GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #153 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Datalogic Scorpio i Memor
Nebojša Rašković
Pored robustnih industrijskih PDA uređaja, Datalogic u ponudi ima i nekoliko kompaktnih modela, koji po karakteristikama mnogo ne zaostaju za velikom braćom. Pogledajmo šta nam sve nude Skorpio i Memor...
- PC #153 (Mart 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Datalogic Scorpio i Memor

Datalogic Memor

Pre mesec dana upoznali smo sa dva robustna PDA komanije Datalogic, namenjena terenskom i magacinskom radu, a ovaj put vam predstavljamo dva manja ručna terminala – Skorpio i Memor, čija je primena prevashodno vezana za zahtevnija prodajna okruženja. Sa dimenzijama svega 152×55×40 mm i masom od nepunih 210 grama, Datalogic Memor predstavlja jedan od najmanjih i najlakših industrijskih PDA uređaja koji se mogu kupiti na našem tržištu. Izrađen je kombinovanjem plastičnih i gumenih delova otpornih na različite spoljne uticaje i zadovoljava strogi standard IP 54, zbog čega trenutno nema pravu konkurenciju u svojoj klasi. Odlično leži u ruci i pri dužem radu ne izaziva zamor u šakama. Tastatura ima dvadeset tastera i svi su napravljeni od kvalitetne gume; njihova površina je velika, pa vam se pri kucanju teško može dogoditi da nehotice pritisnete susedni taster. Za kretanje kroz menije koristi se džojstik, koji može lepo da posluži u situacijama kada vam olovka nije pri ruci.

Iako relativno malih dimenzija, ovaj PDA uređaj ima sve što i glomazniji „kolege“: bar-kod čitač i WiFi modul, a opciono se može ugraditi Bluetooth adapter. Srce Memor-a čini Intel-ov procesor XScale PXA255 koji radi na 200 MHz i sa 64 MB radne i 256 MB storage memorije predstavlja odličnu osnovu za širok spektar namenskih aplikacija. Njegov ekran rezolucije 240×320 piksela je osetljiv na dodir i omogućava dobru vidljivost čak i pri jakom svetlu. U kombinaciji sa operativnim sistemom Windows Mobile CE 5 i nekoliko funkcijskih tastera kojima možete sami dodeliti namenu, dobijate odličnu osnovu za različite aplikacije prilagođene radu u prodajnom okruženju. Topla preporuka manjim prodajnim objektima kao što su mini-marketi i trafike.

Datalogic Scorpio

Potpuno drugačije je koncipiran model Skorpio – robustniji, većeg ekrana (iste rezolucije) i sa par opcija više, ovaj PDA je u stanju da opslužuje i zahtevnije magacine, a ostaje pogodan je za rad na terenu. Karakterističan je po tome što odgovara standardu IP 64 i otporniji je na udarce i niže temperature. Njegova tastatura je takođe lepo rešena, s tim što ima daleko više tastera (ukupno 38), od kojih je desetak neobično raspoređeno oko numeričkog dela. Umesto džojstika proizvođač se odlučio za kurzorske tastere, mada je naša preporuka korišćenje olovke, zbog brže i lakše manipulacije svim funkcijama. Konektivnost ovog modela je na nešto višem nivou, zbog WiFiprisustva i Bluetooth adaptera, a ugrađena baterija obezbeđuje do 8 časova rada. Veoma brzo se puni, tako da za svega 45 minuta ponovo možete biti mobilni.

Na poleđini PDA je traka koja omogućava stabilnije držanje, dok je ispod baterije dobro sakriven slot za memorijsku karticu. Da biste mu pristupili potreban vam je alat, što znači da česta izmena nije predviđena. Gornjom stranom dominira bar-kod skener, a sa desne se nalazi stylus koji je vezan za uređaj, tako da ga je praktično nemoguće izgubiti. Skorpio je opremljen brzim procesorom, potpisanim takođe od strane Intel-a (XScale PXA270 radnog takta 520 MHz), i manipuliše sa 128 MB sistemske i 128 MB storage memorije. Zasnovan je na sistemu Windows Mobile CE 5, koji se tokom testiranja pokazao dobro. Iako nije lepši Memorod-a, Skorpio je dosta brži PDA uređaj, pa će upravo iz tog razloga biti češći izbor zahtevnijih korisnika, odnosno vlasnika većih trgovinskih objekata.

Korisne adrese:

Sunbar
http://www.sunbar.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #153
preview
CS4 Web Design Premium
Bojan Stojanović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter