GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #152 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Milovan Matijević
Srpsko tržište PC-ja je u 2008. iznosilo oko 460,000 jedinica, što je povećanje od 25% u odnosu na 2007. Za naš IT je bitno da rast isporuka bude nastavljen - sa nestrpljem ali i zebnjom očekujemo da u jednoj godini bude isporučeno pola miliona PC-ja.  «pročitajte više»
- PC #152 (Februar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Miloš Stamenković
Procesorski duel za tehnološku i tržišnu prevlast traje već deset godina. Bilo je mnogo turbulentnih preokreta, pa pogledajmo da li će novi AMD Phenom II promeniti stanje na tronu.
preview
Nebojša Rašković
Mono i kolor laserski štampači davno su osvojili tržište, ali se stalno pokazuje da ima mesta za unapređenja. Da li se ove godine nešto promenilo? Isprobali smo 28 modela iz domaće ponude...
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Vesti
Marko Herman
nopreview
Život i spam
Kristijan Lazić
Kada je novembra 2008. veliki spam provajder McColo ugašen, ponadali smo se da je učinjen veliki korak ka rešavanju tog globalnog problema. Prerano smo se radovali...
nopreview
Android u mobilnom
Aleksandar Petrović
Negde pred Novu godinu Deda Mraz je iz daleke Amerike doneo zanimljiv poklon - HTC G1 telefon. Eto prilike da upoznamo Android, Google-ov operativni sistem za mobilne uređaje o kome se toliko govori.
nopreview
Kako se skladište informacije
Bojan Jevtić
Danas zavisimo od podataka: sa porastom mrežnog saobraćaja, razvojem Interneta, elektronskih uređaja i svega što kreira informacije, storage tehnologije ulaze u svoje zlatno doba...
nopreview
Memristori kao četvrti element
Nadežda Veljković
Otpornicima, kondenzatorima i kalemovima pridružuje se četvrti element promenljive otpornosti, sa memorijskim karakteristikama izuzetnog značaja. Njegovo ime je memristor ili memorijski otpornik (memory resistor) i on bi moglao najpre da zameni flash memorije, a onda DRAM i hard diskove...
preview
Mladen Mijatović
Tabla i kreda su odavno zaslužile da odu u penziju, ali šta će ih zameniti? Moguće rešenje za škole (vrlo bliske) budućnosti je SMART Board - testirali smo modele iz serije 600, praćene SMART Notebook softverom.
nopreview
Planet Digital Media Center
Branislav Bubanja
Predstavljamo uređaj koji će reprodukovati (gotovo) sve multimedijalne datoteke, kako iz vaše računarske mreže, tako i sa Interneta, uključujući i HD sadržaj. Ne, nije to multimedijalni PC, već Planet DMA-200 Digital Media Center.
preview
Mladen Mijatović
Pored sofisticirane elektronike, kameru za video-nadzor treba da krase i izdržljivost i robusnost, a "robustno" je otprilike prva stvar koja vam padne na pamet kada ugledate Sentinel IQ855...
nopreview
BenQ MP723
Branko Maksimović
Moderni projektori zasnovani su na LCD ili DLP tehnologiji. DLP modeli su obično skupi, ali BenQ kaže da ne mora uvek biti tako...
nopreview
Mobotix M12-DevKit - "Uradi sam" IP kamera
Mladen Mijatović
Kit IP kamera se može ugraditi na razna nekonvencionalna mesta - postavite je sami tako da potencijalni napadač ne zna da je snimljen...
nopreview
Datalogic PDA uređaji
Nebojša Rašković
Novi industrijski PDA računari kompanije Datalogic, pored standardnih funkcija i visoke izdržljivosti, nude još nekoliko zanimljivih opcija. Isprobali smo Kyman i Pegaso.
nopreview
Saitek mališani
Nebojša Rašković
Imate notebook i planirate da kupite kvalitetan optički miš za njega? Saitek je pripremio M80X, M100X i Saitek Expressions.
nopreview
Totalna PIXMAlizacija
Nebojša Rašković
Razvoj štampača se sve više kreće u pravcu multifunkcionalnosti, pa je Canon odlučio da dizajnira PIXMA MF uređaje. Mi smo testirali tri nova modela: MP540, MP63 i MX7600. Dva ciljaju na kućne korisnike, dok je treći namenjen ozbiljnim radnim grupama.
nopreview
LG FM16 MP3 plejer
Branislav Bubanja
Sudeći po dimenzijama, za LG FM16 bi se reklo da je MP4 plejer. Ali, izgled vara...
nopreview
Logitech Z-5: Zvučnici za kancelariju
Marko Herman
Nije neobična slika da neko od kolega u kancelariji pusti muziku u kojoj uživa, a da ostali zbog udaljenosti i usmerenosti zvučnika dobiju samo deo zvučne slike. Logitech pokušava da ovaj problem reši siste­mom 2.0 zvučnika koji emituju zvuk na sve strane.
nopreview
Genius tastatura za Vistu
Branislav Bubanja
Na prvi pogled, Genius KB-320e je obična tastatura sa multimedijalnim tasterima, ali ovo je zapravo prva tastatura koja ima specifične Vista tastere. I još je vodootporna... na neki način.
nopreview
Prestigio portabl DVD plejeri
Branislav Bubanja
Isprobali smo dva prenosiva Prestigio DVD plejera: PPDP370 i PPDP585. Ispostavilo se da se radi o jednom plejeru napravljenom u dve varijante, sa različitim ekranima...
nopreview
Sweex tastature
Branislav Bubanja
Pred nama su dve Sweex tastature: KB100US se oslanja na stari dobri kabl, a KB220US komunicira sa PC-jem kroz etar.
nopreview
Lexmark X5650 u akciji
Nebojša Rašković
Lexmark je i ove zime osvežio kompletnu lepezu inkjet multifunkcionalaca. Proverili smo šta donosi X5650...
nopreview
Genius laserski miševi
Branislav Bubanja
Laserska tehnologija je odavno pristupačna svakome, a dokaz toga su tri Genius-ova miša: NetScroll G500 Laser, Navigator 620 Laser i Navigator 700 Laser. Nešto od ušteđenog novca možete da čuvate u jednom od njih...
nopreview
Esprimo Q 5030
Nebojša Rašković
Koncept mini-računara komercijalno je ozbiljnije zaživeo pre par godina, kada je Apple predstavio svoj Mac mini. Nedavno je i Fujitsu Siemens ponudio svoju viziju mini PC-ja...
nopreview
Microsoft za notebook
Nebojša Rašković
Dok čekamo da najavljeni Miscrosoft-ovi periferijski uređaji ugledaju svetlost dana, pozabavili smo se aktuelnom ponudom: pred nam su Wireless Notebook Laser 7000 miš i LifeCam NX-6000 kamera.
nopreview
Logitech ClearChat: VoIP slušalice
Marko Herman
U svetlu potrebe za štednjom gde god je to moguće, zamena telefonske mreže Internetom je logično rešenje; Logitech ClearChat će vam u tome biti odličan partner.
preview
Nebojša Rašković
Chieftec CEB-35S je moderno dizajnirano kućište za eksterne 3,5" diskove, koje pored dobre termalne disipacije nudi i mogućnost brzog prenosa podataka putem e-SATA veze.
nopreview
Amilo Pi 3540 notebook
Bojan Stanojević
Pre tri meseca, u okviru velikog testa, isprobali smo FSC-ov prenosivi računar Amilo Pi 3525. Ovom prilikom predstavljamo vam sličan Pi 3540, koji ima NVIDIA grafiku.
nopreview
Podrazumevani N-standard
Mladen Mijatović
Bežični ruter koji smo dobili na test verovatno se ne bi razlikovao od mora sličnih kombo spravica za pristup Internetu da nije novog protokola za komunikaciju i par inovativnih osobina u bežičnom segmentu.
nopreview
Epson projektori za posao i zabavu
Nemanja Nikolić
Ovog meseca isprobali smo dva Epson projektora sasvim različitih namena, a ono što ih povezuje jeste vrhunska funkcionalnost i lakoća korišćenja. Šta nude EH-DM2 i EB-1735W?
preview
Nebojša Rašković
Pored visokog stepena izdržljivosti, industrijske PDA uređaje odlikuje mnoštvo funkcija, kao i mogućnost primene u najrazličitijim privrednim granama. Pogledajmo kako se u tom svetu snalaze Psion Teklogix Neo i Extech S2500THS.
nopreview
Samsung HT-X20 kućni bioskop
Aleksandar Veljković
Elegantno dizajniran plejer kompaktnih dimenzija stiže sa ugrađenim FM/AM radio-tjunerom, USB portom, odličnim programabilnim daljinskim upravljačem i solidnim spiskom ulazno-izlaznih priključaka.
nopreview
Logitech LS1 Laser Mouse
Filip Majkić
Posle milijarditog isporučenog miša, Logitech je predstavio model LS1 - radi se o laserskom mišu sa par zanimljivih dodataka...
preview
Aleksandar Veljković
Canon-ov doskora najjači ultrazum, S5 IS, bio je bestseler pre svega zahvaljujući sjajnim performansama, briljantnom video modu i korisničkom interfejsu. Da li će ga novi SX10 IS nadmašiti?
nopreview
Fujifilm S100 fs
Aleksandar Veljković
Iako su prošle već tri godine od Fujifilm-ovog odvažnog promovisanja koncepta koji će premostiti jaz između kompaktnih i DSLR aparata, Fujifilm je ostao potpuno usamljen u svojoj viziji. Kada je već delovalo da će i oni odustati, stigao je naslednik, S100 fs. Koliko se čekanje isplatilo?
nopreview
Samsung VP-D381 - kamera za 135 evra
Aleksandar Veljković
Prosečne cene digitalnih fotoaparata i video kamera odavno su se izjednačile, ali kupiti DV kameru za manje od 150 evra ipak zvuči neverovatno. Zato nas je zaintrigirao Samsung-ov model VP-D381...
nopreview
Kako izabrati fotoaparat?
Aleksandar Veljković
Iz meseca u mesec prikazujemo nove modele digitalnih fotoaparata, ali kako da izaberete baš onaj koji odgovara vašim potrebama? Kroz par tekstova opisaćemo neke od najvažnijih parametara i protumačiti vrednosti koje srećete u tabelama...
nopreview
Rise of the Argonauts
Filip Majkić
Mitološka tematika je mnogo puta korišćena kao podloga za video igre. Akciona avantura Rise Of The Argonauts za osnovu koristi jedan od najpoznatijih starogrčkih mitova...
nopreview
Apple Cinema Display
Nebojša Rašković
Zahvaljujući LED osvetljenju, novi Apple Cinema Display troši manje struje, a prikazuje veći broj boja. Koliko ovo opravdava njegovu visoku cenu?
nopreview
Grand Theft Auto IV
Filip Majkić
Novi deo ekstremno popularne GTA franšize je stigao do nas. GTA svet nikada nije bio fokusiraniji, lepši, intenzivniji, zahtevniji... Posebna poslastica za igrače sa ovog podneblja je u tome da vas igra stavlja u čizme Srbina po imenu Niko, koji stiže u Liberty City. Kako odoleti?
nopreview
Glavni tok i interapt
Voja Antonić
Pogledajmo koliko se novih mogućnosti dobija kada dozvolimo da se neki potprogram izvršava preko reda, i to pod odgovarajućim uslovima...
nopreview
Vektorska Formula 1
Bojan Stojanović
Firmi Adobe je ponekad teško da nadmaši samu sebe, pa novi Illustrator CS4 donosi samo umerena poboljšanja, koja uz očekivanu pouzdanost i pažljivo osmišljene opcije, obezbeđuju grafički i tržišni potencijal ovog programa za narednih 18 meseci.
nopreview
Windows 7: Dečko koji obećava
Voja Gašić
Bili zadovoljni Vistom ili ne, očekujemo mnogo od sledećeg Windows-a - verzija 7 treba da pokrene IT svet unapred. Zato smo sa velikim nestrpljenjem instalirali prvu beta verziju "sedmice". Prenosimo prve utiske...
preview
Dragan Grbić
Online dokumenti? Nije više dovoljno da možete da preuzmete svoj dokument sa nekog servera: poenta je u tome da možete i da ga obrađujete bilo gde i bilo kad. Google nudi rešenje po najboljoj mogućoj ceni: besplatno.
nopreview
Novi plan za svaku priliku
Aleksandar Veljković
PlanPlus 10 pre svega fascinira količinom podataka koje nam stavlja na raspolaganje, ali i jednostavnijim korisničkim interfejsom. Kao što podnaslov na omotu kaže - izgubićete osećaj da možete da se izgubite...
nopreview
VMWare Workstation 6.5
Dražen Dotlić
Konkurencija na polju aplikacija za virtuelizaciju desktop-a se zaoštrava. Nekada jedini takmac, VMWare Workstation, danas mora da pokaže mnogo više mogućnosti da bi opravdao svoju visoku cenu. Isprobali smo verziju 6.5.
nopreview
Multimedijalni saobraćajac
Mariana Perak
U vreme kada se fotoaparati, telefoni, MP3 i MP4 plejeri umnožavaju po našim džepovima i tašnama, sve je važnije upravljanje multimedijalnim sadržajima. Šta tu Nero može da uradi?
preview
Marko Herman
Dok se korisnici treće verzije Firefox-a pripremaju za prvi veći upgrade označen kao 3.1, Mozilla vredno priprema sledeću generaciju popularnog browser-a. Predstavljamo vam neke od najbitnijih noviteta...
nopreview
Canon Uniflow OM 4.0: Štampa po meri
Nebojša Rašković
I pored vrhunskih uređaja, prave uštede u procesu štampanja ostvaruju se softverskim rešenjima. Proverili smo koliko u kriznim vremenima može da uštedi Canon Uniflow OM 4.0.
nopreview
VICO SiteSurvey: Tačke u prostoru
Đorđe Grujić
Završni komadić VICO slagalice opisane u PC #149 je vredan posebnog prikaza - VICO SiteSurvey, u verziji za ArchiCAD 11, omogućava vezu između projekta i gradilišta.
preview
Aleksandar Rakić
Novi projekat kompanije Microsoft nazvan DreamSpark omogućiće studentima da dobiju pristup čitavoj paleti razvojnih alata po najnižoj mogućoj ceni...
nopreview
Sigurn(ij)e platne kartice
Dragan Lazarević
Sve banke koje obrađuju transakcije sa platnim karticama odnedavno treba da zadovolje Data Security Standard, opsežnu specifikaciju koja garantuje sigurne transakcije. Šta se u tom pogledu od informatičara zahteva?
nopreview
ERP nije (samo) program
Dragutin Aleksandrić
Implementacija ERP sistema nosi mnoge zamke i prepreke koje se moraju prevazići. Upoznaćemo vas ovde sa nekima koje se pojavljuju i pre nego što je implementacija na vidiku...
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Raxco PerfectDisk, Auslogics Registry Defrag System Cleaner O&O RegEditor i PageDefrag.
preview
Sve brži pristup Internetu i lakša procedura registracije domena garantuje da ćemo i u tekućoj godini videti mnogo novih sadržaja na Web-u. Najviše očekujemo od sajtova koji su, u našem 12. velikom istraživanju, zaslužili markicu TOP50.
nopreview
Srpski pretraživač
Branislav Bubanja
Edgios, prvi peer-to-peer Web pretraživač, nastao je u Beogradu, kao rezultat autsorsinga jedne američke frime. Hoće li on promeniti način na koji koristimo Internet?
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Marko Herman
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-DVD #152
Februarski DVD je u znaku Adobe programa - prikaz Illustrator-a CS4 u časopisu propratili smo trial verzijom. Logičan nastavak je Dreamweaver, moćan alat za kreiranje i održavanje Web prezentacija - glavni novitet verzije CS4 je Live View koji omogućava trenutni prikaz novog izgleda stranice posle promena u kodu. Na DVD-u je i Flash, standard za kreiranje efektnih interaktivnih sadržaja za Web sajtove - u verziji CS4 animacija je zasnovana na objektnom modelu, što će naročito olakšati rad novim korisnicima koji se nisu navikli na podešavanje frejmova. Ako ste zainteresovani za svet open source softvera, na našem 8.5 GB DVD-u ćete naći distribuciju Linux-a Mandriva, a pošto svakako volite zanimljive tekstove i zabavne sadržaje, uz PC StandardPack, PC Mobile, PC Antivirus i PC Games tu su PC TimeLine i PC Fun...
nopreview
PC Igre #19
Februarski prozor u svet igara otvaramo izborom igre godine: napravili smo dugu listu kandidata i izabrali najbolje u svakoj od kategorija, ali i igru-razočarenje godine. Već stižu i kandidati za najbolju igru 2009 - najavljeni su Divinity 2, Batman: Arkham Asylum i Resident Evil 5. Detaljno opisujemo dugo očekivani GTA IV za PC platformu, a prijatno iznenađenje donela nam je igra Prince of Persia, sa novim izgledom i svežim idejama. Tu su i nove avanture Lare Kroft kao i Vampire Story. Među PC Legende smo ubrojili No One Lives Forever 2, dok je rubrika Retro rezervisana za možda poslednju pravu avanturu, Grim Fandango. Uživajte!
nopreview
YU INFO - petnaesti put
Jelica Protić
Do magične brojke 15 ovog proleća stiže najveći simpozijum o računarskim naukama i informatici koji se održava u Srbiji, YU INFO. Bacili smo pogled na rezultate ovoga skupa, uz poseban osvrt na interesantne ideje koje su izložene prethodnih godina, uticaj ovog kongresa na razvoj IT tržišta i očekivanja za budućnost...BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter