GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #154 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Axis M1031-W kamera
Mladen Mijatović
Axis M1031-W je kamerica povoljne cene, minijaturnih dimenzija, ali velikih mogućnosti - kako je optimalno iskoristiti za video-nadzor?
- PC #154 (April 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Axis M1031-W kamera

M seriju Axis kamera čine tri modela, od kojih smo na test dobili najjači. Axis M1031-W je kamerica minijaturnih dimenzija – štaviše, veći deo gabarita otpada na montažnu konzolu sa obrtnim zglobom. Sa prednje strane su sočivo, zvučnik i mikrofon, budući da ovaj model podržava dvosmernu audio-komunikaciju (čak poseduje i AAC kodek), ali i dva zanimljiva dodatka: noćno svetlo i PIR senzor. Svetlo je realizovano pomoću belih LED-ova i iznenađujuće je snažno. PIR senzor detektuje pokret u infracrvenom spektru (kretanje čoveka ili životinje ispred kamere), što omogućuje generisanje raznih uslovnih alarma. Kamera se može konfigurisati tako da pri aktiviranju PIR senzora uključi svetlo, emituje snimljenu zvučnu poruku, pošalje obaveštenje putem e-mail-a, ili na neki HTTP ili TCP server. Moguće je podesiti da po aktiviranju alarma kamera počne da snima materijal na neki server, na kome će se naći čak i snimci nastali neko vreme pre aktiviranja alarma, zahvaljujući ugrađenom baferu. Moguće je definisati veći broj različitih alarma, a pored PIR senzora kao okidač se definišu detekcija promene u samoj slici ili nivou zvuka koji kamera snima, pokušaj otvaranja kućišta (tampering), pa čak i promena temperature izvan zadatog opsega.

Kamerica je opremljena i bežičnim interfejsom, a podržani su IP multicast, pa čak i IPv6 adresiranje. Na ovom entry-level modelu kamere po prvi put vidimo implementaciju kodeka koji su doskora bili karakteristični samo za najnaprednije (i najskuplje) modele IP kamera. Pored (skoro) nekompresovanog Motion-JPEG formata i već prilično prevaziđenog MPEG-4 Part 2, Axis M1031-W je u stanju da istovremeno emituje više visokokompresovanih strimova u H.264 formatu.

Korisne adrese:

IP Way
http://www.ipway.rs/Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter