GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #153 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
L2 tunel u zidu
Mladen Mijatović
Ne dopadaju vam se ograničenja bežičnih mreža, ali vam se još manje dopada bušenje zidova i postavljanja kanalica? Zašto ne iskoristiti postojeće žice? Recimo, pomoću NetGear XE104 Ethernet/PowerLine adaptera.
- PC #153 (Mart 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

L2 tunel u zidu

Kada u starim zgradama treba instalirati računarsku mrežu, javljaju se problemi sa provlačenjem kablova kroz zidove i podove. Bežične mreže nisu naročito efikasne u premošćavanju spratova, a i etar je često zagušen sve većim brojem WiFi uređaja. Signali Ethernet mreža mogu, uz odgovarajuće adaptere, da se prenesu kroz postojeću niskonaponsku infrastrukturu koja postoji u svakoj zgradi.

NetGear XE104 je Ethernet/PowerLine adapter minijaturnih dimenzija koji se uključuje direktno u utičnicu na 220 V, dok na bočnim stranama ima četiri mrežna RJ-45 konektora. Dodavanjem još ovakvih adaptera u druge prostorije ostvaruje se njihovo povezivanje u jedinstvenu računarsku mrežu. Veza između adaptera je u potpunosti L2 transparentna - povezanost se ostvaruje na mrežnom nivou (Layer 2), pa možete smatrati da svi Ethernet portovi svih adaptera u raznim prostorijama čine portove jednog jedinog džinovskog Ethernet sviča. XE104 pruža, dakle, punu fleksibilnost u dizajnu mreže – jednostavno, gde god biste inače upotrebili svič, možete ga po potrebi zameniti ovim adapterima. Lokalna mreža se tako širi na čitavu zgradu, a računari i svi ostali mrežni uređaji se povezuju na uobičajeni način. Mi smo XE104 uspešno iskoristili za prenos IPTV strima – pomoću dva adaptera povezali smo ADSL modem sa SetTop Box-om televizora u drugoj prostoriji!

Pošto isti niskonaponski vodovi završavaju i u tuđim prostorijama, treba povesti računa o bezbednosti. Pomoću posebnog programčića može se zadati password svakom od adaptera, čime se obezbeđuje da međusobno komuniciraju samo adapteri sa istim password-om.

Korisne adrese:

Sion Net
http://www.sionnet.rs




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter