GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #153 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Dragan Grbić
Preuzmite sa sajta Parlamenta Zakon o radu, Zakon o fiskalnim kasama, Zakon o PDV-u... Onda probajte da iskopirate tekst u novi dokument ili da zamenite font, pa se pitajte šta znače reči "zakqu~ivawe" i "unapre|ewe"...  «pročitajte više»
- PC #153 (Mart 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Aleksandar Veljković, Bojan Stanojević
Vremena kada ste za kupovinu monitora visoke rezolucije morali da štedite nekoliko meseci su prošla - danas se oni mogu naći po više nego umerenim cenama. Naš veliki tekst pomoćiće vam da napravite neke od neophodnih kompromisa i izaberete ekran u koji ćete naredne godine gledati...
preview
Mladen Mijatović
Ne dopadaju vam se ograničenja bežičnih mreža, ali vam se još manje dopada bušenje zidova i postavljanja kanalica? Zašto ne iskoristiti postojeće žice? Recimo, pomoću NetGear XE104 Ethernet/PowerLine adaptera.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Vesti
Marko Herman
nopreview
VizionCore vReplicator
Aleksandar Rakić
VizionCore vReplicator je alat za rad u složenim okruženjima koja se sastoje od virtuelnih i realnih stanica. Pomoći će vam kada treba replicirati virtuelne mašine.
nopreview
Uskrsnuće Internet crva
Kristijan Lazić
Taman smo pomislili da će i tekuću godinu obeležiti spam, usmereni napadi i odustvo masovnih cyber infekcija, kad se iz senke pojavio klasični Internet crv, za kratko vreme zarazivši milione računara. Šta se desilo i kako ga zaustaviti?
nopreview
Osveženi dragulji
Marko Savković
HTC je nedavno počeo da imenuje modele po kamenju: Diamond i Blackstone, pri čemu je Diamond jedan od događaja koje su obeležile mobilnu scenu 2008. Sada su stigli prvi noviteti za 2009 - testirali smo Iolite i Topaz.
nopreview
WDTV: Prečica do HD-a
Jovan Marić
Koliko puta ste poželeli da pogledate film ili seriju na svom novom LCD televizoru, a da je prethodno ne snimate na CD ili DVD? Ili još nemate plejer koji reprodukuje HD sadržaje? Jeftino rešenje zove se WDTV HD media player.
nopreview
Godina bežičnog napajanja
Nadežda Veljković
Hoćemo li se konačno osloboditi kablova? Na sajmu CES u Las Vegasu prikazani su uređaji za bežično napajanje, i to ne samo mobilnih telefona i PDA uređaja...
nopreview
(R)evolucija lampe
Nebojša Rašković
Najezda multifunkcijskih mašina opasno preti da ugrozi postojanje samostalnih skenera, ali oni opstaju tako što nude veće brzine skeniranja i daleko kvalitetnije rezultate. Isprobali smo 15 novih modela...
nopreview
Samsung LE32A456
Filip Majkić
Predstavljamo Samsung-ov 32-inčni televizor koji je dostigao vrhunac onoga što HD Ready tehnologija može da ponudi, i to po atraktivnoj ceni.
nopreview
EzVision X4 video naočare
Filip Majkić
Stigao nam je jedan zaista nesvakidašnji proizvod - ExVision X4 je personalni displej. Da li je tržište spremno za ovakve uređaje i da li su oni sami dovoljno sazreli po svim pitanjima?
nopreview
Univerzalni plejer
Branislav Bubanja
Opet smo u dilemi šta je zapravo Samtec PDVT-105HD v3: prenosivi DVD plejer, portabl TV prijemnik, konzola za igru ili možda sve to zajedno?
nopreview
Stylus Photo PX700W i PX800FW
Nebojša Rašković
Epson proizvodi niz inkjet multifunkcionalaca koji mogu štampati i fotografije. Testirali smo dve nove mašine neobičnog izgleda, Stylus Photo PX700W i PX800FW.
preview
Nebojša Rašković
Canon je popularnost u oblasti laserskih MFP uređaja stekao prvenstveno zahvaljujući iRC i iR mašinama, koje odgovaraju malim i srednjim radnim grupama. Nedavno smo na test dobili dva nova predstavnika iz obe kategorije, iRC1021 i iRC1020.
nopreview
Neobičan bizhub
Nebojša Rašković
Vlasnik ste male firme i imate povećane potrebe za štampanjem, kopiranjem, skeniranjem i faksiranjem? Isprobajte novi Bizhub C20 kompanije Konica Minolta.
nopreview
Lexmark E260 i E360D
Nebojša Rašković
Iz Lexmark-ove kuhinje na test smo dobili dva elegantna mono lasera koji, zahvaljujući svojim odličnim radnim performansama, mogu biti sjajan izbor za male i srednje radne grupe. Pogledajmo šta konkretno nude E260 i E360D.
nopreview
Veliki mali Buffalo
Mladen Mijatović
Hard diskovima je definitivno odzvonilo. I klasičnim i prenosivim. Predstavljamo vam prenosivi flash disk Buffalo MicroStation SHD-UHR100GS od celih 100 GB.
nopreview
Savitljive tastature
Branislav Bubanja
Da li ste nekada poželeli prenosivu tastaturu pune veličine koja može da se spakuje tako da zauzima vrlo malo prostora? Starbox nudi takve tastature, a one mogu da rade i pod vodom...
preview
Aleksandar Veljković
Mrežni diskovi sa mogućnošću autonomne reprodukcije multimedijalnih sadržaja sve više dobijaju na popularnosti, jer u jednom zamenjuju više uređaja. Uz Verbatim MediaStation Pro možete slobodno da zaboravite na vaš eksterni DVD plejer, a njime ujedno obezbeđujete i esterno skladište velikog kapaciteta za smeštaj audio i video materijala.
nopreview
Saitek gamepad-ovi za PC i konzole
Nebojša Rašković
Nakon polugodišnje pauze, predstavljamo vam četiri zanimljiva Saitek gamepad-a, spremna da vaše svakodnevno uživanje u igrama podignu na viši nivo: P3200 Rumble Gamepad, Cyborg Rumble Pad, Dual Analog Pad PS1000 i Rumble Pad.
nopreview
Chieftec sa stilom
Nebojša Rašković
Chieftec je tokom poslednjih godina dobio ozbiljnu konkurenciju, pa zbog toga često osvežava svoju ponudu. Posle Aegis kućišta, na red su došli i modeli iz MESH familije, a sa njima i nekoliko odličnih napajanja...
nopreview
Atom Titanium
Filip Majkić
Atom Computers nudi konfiguraciju Titanium, koja je po odnosu cene i mogućnosti u gejming kategoriji, ali ni ostale primene nisu daleko...
nopreview
Eksterni TV tjuneri
Branislav Bubanja
Nove generacije TV tjunera podržavaju visoke rezolucije LCD monitora. Isprobali smo dva eksterna modela firmi Kworld i Leadtek i vrlo smo zadovoljni rezultatima...
nopreview
Lenovo 3000 N500
Veljko Mandić
Već smo navikli da nas Lenovo, kao IBM-ov naslednik, iznova oduševljava performansama i kvalitetom izrade računara serije ThinkPad. Pogledajmo kako se snalazi ekonomskoj klasi...
nopreview
Projektor Epson EMP-TW680
Nemanja Nikolić
Sa povoljnom cenom i visokim nivoom kontrasta, Epson EMP-TW680 je zanimljiv projektor za vašu dnevnu sobu.
nopreview
Smart dodaci za lakše učenje
Mladen Mijatović
Uz "pametne" školske table, predstavljamo vam i niz sitnih i krupnih dodataka firme SMART koji zaokružuju učionicu budućnosti.
preview
Nebojša Rašković
Pored robustnih industrijskih PDA uređaja, Datalogic u ponudi ima i nekoliko kompaktnih modela, koji po karakteristikama mnogo ne zaostaju za velikom braćom. Pogledajmo šta nam sve nude Skorpio i Memor...
nopreview
Metrologic bar-kod skeneri
Nebojša Rašković
Odabrali smo četiri rešenja kompanije Metrologic čija je primena uglavnom vezana za mala i srednja prodajna okruženja.
nopreview
Dalekometni WiFi
Mladen Mijatović
O 802.11g bežičnim uređajima je odavno sve rečeno. Ili nije? TP-Link se vratio školskom pristupu: kvalitetna antena + veća snaga = veći domet.
nopreview
Canon Ixus 980 IS - mali G
Aleksandar Veljković
Canon se dosledno drži principa da najjači model iz Ixus familije stilizovanih ultrakompaktnih digitalnih fotoaparata po tehničkoj specifikaciji zapravo treba da bude ekvivalent aktuelnom modelu G familije, ali naravno u manjem pakovanju. Zato ako vam je G10 preveliki, probajte Ixus 980 IS.
nopreview
Olympus mju Tough 6000
Aleksandar Veljković
U trenutku kada su konkurenti odlučili da se oprobaju na tržištu robusno-vodootpornih fotoaparata, Olympus pojačava napore da očuva dominaciju u toj oblasti. Početkom godine nejasni sufiks SW zamenjen je sugestivnijim terminom Tough i promovisana su dva nova modela, 6000 i 8000.
nopreview
Canon G10
Aleksandar Veljković
Kada tragate za najboljim digitalnim fotoaparatom van DSLR segmenta, teško je prevideti Canon-ovu G seriju Powershot modela - ona definiše beskompromisnu perfekciju u kompaktnoj klasi. Da vidimo kako se u tu priču uklopio G10.
nopreview
Širi kadar
Aleksandar Veljković
Nastavljamo priču o parametrima bitnim za izbor savremenog digitalnog fotoaparata. Koliko je značajna optička stabilizacija, kakve su geometrijske karakteristike primenjene optike, šta sve to znači za snimanje videa...
nopreview
pc153asm.zip
(381.83 KB)
Multipleksni prozor u svet
Voja Antonić
Cene komponenti za digitalna elektronska kola su tako niske da danas malo ko štedi prilikom projektovanja. Ipak, sistem sa manje čipova je ekonomičniji, elegantniji, lakši i manji, troši manje energije i sigurniji je u eksploataciji. Zato je prilikom postavljanja koncepta uređaja uvek dobro imati u rukavu nekoliko trikova...
nopreview
Daljinac za sve
Nebojša Rašković
Logitech Harmony 1100 je univerzalni daljinski upravljač najnovije generacije, spreman da vas liši svih muka oko kontrole gomile uređaja u vašem domu. Kako napreduje Harmony ideja?
nopreview
Lord Of The Rings: Conquest
Filip Majkić
LOTR: Conquest je poslednja u nizu igara koje osnovnu premisu vuku iz legendardnog "Gospodara prstenova". Za Conquest je najavljivano mnogo toga što je trebalo da ukaže na ambiciozan projekat; šta je ostvareno?
nopreview
F.E.A.R. 2: Project Origin
Filip Majkić
Kada se pojavio, F.E.A.R. je bio jedno od najprijatnijih iznenađenja u svetu igara - autori su stvorili specifično okruženje koje je dobro prošlo na tržištu. Ipak, igra nije bila bez mana. Da li je nastavak uspeo da ih otkloni?
nopreview
3, 2, 1... Premiere CS4
Voja Gašić
Sa tolikim brojem ulaznih i izlaznih formata koje je doneo razvoj televizije i Interneta, nije lako napraviti dobru video-slagalicu koja će funkcionisati u svim prilikama. Adobe Premiere CS4 pokazuje da je još uvek šampion na polju video obrade...
preview
Bojan Stojanović
Skrojen po meri Web dizajnera, Adobe Creative Suite 4 Web Premium čini skup programa usmerenih ka naprednim Internet tehnologijama. U čemu se ogleda originalni nastup firme Adobe kada je reč o oblikovanju Web komponenti?
nopreview
Dokumenti u Microsoft oblaku
Dragan Grbić
Sve više se radi sa online dokumenatima, pa Microsoft nudi svoje rešenje radnog prostora i skladišta na Internetu. Ako ste korisnik sistema Microsoft Office, isprobajte besplatni servis Office Live i uporedite ga sa Google Docs. Uskoro verovatno slede i neka iznenađenja...
nopreview
Britanika: svet za 40 dolara
Peđa Lalević
Nakon popriličnog promašaja s prošlogodišnjim izdanjem, najpoznatija svetska enciklopedija delimično popravlja utisak i nameće se kao važan deo kućne medijateke. A dobar adut joj je i cena, pošto su nekada ljudi plaćali par hiljada funti za Enciklopediju Britanika, a danas ona košta 40 dolara!
preview
Stevan Josimović
TVP Animation firme TV Paint Development je novi stari program - fenomenalni 2D animatorski alat Mirage, koji je distribuirao Bauhaus, vraćen je firmi TV Paint Development, tako da na tržištu više ne postoje dva naslednika slavnog TV Paint-a...
nopreview
ProgeCAD 2009: Na korak od uzora
Andrija Rašeta
Autodesk i Graphisoft suvereno vladaju na našem tržištu, ali sve je više novih proizvoda koji nude dosta toga za malo para. Isprobali smo ProgeCAD 2009 italijanske firme ProgeSOFT.
nopreview
Bezbedna arhiva e-pošte
Aleksandar Rakić
Nastavljajući trend dobrih programa za optimizaciju rada servera različitih namena, GFi ima i sopstveni adut za arhiviranje elektronske pošte - MailArchiver.
nopreview
Iz HD-a u sve ostalo
Bojan Stanojević
Do video-sadržaja visoke definicije se sve lakše dolazi, ali mnogi korisnici još uvek nemaju infrastrukturu za njihovo prikazivanje. Zato predstavljamo nekoliko programa koji će HD video u Matroska formatu pretvoriti u standardni DVD ili u AVI.
nopreview
Tema za vaš telefon
Darko Pantović
Stil i okruženje svog mobilnog telefona mogu uređivati svi, i to na jednostavan i zabavan način - sada će biti dovoljno svega nekoliko minuta. Osmislite, dakle, vašu temu, a onda je realizujte pomoću Sony Ericsson Theme Creator-a.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Audacity, AudioNotesRecorder, dbPoweramp Music Converter, Free MP3 Wma Converter i Skype 4.0.
nopreview
Server, ali pravi
Bojan Dančuo, Voja Gašić
Na pitanje "šta je server?" u različitim razdobljima razvoja računarske tehnologije verovatno biste dobili niz različitih odgovora. Kakav je današnji odgovor?
preview
Marko Herman
Autentifikacija korisnika je ozbiljan izazov u mnogim situacijama. RSA SecurID je za korisnike jednostavno, a za IT administratore vrlo pouzdano rešenje za dvofaktorsku autentifikaciju.
nopreview
ADSL na 16 Mbps
Dejan Ristanović
Domaća ADSL ponuda se polako ali sigurno približava razvijenim zemljama: posle nekoliko dupliranja brzine, ponuđeni su i novi paketi u kojima upload dostiže 768 kbps a download čak 16 Mbps. Prelazak na ADSL 2+ ipak nije uvek jednostavan...
nopreview
Skrivena moć Cyber mehurića
Mariana Perak
Google je za mnoge Internet, ali čak i oni koji ga svakodnevno koriste začude se kada saznaju šta ovaj pretraživač sve može. Upotrebimo Google da zaronimo malo dublje u tajne globalne mreže...
nopreview
Konektivnost pre svega
Mladen Mijatović
Koliko zaista znate o računarskim mrežama koje nas okružuju u kući i kancelariji? Pokušaćemo da u nekoliko lekcija i još više primera objasnimo ono osnovno...
nopreview
Prevaranti u gospodskom klubu
Relja Jović
Upotreba kartica postala je deo svakodnevice, raste broj online prodavnica u Srbiji, a redovi pred bankomatima su svakodnevna stvar. No, koliko je sve to sigurno?
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Baze podataka i pravopis
Miloš Babović
Da li vam je dosadilo da automatski generisani izveštaji zvuče kao da su automatski generisani? Uz malo programiranja, računar će "progovoriti" bolji srpski...
nopreview
Novi lik Interneta
Zoran Kehler
Facebook, MySpace i druge socijalne mreže za korisnike postaju sinonim Interneta a stari portali polako odlaze u drugi plan. Stvari se razvijaju brzo, a Internet se preoblikuje pred našim očima i teško je reći šta bi se moglo desiti za godinu dana... to jest, ako preživimo krizu.
nopreview
Zelena mreža Barselone
Marko Herman
Cisco Networkers svake godine okuplja IT stručnjake i omogućava im da na jednom mestu steknu uvid u budućnost umrežavanja. Ove godine u Barseloni su se svi trudili da mreže pozelene...
preview
Mladen Mijatović
Upravo završeni MTS teniski turnir, sam po sebi izuzetan sportski događaj, ostaće upamćen i po zavidnoj IT podršci. Mečevi su prenošeni uživo posredstvom Web striminga. I pri tom je korišćena HD tehnika...
nopreview
Nauka na Web-u
Danica Radovanović
Svake godine više od 200 blogera, novinara, naučnika, predavača, Web aktivista i ljudi iz IT biznisa okupi se na dvodnevnoj ScienceOnline konferenciji, da bi diskutovali, promovisali i analizirali medije i nauku na Web-u.
nopreview
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Marko Herman
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-DVD #153
U ovom broju "PC"-ja pišemo o programu Adobe Premiere Pro, pa je njegova Trial verzija glavna zvezda PCDVD-a - isprobajte ga i proverite da li je vreme za HD video. Njegov logični nastavak je Adobe After Effects CS4, koji takođe možete da isprobate - videćete da sada savršeno sarađuje sa Photoshop-om CS4. Onda isprobajte Corel DESIGNER Technical Suite X4, grafički paket namenjen pre svega profesionalcima koji imaju potrebu za izradu komplikovanih tehničkih ilustracija i planova. Zanimaće vas i sekcija PC Utility gde smo prikupili programe za rad sa zvukom, od Audacity-ja do malih uslužnih programa. U PC Games sekciji pronaći ćete Savage 2 - A Tortured Soul kao i veliku kolekciju pasijansa, a što se tiče PC Fun-a... pa naravno da ćete prvo svratiti tamo!
nopreview
PC Igre #20
Januar i februar obično nisu meseci kada stiže mnogo novih naslova, ali smo za martovski broj časopisa PC Igre pripremili nekoliko zanimljivih prikaza. Glavna tema je pregled godine pred nama i osvrt na finaliste festivala nezavisnih igara (IGF). Igra meseca je Mirror's Edge a najavljujemo i Tom Clancy's H.A.W.X., Overlord II, The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena, The Sims 3... Pored odlične parkour simulacije opisali smo i Shaun White Snowboarding, Crayon Physics Deluxe i The Lord of the Rings: Conquest, najnoviju akcionu igru iz poznate franšize. Rubrika PC Legend je posvećena misterioznom Agentu 47, u izdanju iz igre Hitman 2: Silent Assassin, dok se rubrici Retro podsećamo igre Lands of Lore, RPG iz davne 1993. godine...
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter