GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #152 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Oklopljeni stražar IQ855
Mladen Mijatović
Pored sofisticirane elektronike, kameru za video-nadzor treba da krase i izdržljivost i robusnost, a "robustno" je otprilike prva stvar koja vam padne na pamet kada ugledate Sentinel IQ855...
- PC #152 (Februar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Oklopljeni stražar IQ855

Pored sofisticirane elektronike, kameru za video-nadzor treba da krase i izdržljivost i robustnost, a „robustno“ je otprilike prva stvar koja vam padne na pamet kada ugledate Sentinel IQ855. Kamera se isporučuje u čvrstom kućištu od aluminijuma, zajedno sa masivnom konzolom za montažu na tavanici, zidu ili horizontalnoj osnovi. Zahvaljujući ovakvom kućištu, kamera je sposobna za rad u svim klimatskim uslovima i ekstremnim temperaturama, a otporna je čak i na dejstvo ljudskog faktora (vandalizam). Napajanje je izvedeno po power-over-ethernet standardu, a unutar osnove konzole nalaze se tasteri za reset, konektori za povezivanje Ethernet mreže, kao i redna klema sa konektorima za opciono eksterno napajanje i povezivanje izlaza releja i ulaza spoljne pobude - kao i većina IP kamera, i Sentinel modeli imaju mogućnost daljinskog aktiviranja nekog spoljnog uređaja (npr. elektromotora kojim se otvara kapija) putem releja, dok se, pored događaja kao što je detekcija pokreta, kao okidač za početak snimanja ili neku drugu akciju može iskoristiti i signal koji je dao spoljni uređaj.

Priča se na završava na „čvrstom telu“ – model IQ855 je karakterističan po visokoj rezoluciji od 5 megapiksela. Interesantno je to da se sa prednje strane nalazi analogni činč-konektor, koji služi za izoštravanje slike i ostala podešavanja pomoću priručnog monitora. Uz dobre optičke karakteristike, slika dozvoljava softverske manipulacije. Čak i kada se jedan manji deo slike izdvoji i uveća preko celog ekrana, rezolucija ostaje dovoljno visoka da se mogu razaznati detalji, što daje mogućnost softverskog pomeranja vidnog polja kamere (pan/tilt/zum). Kamera ima mogućnost dnevnog i noćnog snimanja, pri čemu je slika u noćnom režimu rada crno-bela.

Kameri se pristupa kroz Web interfejs, zadavanjem njene IP adrese, nakon čega se otvara grafički interfejs sa slikom kamere u realnom vremenu. Na pratećem CD-u stiže koristan programčić po imenu IQFinder, koji na jednostavan način otkriva sve IQeye kamere u lokalnoj mreži i izlistava njihove IP adrese.

Verovatno glavna mana modela IQeye Sentinel IQ855 jeste to što ne podržava neki od naprednih standarda za kompresiju video-signala, već se video-strim isporučuje isključivo kao Motion-JPEG, koji zahteva velike bitske protoke. Osim toga, kamera nema mogućnost prenošenja audio-signala, mada to za mnoge primene i nije od značaja.

SLEDEĆI TEKST U PC #152
preview
Kutija puna podataka
Nebojša Rašković



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter