, trasiranje je sigurno najbrži način da postavite razvod.

Izmene, prepravke i saradnja

Može se raditi u 3D prozoru, što je očiglednije, ali i u 2D osnovi. Čak ni tada nije problem da se trasa usmeri nagore ili nadole
(kliknite za veću sliku)

Elementi koji su već u razvodu mogu se menjati po potrebi jednostavnom promenom parametara nekog od objekata. Ako vam je potrebno bilo šta što ne postoji u standardnoj biblioteci, možete ga napraviti na klasičan način i snimiti kao MEP podvrstu (subtype).

Ovo je veoma bitno, jer ako snimite napravljeni element kao nešto drugo, inteligentne MEP opcije neće biti na raspolaganju. Naravno, napravljeni elementi imaju relativno ograničene mogućnosti, kao i svi drugi elementi biblioteke koji se ne pišu već modeluju. Ipak, nivo inteligencije je više nego dovoljan.

Elemente možete prepravljati pojedinačno ili kao cele podsisteme – u nekim situacijama morate prepraviti ceo razvod od glavne linije iz, recimo, pravougaonog u okrugli. Jednostavnim biranjem jedne grane pristupate podešavanjima. Šta god da na taj način promenite, priključak ili veza sa glavnim razvodom će automatski biti podešeni prema promenama koje ste uneli.

(kliknite za veću sliku)

MEP Modeler je dovoljno „pametan“ da prepoznaje i sudare. Ako vam kanal prolazi kroz neki zid ili stub, oba elementa će biti obojena crveno i automatski će se pojaviti Redline elementi koji označavaju njihov sudar, tako da svoje komentare možete poslati kolegi instalateru, koji će onda izmeniti taj deo razvoda kako bi se složio sa projektom. Ili ćete jednostavno dodati otvor u zidu. Sva mesta sudara se prepoznaju odjednom i ceo spisak se može izvesti radi slanja ili prikazati grafički.

Uz MEP Modeler dobijate i dodatak koji omogućava direktan uvoz MEP projekata urađenih u Autodesk AutoCAD MEP-u 2008 ili 2009. Dodatak se instalira u oba softvera i izvozi pametni IFC fajl. Sve što je definisano u AutoCAD-u otvara se u ArchiCAD-u i, ako uvezeni elementi ne odgovaraju nijednom od elemenata standardne biblioteke, stvara se nova bibilioteka. Dakle, ArchiCAD i dalje „govori strane jezike“ i nema problema sa komunikacijom.

A u stvarnosti...

(kliknite za veću sliku)

Postavlja se pitanje ko u projektno-izvođačkom lancu ima interes da koristi ovaj softver? Ako su arhitekte plaćene za nadzor i koordinaciju i imaju pravo da zahtevaju izmene projekata mašinskih instalacija, onda je ovaj alat neprocenjivo koristan i nezamenjiv. Ako radite na projektu gde kolege mašinci koriste AutoCAD MEP, onda dileme nema. Takođe, ako radite u velikom birou gde su zastupljene sve faze, iako nema dimenzionisanje, MEP Modeler je idealan da se sve instalacije „provuku“ kroz projekat kako treba, znatno pre nego što se počinje izvođenje.

Ako ste izvođač radova, a još niste isprobali neke od VC alata, možda je ovo dobra ulaznica u svet virtualne građevine – milion koji je na prethodnom projektu otišao Hilti-ju može da ode vama, tj. milion minus cena MEP Modeler-a, koja je u poređenju sa tim milionom smešna...

Korisne adrese:

HiCAD
http://www.hicad.rs
BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter