GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #151 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
NDrive - brzina i jednostavnost
Aleksandar Veljković
Ljubitelji PDA uređaja i "pametnih" mobilnih telefona koji žele da svoj omiljeni gedžet upotrebe i za GPS navigaciju, često su u ozbiljnoj dilemi oko izbora softrvera. Ispitali smo mogućnosti verzije 3 programa NDrive, namenjenog uređajima sa sistemom Windows Mobile.
- PC #151 (Januar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

NDrive - brzina i jednostavnost

Prikaz mape u programu NDrive je odličan, a ruta se može videti u 2D ili 3D perspektivi.

Kada kupujete zaseban GPS navigator, pitanje softvera koji ćete na njemu koristiti se praktično i ne postavlja – na to da li se proizvođač opredelio za poznati iGo ili je razvio sopstvenu navigacionu platformu ne možete da utičete. Ljubitelji PDA uređaja i „pametnih“ mobilnih telefona koji žele da svoj omiljeni gedžet upotrebe i za GPS navigaciju često su u ozbiljnoj dilemi. Ni iGo ni Garmin Mobile XT nisu savršeni, a što je softver kompleksniji, to ima više problema sa radom na pojedinim uređajima i verzijama operativnog sistema.

Specijalno za telefon

NDrive je proizvod istoimene portugalske firme, koji ozbiljno „preti“ da zavlada navigacionim tržištem smart telefona. Ovaj program poseduje nekoliko osobina koje čine uspešan navigator: veoma je brz u radu, jednostavan za korišćenje, grafički dopadljiv, memorijski nezahtevan a, povrh svega lokalni distributer obećava popularne cene. Uz neke od modela HTC telefona ovaj softver će se, sa mapom Evrope (to uključuje Srbiju), dobijati za oko 30 evra.

Na test je stigla verzija 3 NDrive softvera bez jezičke lokalizacije. U Ewe-u tvrde da je snimanje srpskih glasova i prevođenje interfejsa u toku te da će prvi kupci ovaj program dobiti kompletno lokalizovan. Mapa Srbije je delo domaće softverske kuće Contrast a u pitanju je verzija 2.11, iz novembra 2008. godine.

Prikaz mape kod NDrive-a liči na iGo, sa jasnim, dobro rasterizovanim i čitljivim natpisima, kao i mogućnošću da projekciju podesite po volji u desetak finih koraka (od 2D do pregledne 3D perspektive). Kada ste van moda aktivne navigacije, u donjem delu ekrana prikazuje se sat, brzina kretanja, naziv saobraćajnice kojom i brzinsko ograničenje za nju (u Contrast mapi ne baš uvek tačno, mada je pedanterija sa kojim se pristupilo implementaciji ove informacije ohrabrujuća). A kada ste u modu aktivne navigacije, jasnim, velikim simbolom prikazan je sledeći manevar i udaljenost do njega, kao i udaljenost do odredišta i procenjeno vreme stizanja. U vrhu ekrana se pritom skroluje ime saobraćajnice na koju treba da se uključite. U svakom trenutku možete slobodno da skrolujete, zumirate i rotirate mapu, a, par sekundi nakon što prestanete, prikaz se automatski vraća na aktivnu navigaciju. NDrive prikazuje i 3D poligone zgrada u onim mapama koje ove podatke imaju. Sve u svemu, vrlo jasno i pregledno.

Bezbedno do cilja

Moguće je uključiti bezbednosne mehanizme, poput upozorenja da prekoračujete dozvoljenu brzinu, obaveštenja o pozicijama fiksnih radara za merenje brzine (ove kamere u Srbiji još uvek nisu uobičajene pa na mapi nisu označene), kao i upozorenja na prebrzo približavanje krivinama i raskrsnicama.

Logika rutiranja nije sofisticirana na način kako je to u iGo ili Garmin softveru slučaj, ali vam stavlja na raspolaganje tri moda – najbrži put (koji će vas često voditi zaobilazno da biste se uključili na put višeg ranga), najkraći put (koji će vas previše često voditi sporednim putevima samo zato što je trasa koji kilometar kraća nego autoputem) i mod pešaka. Ipak, i uz ovakvu logiku navigacije bezbedno ćete stići na odredište.

Pohvaljujemo i bogatstvo POI tačaka, koje će vam omogućiti da uvek pronađete objekat željenog tipa u blizini, mada pretraga po adresama ume da bude konfuzna. Na primer, Beograd je podeljen po opštinama, pa ako ulicu tražite na pogrešnoj opštini, dobićete odgovor da adresa nije pronađena?! Opciju za traženje ulice u svim gradovima Srbije nismo pronašli. Pretragu možete da vršite i po poštanskim brojevima.

Contrast-ove mape su pedantno i detaljno urađene kada su veći gradovi i glavne saobraćajnice u pitanju, POI baza je bogata, ali upotrebna vrednost opada s udaljavanjem od urbanih centara. Mnoge varošice u Srbiji nisu pokrivene do nivoa ulica (na primer Despotovac), tako da Contrast zaostaje za glavnim konkurentom. U svakom slučaju, NDrive smatramo za značajnu prinovu na domaćem GPS nebu, koja će pre svega proširiti mogućnost izbora vlasnicima mobilnih telefona i PDA uređaja. Ewe će uskoro početi da uvozi i NDrive hardver, odnosno GPS navigatore ovog proizvođača, koje odlikuje povoljna cena.

Korisne adrese:

Ewe Computers
http://www.ewe.rs/

SLEDEĆI TEKST U PC #151
preview
ERP za slatkiše
Marko HermanBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter