GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #152 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Laser je uvek u modi
Nebojša Rašković
Mono i kolor laserski štampači davno su osvojili tržište, ali se stalno pokazuje da ima mesta za unapređenja. Da li se ove godine nešto promenilo? Isprobali smo 28 modela iz domaće ponude...
- PC #152 (Februar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Laser je uvek u modi

Xerox Phaser P5550

Ako je štampa teksta za vas važnija od štampe fotografija, mono laserski štampač predstavlja privlačno rešenje. U ekonomskoj klasi su modeli koji koštaju između 70 i 200 evra i obezbeđuju veoma efikasan rad, nisku cenu eksploatacije i, što je najvažnije, impresivan otisak. Mono laseri koji koštaju više uglavnom nude bržu štampu, dok su po pitanju kvaliteta tek nešto iznad modela iz ekonomske klase. Za potrebe ovog testa uveli smo dve kategorije, postavivši granicu između njih na 200 evra. U prvoj grupi se našlo osam printera, dok je druga okupila deset takmičara. Među njima se nalazi i jedan Xerox iz visoke biznis klase, koji po performansama i ceni odskače, pa smo ga izdvojili kao posebnu kategoriju.

Što se tiče kolor lasera, najveću pažnju kupaca privlače modeli iz donjeg segmenta ponude, čija cena ne prelazi 300 evra i koji ne zauzimaju mnogo prostora na radnom stolu. Ove štampače uglavnom karakteriše spor ispis kolornog otiska, ali i njegova nešto viša cena. Pored kompaktnog izgleda, njihova glavna prednost je lakoća korišćenja. Na ovom uporednom testu našlo se ukupno devet kolor lasera, od kojih svega tri modela u ekonomskoj klasi.

Domaće tržište|

HP Color LaserJet CP1515n

Pre nego što smo uopšte otpočeli testiranje lasera, prošetali smo po beogradskim šopovima i ostali zatečeni brojem brendova, kao i raznolikošću cena. U ekonomskoj klasi četiri proizvođača vode ljuti boj - Canon, Epson, HP i Samsung se utrkuju ko će ponuditi brže i kvalitetniji printere. To je posebno izraženo u kategoriji mono lasera, gde ove četiri kompanije imaju najbolju ponudu i sjajan odnos cene i kvaliteta.

Situacija je drugačija sa kolor laserima. Njih je mnogo manje u ekonomskoj klasi, pošto retko koja firma (pojedinačni kupci se retko opredele za kolor laser) kupuje ove štampače da bi na njima štampala samo dokumente u boji - oni se često koriste i kao standardni štampači, na kojima se štampaju crno-beli dokumenti (uglavnom tekstualnog sadržaja).

Učešće crno-belih strana u ukupnom obimu štampe mnogo je manje kod nas nego na Zapadu - otprilike polovina dokumenata koje ispitani vlasnici jeftinih kolor lasera kod nas odštampaju sadrži i boju. Od tih 50% dokumenata odštampanih u boji, otprilike polovinu čine tekstualni dokumenti sa kolor zaglavljem, a drugu polovinu razne prezentacije, brošure i fotografije. U cenovno višoj kategoriji dominiraju Konica Minolta i Xerox, koji će se i sledećih godina oštro boriti za naklonost kupca.

Kako smo testirali|

Konica Minolta PagePro 1350W

Nije teško testirati laserski štampač, pošto on obavlja samo jednu funkciju. Glavni parametri za ocenjivanje su zato brzinske karakteristike i kvalitet otiska. Dakle, štoperica u ruke, mnogo strpljenja i to je to.

Najjeftiniji kolor laseri sada se po ceni mogu porediti sa inkjet-ovima iz više srednje klase. Povoljne cene uvek prijaju kupcima, ali neke od njih i brinu: da li je ugrožen kvalitet i kako će se to odraziti na cenu eksploatacije? Zato po prvi put koristimo najsavremenije testove kreirane u velikim štamparskim test laboratorijama. Reč je o Altona i SpencerLab testovima, koji su smernica svim proizvođačima štampača i MF uređaja. Altona Test Suite je sastavljen od tri segmenta. Prvi je Altona Measure 1a, specifičan dokument sastavljen od mnogo sitnih kockica u kojima se nalaze nijnse boja. U stanju je da do maksimuma optereti procesor printera i jedan je od najvernijih pokazatelja verodostojnosti prelamanja pigmenata. Za proveru detaljnosti i popunjenost karaktera prahom brine se Altona Technical (v.2), još jedan od neobičnih i zahtevnih testova, čiju osnovu čine fontovi različitih stilova i dimenzija. Ovaj test fajl se koristi čak i za kalibraciju printera velikih formata. Poslednji test dokument u Altona porodici nosi naziv Altona Visual (v.2a) i koristi se za proveru fotografske reprodukcije printera.

Samsung ML-1640

SpencerLab Test Suite smo u par navrata već koristili pri testiranju printera, a nedavno se pojavila i verzija 4.1. Sastoji se od pet zahtevnih grafičkih dokumenata koji nam služe za proveru reprodukcije pigmenata i ravnomernosti rasporeda praha unutar objekata. Altona i SpencerLab testovi su poslužili i za meranje brzine formiranja otiska. Krajnju ocenu formirali smo na osnovu rezultata dobijenih pomoću ova dva testa, a o dodeli nagrada, pored ukupne ocene, odlučivao je i indeks isplativosti, formiran na osnovu tri parametra: potrošnja tonera, cena tonera i cena po otisku. Ostale faktore kao što su održavanje printera, lakoća korišćenja itd. imali smo u vidu, ali oni ovoga puta nisu presudno uticali na formiranje krajnje ocene.

Za opis svih testiranih štampača, detaljne tabele karakteristika, ocene i preporuke urednika pogledajte PC #152.

SLEDEĆI TEKST U PC #152
preview
Pametna školska tabla
Mladen Mijatović


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter