GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #152 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kutija puna podataka
Nebojša Rašković
Chieftec CEB-35S je moderno dizajnirano kućište za eksterne 3,5" diskove, koje pored dobre termalne disipacije nudi i mogućnost brzog prenosa podataka putem e-SATA veze.
- PC #152 (Februar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Kutija puna podataka

Dizajnu kućišta za eksterne hard diskove do sada nije posvećivano previše pažnje – ako možete da kupite fancy kućište, zašto ne biste imali i isti takav eksterni disk? Ako pri tome postoji i više mogućnosti za povezivanje, korak do idealnog je vrlo mali. Ovoga puta vam predstavljamo atraktivno Chieftec-ovo kućište za 3,5“ diskove.

Black Box je nova Chieftec-ova familija kućišta za 3,5“ SATA i IDE diskove. Izgledom podseća na neke starije modele, ali postoji i par sitnica koje priči daju sasvim drugačiji ton. Mi smo na test dobili verziju (CEB-35S) namenjenu SATA diskovima, koja se proizvodi u kombinaciji crne i srebrne boje. Upotrebljen je aluminijum, koji omogućava dobru termalnu disipaciju, ali visok sjaj površine stvara probleme u održavanju - čim smo kućište uzeli u ruke, na površini su ostali tragovi naših prstiju; matirana površina bi ublažila ovaj problem. S druge strane, CEB-35S pokazuje sjajne rezultate u radu, a disk se lako postavlja u ležište. Uređaj se sa računarom povezuje preko USB porta, ali je dodata i efikasnija alternativa u vidu e-SATA konektora.

Kada je brzina prenosa podataka u pitanju, USB 2.0 veza omogućila je transfer od oko 35 Mbps, što je dobar rezultat. Ipak, ako je za vas brzina od presudnog značaja, onda je e-SATA priključak mnogo bolje rešenje. U tom slučaju između diska i matične ploče ne postoji posrednik, pa sistem prepoznaje disk kao lokalni. Ako na ploči nemate e-SATA priključak, možete koristiti priloženi e-SATA bracket. Brzina prenosa je u ovom slučaju ograničena jedino brzinom SATA veze, čija je propusna moć veća od brzine kojom današnji diskovi mogu da isporuče podatke.

Na kraju možemo zaključiti da je Chieftec CEB-35S dobro osmišljeno i još bolje realizovano kućište za spoljni disk, spremno da vam u svakom trenutku maksimalno pojednostavi prenos podataka. Visok kvalitet izrade i povoljna cena siguran su put ka dobrom tržišnom odzivu.



NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter