GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #153 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
HD striming belog sporta
Mladen Mijatović
Upravo završeni MTS teniski turnir, sam po sebi izuzetan sportski događaj, ostaće upamćen i po zavidnoj IT podršci. Mečevi su prenošeni uživo posredstvom Web striminga. I pri tom je korišćena HD tehnika...
- PC #153 (Mart 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

HD striming belog sporta

Uz zavidan broj naših tenisera rangiranih u samom vrhu svetskih lista, uopšte nije čudno što se tenis u našoj zemlji doživljava kao sport broj jedan. Jedan od najjačih challenger turnira u svetu održan je proteklog meseca na Gemax terenima u Beogradu. Turnir pod zvaničnim nazivom MTS Open 2009, koji se igra za nagradni fond od 106.500 evra, ostaće upamćen i po činjenici da su mečevi prenošeni uživo putem Internet striminga, preko zvaničnog sajta turnira. Iako MTS Open turniri još odranije neguju tradiciju dobre IT podrške, ove godine striming je realizovan na najkvalitetniji način do sada – uz primenu vrhunskih kamera sa HD rezolucijom.

Kamere bez kamermana

Način na koji je izvedeno pokrivanje teniskog turnira kamerama je interesantan, jer demonstrira uspešnu primenu tehnologije čija je namena nešto drugačija, pre svega bezbednosna – kamere za video-nadzor iskorišćene su za generisanje TV sadržaja za ljubitelje sporta. Partnerska kompanija IP Way obezbedila je IP kamere kojima su pokriveni Gemax tereni – za finalne utakmice raspored kamernih mesta je odabran tako da četiri kamere istovremeno snimaju teren iz različitih uglova. U pitanju su Axis kamere najnovije generacije, konkretno model Q1755, o kome ste već imali prilike da čitate u časopisu PC #151.

Kamera je u stanju da pruži sliku najvišeg kvaliteta u HD rezoluciji (HDTV 720p i HDTV 1080i), pa je, uprkos činjenici da je kamera primarno namenjena video-nadzoru, kvalitet snimka dovoljan za potrebe zabave gledalaca. Axis Q1755 poseduje i ugrađeni koder za H.264 (MPEG-4 Part 10) video-kompresiju, koji je značajan zbog potrebe da se ogromni bitski protoci HD signala svedu na razuman nivo, zarad distribucije korisnicima bez gubitka u kvalitetu. Dok se snimak najvišeg kvaliteta u HDTV 1080i formatu distribuira lokalno za potrebe sportista i gostiju u okviru kompleksa, za Web striming se takođe koristi snimak u 16:9 formatu, ali nešto niže rezolucije, pošto su signali sa sve četiri kamere „upakovani“ u link kapaciteta 2 Mbps koji vodi od Gemax terena do Verat Net Internet provajdera, gde se hostuju striming serveri.

Budući da su kamere statično postavljene na lokacije oko terena, kamermani su izlišni, a gledaocima se pruža mogućnost da budu sami svoji režiseri, birajući snimak iz ugla koji ih najviše zanima.

Hardverski zahtevno

Tokom trajanja turnira video-striming je bio besplatno dostupan svim posetiocima sajta, a da bi mnogobrojni gledaoci iz zemlje i inostranstva mogli da uživaju u tenisu, bila je neophodna i ozbiljna hardversko-softverska podrška. Strimovi sa kamera se pre upućivanja ka gledaocima obrađuju, a kako H.264 kompresija svoje dobre osobine duguje kompleksnim algoritmima za obradu video-signala, za rad u realnom vremenu neophodni su vrlo snažni serveri.

Firma Desk već treću godinu zaredom pruža tehničko sponzorstvo Gemax turnirima, pa je ovoga puta za potrebe striminga, kao i za potrebe trenutnog praćenja promene rezultata mečeva (Live Scoring), obezbedila moćne DS5270 servere, od kojih je svaki opremljen parom Intel Quadcore Xeon procesora. Serveri su instalirani u prostorijama provajdera Verat Net i obrađuju strimove sa kamera, praveći od svakog po jedan strim u WMV2 i jedan u H.264 formatu, pružajući gledaocu mogućnost da sadržaj gleda bilo posredstvom Windows Media Player-a ili VLC plejera.

Sve ima svoju dobru i lošu stranu, pa tako hvale vredna činjenica da je striming realizovan u rekordnom vremenu kao posledicu ima to da je čitav posao obavljen između dva broja časopisa „PC“, pa će do trenutka kada ovo izdanje bude u štampi turnir već biti završen, te tako ne možemo da vas uputimo da se sami osvedočite u kvalitet video-striminga. No nadamo se da vas tenis zanima i da će biti još prilika za striming...

SLEDEĆI TEKST U PC #153
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter