GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #152 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Microsoft DreamSpark
Aleksandar Rakić
Novi projekat kompanije Microsoft nazvan DreamSpark omogućiće studentima da dobiju pristup čitavoj paleti razvojnih alata po najnižoj mogućoj ceni...
- PC #152 (Februar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Microsoft DreamSpark

Kada mi je na e-mail stiglo obaveštenje od Microsoft-a, na trenutak sam se zapitao šta ovog puta žele da mi prodaju, ali sam otkrio da to što nude ne moram da platim. U poruci se nalazila lepo obojena stranica sa par linkova i kratkim objašnjenjem da je u pitanju Microsoft-ov novi projekat koji svim fakultetima i njihovim studentima omogućava potpuno besplatno korišćenje razvojnih alata.

Kome je to namenjeno?

Kako na sajtu projekta kažu, „ovo su ozbiljne verzije za ozbiljne ljude“ i ne postoje nikakve restrikcije za njihovo korišćenje – sav softver je u potpunosti funkcionalan. Ukratko, kao da kupujete originalni softver za 0 dinara! Da biste mogli da nabavite ovaj softver, pošto naša zemlja još nema sistem verifikacije studenata, biće vam potrebna ISIC kartica kao dokaz i Windows LiveID nalog.

Pre DreamSpark-a Microsoft je započeo sličan projekat pod nazivom Developer Network Academic Aliance, koji je studentima tehničkih fakulteta omogućavao da koriste razvojni softver i neke od verzija Microsoft-ovih operativnih sistema. Da biste softver koristili, prvo ste morali da napravite nalog uz neku e-mail adresu na koju vam stižu poruke sa zahtevima da potvrdite da ste hteli da koristite određeni softver, kao i ključeve za pojedine pakete i sve operativne sisteme.

Nešto komplikovaniji deo je preuzimanje softvera – morate ustati iz stolice da biste to uradili. Šalu na stranu, moguće je preuzimanje i preko računara, ali da biste to izveli, morate biti povezani direktno na računarsku mrežu fakulteta, a tu mogućnost većina studenata u našoj zemlji nema.

Zato morate otići na svoj fakultet i tu softver možete sami preuzeti sa nekog od računara povezanih u mrežu, ili otići kod ovlašćnog lica koje će vam snimiti kopiju željenog softvera.

Zaista besplatno?

U DreamSpark ponudi nalaze se Visual Studio 2005/2008 Professional Edition, Expression Studio 2, SQL Server 2008 Developer Edition, Windows Server 2008 Standard Edition, Robotics Developers Studio...
(kliknite za veću sliku)

Zašto bi jedna od najvećih svetskih korporacija davala tek tako rezultate svog višegodišnjeg rada? Da li možda razmišljaju o prelaženju u open source tabor, kako ne bi izgubili popularnost? Nedavno su i počeli da se približavaju open source idejama, sve više podržavajući organizacije koje se profesionalno bave takvim softverom.

S druge strane, besplatnim deljenjem softvera će napraviti veliki marketinški bum – skoro svi studenti će koristiti njihov softver i programirati na nekom od najnaprednijih i najrasprostranjenijih programskih jezika.

Možda žele da povrate tradiciju samoukih programera? Teško. Dve sitnice koje se mogu videti na DreamSpark sajtu jesu da je softver dostupan u edukativne svrhe i da se status studenta mora obnavljati na svakih 12 meseci.

Ovo znači da ćete privilegiju besplatnog softvera moći da koristite samo dok studirate i, što je još bitnije, da nijedan program nećete moći da koristite u komercijalne svrhe, tj. da ga prodate ili pokazujete drugima, s obzirom na to da uz programe ne dolazi licencing modul, a samim tim ni Digital Signature koji je potreban da bi vaš softver smeo da radi javno. Kada se ovo uzme u obzir, može se s pravom reći da je sav ponuđen softver jedan od najvećih preview-ova ikada, s ciljem da nakon završenog fakulteta kupite Microsoft-ov softver, odnosno da to preporučite firmi u kojoj se zaposlite.

Microsoft će i dalje zastupati vlasnički softver, a takođe će biti i „pobunjenika“ u svetu slobodnog softvera, pa jedini savet koji možemo da vam damo jeste da iskoristite sve ono što vam se ovim pruža i uživate u blagodetima VS 2008 ili SQL Server-a, ali da ne zanemarujete ni druga okruženja. Obrazovanje treba da bude što šire da biste se bolje snašli na budućem poslu...

SLEDEĆI TEKST U PC #152
preview
Nema krize za rs domen



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter