GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #151 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
ERP za slatkiše
Marko Herman
Iako proizvodnja konditorskih proizvoda deluje kao zabavan posao, za efikasno poslovanje treba rešiti niz komplikovanih problema, uz dobru IT podršku. Nova implementacija AB Soft ERP rešenja baziranog na SQL platformi u koncernu Swisslion-Takovo započeta je u martu 2008. godine. I onda su se stvari brzo razvijale...
- PC #151 (Januar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

ERP za slatkiše

Proizvodnja počinje od osnovnih sirovina -> Softver pomaže u efikasnom upravljanju -> Rezultat su proizvodi spremni za tržište
(kliknite za veću sliku)

Koncern Swisslion-Takovo jedan je od najmoćnijih učesnika na tržištu prehrambenih proizvoda u jugoistočnoj Evropi. U sklopu koncerna posluje kompanija Swisslion, koja se bavi proizvodnjom konditorskih proizvoda na deset linija, koje dnevno izbacuju više od 100 tona gotovih proizvoda, a mesečni obim proizvodnje dostiže više od 2.000 tona.

Proizvodi koji izađu iz pogona ove kompanije plasiraju se na tržište Srbije, ali i na veliki broj regionalnih i svetskih tržišta. Za vođenje poslovanja u kompaniji, kao i u celom koncernu, neophodan je informacioni sistem, koji je u stanju da menadžmentu pruži pravovremene i adekvatne informacije za donošenje poslovnih odluka.

Donošenje odluke

Kompanija Swisslion koristila je AB Soft-ovo poslovno rešenje od 1997. do kraja 2005. godine. Nakon integracije, Swisslion i Takovo to rešenje menjaju sistemom koji je omogućio poslovanje na nivou koncerna. Ipak, integracija proizvodnih pogona zahtevala je da se u sklopu članice Swisslion implementira novo rešenje, koje će na najbolji način zadovoljiti potrebe ove kompanije.

Prema rečima Gorana Olujića, direktora kompanije Swisslion, izbor rešenja koje će biti implementirano nije bio težak. „Pošto je Swisslion pre osnivanja koncerna uspešno koristio AB Soft ERP sistem, lako smo odlučili da ponovo upotrebimo to rešenje.“ Ovo rešenje Swisslion je nasledio iz korporacije VIK, koja ga je koristila od 1995. godine, a ostalo je u upotrebi i narednih godina.

Nova implementacija AB Soft ERP rešenja, baziranog na SQL platformi, započeta je u martu 2008. godine, a početkom maja otpočela je i realizacija. Migracija podataka iz korporativnog sistema izvršena je brzo i već početkom juna je AB Soft ERP sistem menadžmentu omogućio uvid u izveštaje bazirane na informacijama iza baze.

Postupak implementacije
Najpre su u martu 2008. godine definisani poslovni procesi u kompaniji Swisslion. Sama realizacija započeta je u maju, a njen ključni deo bila je migracija podataka na novi sistem. Već početkom juna sistem je bio u operativnom stanju, a zaposleni su prošli osnovnu obuku za rad u novom-starom okruženju.

Brza implementacija

Puštanje novog-starog sistema u rad bilo je, sa stanovišta zaposlenih u kompaniji Swisslion, vrlo jednostavno. Bitno je reći da je AB Soft odranije upoznat sa organizacijom poslovnih procesa svog klijenta, kao i da su korisnici sistema u Swisslion-u navikli na specifičnu logiku rada, te protok informacija i dokumenata u AB Soft sistemu.

Za zaposlene u AB Soft-u brza implementacija je predstavljala veliki izazov, jer je ceo proces od početka implementacije do završetka obuke zaposlenih za rad trajao samo mesec dana. Dodatnih deset dana bilo je potrebno da se dostigne željena dnevna ažurnost unosa podataka i kreiranja izveštaja. Pored kratkog roka, AB Soft-ovi inženjeri suočili su se sa izazovom vezanim za razmenu podataka između različitih delova informacionog sistema, a najkompleksniji zadatak, koji su uspešno obavili, odnosio se na obračun cena gotovih proizvoda.

Međusobna saradnja na implementaciji sistema u procesima proizvodnje i distribucije dovela je i do kreiranja određenog broja specifičnih izveštaja koji su menadžmentu kompanije Swisslion neophodni za donošenje strateških odluka. Među njima su i izveštaji za analizu i planiranje proizvodnje.

O zadovoljstvu povodom uspešne implementacije sistema Goran Olujić kaže: „AB Soft je opravdao poverenje koje smo im ukazali. Profesionalno su odgovorili na naše zahteve i poštovali dogovorene rokove.“ On posebno ističe to da je AB Soft ERP sistem usklađen sa zakonskom regulativom u Srbiji, kao i da je prilagođen specifičnostima poslovanja na ovom tržištu, te da se promene u važećim propisima implementiraju u vrlo kratkom roku.

Korisne adrese:

AB Soft
http://www.absoft.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #151
preview
VoIP na malo
Mladen MijatovićRoche LinkedIn

Adria Security Summit 2024


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter