GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #152 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kriza i(li) rast
Milovan Matijević
Srpsko tržište PC-ja je u 2008. iznosilo oko 460,000 jedinica, što je povećanje od 25% u odnosu na 2007. Za naš IT je bitno da rast isporuka bude nastavljen - sa nestrpljem ali i zebnjom očekujemo da u jednoj godini bude isporučeno pola miliona PC-ja.
- PC #152 (Februar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Kriza i(li) rast

Treću godinu zaredom PC isporuke u Srbiji rastu izrazito visokom stopom, tako da od 2008. godine Srbija ima najveće PC tržište na području bivše Jugoslavije. Pozitivan je i pokazatelj PC isporuka na 1.000 stanovnika – on iz godine u godinu raste (33 PC-ja u 2006, 50 u 2007, 62 u 2008), ali taj rast se mora dodatno ubrzati da bismo sustigli informatičku Evropu. U zapadnoevropskim zemljama godišnje se isporučuje oko 150 računara na 1.000 stanovnika – stigli smo skoro na pola puta!

Notebook grabi – „žuti“ vodi

Lokalno asemblirani desktop računari čine 65% ukupnih isporuka (dakle, oko 300.000 jedinica) i još uvek predstavljaju okosnicu PC isporuka u Srbiji. Brend desktop sa blizu 40.000 mašina čini tek nešto više od 8 procenata ukupnih isporuka, dok preostalih 27 odsto čine isporuke notebook računara. Isporuke prenosivih računara su premašile 120.000 jedinica u 2008, što predstavlja povećanje od skoro 60 odsto u odnosu na godinu ranije. Zahvaljujući ovome, učešće prenosivih računara u ukupnim PC isporukama povećano je za 5 procentnih poena, sa 22 u 2007. na 27 procenata u 2008. godini.

Desetak vodećih lokalnih asemblera računara isporučuje sada skoro trećinu žutih računara, primetno više nego godinu dana ranije, kada su isporučivali tek četvrtinu. Preostale količine sklapa preko tri stotine manjih lokalnih asemblera. Pritisak najvećih je sve jači, npr. CT Computers iz godine u godinu pojačava svoju lidersku poziciju, a posebno je aktivan u poslednjem kvartalu kada beleži rekordne isporuke (11,500 mašina u 4Q07, skoro 20.000 računara u 4Q08). Pobrojaćemo još neke PC brendove sa najvećim isporučenim količinama i renomeom (abecednim redom): "Desk", "Forum računari", MSGW, "Nomak računari", "PC Centar"... Van Beograda tu su "Alti", "Boox Computers", Controlpoint, "Pakom"...

Hewlett-Packard čuva lidersku poziciju na brend PC sceni sa najviše isporučenih računara, slede Fujitsu Siemens Computers na poziciji broj dva i MSI na trećem mestu. Ovi proizvođači su na liderskim pozicijama i kada se posmatra samo notebook segment, mada je tu raspored malo drugačiji – vodi HP, sledi MSI, a Fujitsu Siemens Computers je na trećoj poziciji. U 2008. godini, ambiciozno su rasli i Toshiba, Dell, Asus i Acer, a konkurentnost u notebook segmentu dodatno su pojačavali Lenovo i Apple.

Šta nas čeka u 2009?

I pored nesumnjivo optimistične slike, mnoga informatička preduzeća su zabrinuta za svoj posao u 2009. godini. Šta ih to brine kada se godišnje PC isporuke približavaju psihološkoj granici od pola miliona računara? Pod velom svetske finansijske krize (Amerikanci je nazvaše duboka recesija) nadvijaju se sivi oblaci i nad srpskom ekonomijom. Rast PC isporuka u Srbiji jeste bio visok, ali je ipak prepolovljen u poređenju sa prethodnom godinom, a znaci ozbiljnog usporavanja uočeni su u poslednjem kvartalu 2008. godine, kada u poređenju sa poslednjim tromesečjem 2007. godine skoro da nije zabeležen rasta PC isporuka.

Pozitivne su činjenice da nadležni najavljuju povećenje bruto domaćeg proizvoda od 3 do 3.5%, a rezervisali su i znatna finansijska sredstva za podršku posustaloj ekonomiji. Ako Vlada sve ovo ispuni, a istovremeno i NBS reši problem nestabilnog kursa dinara – može i da kliza, ali neka to bude tečno, a ne na način kao što je to bilo u poslednja tri meseca – onda je izvesno da PC isporuke u Srbiji neće pasti. No, verovatno će rasti nižom stopom – i desetak procenata rasta biće dovoljno da se probije barijera od pola miliona isporučenih računara u 2009. godini. U suprotnom... mogući su i novi izbori, „odavno“ ih nije bilo, a tada su PC isporuke prilično nebitno pitanje...

SLEDEĆI TEKST U PC #152
preview
AMD Phenom II u trci
Miloš Stamenković



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter