GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #152 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
AMD Phenom II u trci
Miloš Stamenković
Procesorski duel za tehnološku i tržišnu prevlast traje već deset godina. Bilo je mnogo turbulentnih preokreta, pa pogledajmo da li će novi AMD Phenom II promeniti stanje na tronu.
- PC #152 (Februar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

AMD Phenom II u trci

AMD je u svojim zlatnim danima Athlon procesorima prevazilazio Intel-ova rešenja, ali su promocijom Core 2 procesora pozitivni efekti AMD-ovog uspeha počeli da blede, a za odgovarajući kontraudarac nije bilo snage ni vremena. AMD se našao u gigantskom poslu akvizicije kompanije ATI, pa je sve ostalo nekako otišlo drugi plan. Čelnici kompanije su smatrali da je ovaj potez neophodan za budućnost, pa su angažovana velika sredstva, a cilj najzad postignut. Koliko je sve to imalo smisla pokazaće budućnost, ali od samog starta ostaje utisak da nije izabran pravi momenat za takvu akviziciju.

Finansijska kriza koja je i dalje aktuelna ekspresno je „pojela“ efekat kupovine ATI-ja, pa je ceo AMD tokom prošle godine morao da prođe kroz veliku rekonstrukciju kako bi kompanija opstala. Kada se prašina slegla, krenule su glasnije najave Phenom procesora, da bi krajem prošle godine on konačno bio predstavljen javnosti. Nažalost, Phenom nije bio dovoljno brz da bi mogao da konkuriše Core2 procesorima, pa su problemi za AMD samo postajali veći. Pored toga, činjenica da je Phenom izašao na tržište „po hitnom postupku“ ostavila je efekat nedovršenog proizvoda, što se kasnije manifestovalo kroz B3 reviziju.

Jedini način da AMD linija procesora popravi prodaju bila je agresivna politika cena, što automatski povlači minimalnu zaradu, ako je uopšte ima. Tako se ceo AMD našao u čudnoj poziciji da grafički ogranak održava kompaniju, što nije baš bilo po planu. Jasno je da se u takvoj situaciji moralo nešto učiniti, pa su rukavi zavrnuti i krenulo se u posao završavanja Phenom-a i nakon godinu dana na tržište konačno stiže novi AMD procesor...

Phenom II i minijaturizacija

Naziv procesora nagoveštava da se radi o unapređenju postojeće, a ne o uvođenju nove arhitekture. Realno, za nečim takvim nema ni potrebe, jer je arhitektura K10 Phenom jezgra donela dosta značajnih noviteta. Koliko je K10 dobro koncipiran jasno se može videti iz činjenice da je Intel većinu tih ideja upotrebio na Nehalem procesoru. Cela situacija je pomalo i komična, jer se grubo može reći da je Intel „kopirao“ AMD i na osnovu toga napravio bolji procesor – kao priča o McLaren-u i Ferrari-ju u Formuli 1.

Ako je jezgro dobro, gde je onda problem? Pre svega u proizvodnom procesu, jer AMD nije uspeo da svoje pogone dovoljno brzo unapredi na 45 nm tehnologiju. Još kod Athlon procesora 65 nm modeli nisu uspeli da ponude značajnije više frekvencije rada u odnosu na 90 nm Athlon (Windsor) jezgro. Dakle, AMD-ov 65 nm proizvodni proces još nije bio dovoljno dobar, a na toj osnovi je trebalo graditi Phenom. Imajući to u vidu, nije se mogao postići dovoljno visok radni takt, kako bi AMD Phenom mogao da se adekvatnije bori sa konkurencijom.

AMD konačno u igru uvodi novi 45 nm proizvodni proces. Razvoj 45 nm proizvodnje je postignut uz pomoć IBM-a, koji je već izvesno vreme tehnološki partner AMD-a, pa su tako primenjena rešenja koja je IBM već implementirao. Glavna odlika novog AMD 45 nm procesa je Immersion Lithography tehnologija, koja umesto gasa koristi tečnost koja se nalazi između sočiva litografskog sistema i wafer-a, što omogućava veću preciznost pri kreiranju jezgra.

Glavna prednost „usitnjavanja“ proizvodnog procesa je mogućnost smeštanja većeg broja tranzistora na isti wafer. Tako Phenom II ima 758 miliona tranzistora na površini od 258 mm2, dok prvi Phenom ima 450 miliona tranzistora na jezgru od 285 2mm. Veći broj tranzistora je otišao na povećanje kapaciteta L3 keš memorije. - Phenom II ima 6 MB, što nagoveštava bolje performanse. AMD je dodatno povećao brzinu L3 keša, pa tako isti ima manji latency za dva ciklusa, uz 50% veću asocijativnost (48 naspram 32). Osnovne karakteristike L1 i L2 keš memorije su ostale iste, ali AMD nije uspeo da poveća i takt memorijskog kontrolera, pa je frekvencija od 1,8 GHz ostala ista. Povećanje ovog takta doprinelo bi još boljoj iskorišćenosti većeg L3 keša, pa je to potez koji treba očekivati u budućnosti.

AMD je napravio još par sitnijih korekcija na jezgru, pre svega na boljem predviđanju grananja. Tako branch prediction jedinica Phenom-a II može da predviđa i indirektna grananja (kao kod Nehalem-a), uz dodatno povećanje internih bafera za skladištenje ovih podataka. Navedena unapređenja rezultuju povećanjem brzine rada od jedan do tri procenata u „klok za klok“ poređenju Phenom-a i Phenom-a II. No, glavna stvar je potencijalno veći radni takt, pošto overklokerski testovi pokazuju da Phenom II stabilno radi na 3,7-3,8 GHz.

Reality check

Phenom II priča na papiru lepo zvuči, ali je u praksi nešto drugačije... Phenom II „klok za klok“ poređenjem ne može da se nosi sa Core 2 Quad procesorima, što se vidi kroz tabele sa rezultatima, gde smo poredili stari Core 2 Quad 6600 na 2,4 GHz i novi Phenom II 920 na 2,8 GHz. Neko će reći da to poređenje nije na mestu, ali rezultati pokazuju da jeste – na 400 MHz višem radnom taktu, sa više keš memorije, Phenom II 920 u većini slučajeva uspeva da bude tek malo brži od „prastarog“ Q6600.

Stvari postaju nešto zanimljivije kada u priču uvedemo overkloking rezultate. Phenom II dostiže takt od oko 3,8 GHz, ali u realnosti kupci 920 modela to neće moći da ostvare. Množilac je zaključan, a maksimalni takt sistemske magistrale 790GX čipseta kod svih ploča je 250 MHz. Tako sa osnovnom magistralom od 240 MHz i množiocem 14 dolazimo do takta od 3,4 GHz, koji Phenom II bez problema podnosi, uz malu korekciju radnog napona. Sa druge strane, i Q6600 podnosi takt od 3,4 GHz pa i više, zahvaljujući matičnim pločama koje overklokuju sistemsku magistralu do 550 MHz. U ovom direktnom poređenju na istim radnim taktovima Phenom II se i dalje dobro drži – prema poređenju na nominalnim taktovima pomislili smo da će razlika biti veća, ali se pokazalo da su procesori „tu negde“. Istina, tamo gde je Phenom II brži razlika je manja, ali u (brojnijim) situacijama kada je Q6600 brži, razlika je „malo manje mala“.

A 45 nm Core 2 Quad procesori? O Nehalem-u bolje da i ne govorimo, jer takvo poređenje nije umesno – jedini detalj po kojem je AMD uspeo da se približi Nehalem-u su oznake, pa tako Phenom II na 2,8 GHz nosi oznaku 920, a verzija na 3,0 GHz nosi broj 940. Uglavnom, AMD je Phenom II 920 pozicionirao kao alternativu Q8300, a model 940 kao konkurenciju Q9400. Imajući u vidu poređenje koje smo mi izveli, jedino će primamljiva cena moći da privuče određeni broj potencijalnih kupaca na AMD-ovu stranu.

PerfeCT 6750

Phenom II nudi solidne performanse, pa bi uz adekvatnu cenu deo kupaca mogao da se odrekne nešto boljih performansi Intel procesora. Upravo ovde na scenu stupa Dragon platforma, koja u praksi podrazumeva sklapanje Phenom II procesora, Radeon 48XX grafičke karte i 790GX matične ploče.

Kompanija CT već sada nudi računar koji odgovara AMD specifikaciji Dragon platforme: Phenom II 920, Gigabyte 790GP-DS4H matična ploča i Gigabyte Radeon 4850 grafička karta. Tu su i dva memorijska modula kapaciteta 2 GB, hard disk od 750 GB i DVD-RW optički uređaj. Ostali prateći detalji su standardni deo CT ponude. Trenutna maloprodajna cena ovog računara bez monitora je 700 evra, što je dobra ponuda za jedan dobar računar. Da uporedimo sa konkurentom? Cene Phenom II 920 i Core 2 Quad 8300 su gotovo jednake, s tim što su AM2+ matične ploče nešto povoljnije u odnosu na dobre P45 modele. Istina, razlika u ceni ni tada nije velika, maksimalno tridesetak evra, ali ima kupaca kojima i to znači, bez obzira na nešto slabije performanse.

Ukoliko stvar spustimo na nešto niži nivo, odnosno na modele ploča sa integrisanom grafikom, AMD dolazi na domaći teren. Integrisana grafička rešenja koja nudi AMD su i dalje ubedljivo najbolja na tržištu, tako da u ovoj varijanti kombinacija ploče i Phenom II procesora deluje kao veoma dobro rešenje. Problem ostaje činjenica da broj kupaca kojima je potreban brz QuadCore procesor, a da im pri tom nije potrebna i maksimalno brza grafička karta, nije baš veliki. Tako je za ovu varijantu ipak prikladniji neki drugi procesor, na primer stari Phenom, čija će cena veoma brzo dodatno pasti.

AMD je najavio i X3 verzije Phenom II procesora. Veoma značajna stvar je zato upotreba starog AM2+ soketa, što znači da bi velika većina ploča uz novi BIOS trebalo da podržava nove procesore. Tako će svim vlasnicima AMD AM2+ konfiguracija biti omogućeno da veoma lako unaprede svoj računar Phenom II procesorom. Ipak, nedostajaće AMD high-end modeli...

Da se Phenom II pojavio pre godinu dana (umesto „običnog“ Phenom-a), stvari bi bile značajno drugačije postavljene. Ovako ostaje nada da je Phenom II prvi korak oporavka AMD-a, i da će ono pravo tek doći. Da nema utakmice, Intel bi nam verovatno još uvek prodavao neki unapređeni Pentium 4, a ovako korisnici ipak imaju izbor. Uglavnom, dok AMD u ovom trenutku mora grčevito da radi, marketinško odeljenje Intel-a, koje je nekada isto tako grčevito radilo, sada može da planduje, barem dok AMD ne napravi nešto što će biti dostojno slave starog Athlon-a...

Korisne adrese:

ComTrade Shop
http://www.comtradeshop.com

SLEDEĆI TEKST U PC #152
preview
Laser je uvek u modi
Nebojša Rašković


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter