GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #154 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Bojan Stojanović
Za korisnika PC-ja pitanje kodnih stana i standarda postalo je gotovo neprimetno, ali PDF arhive časopisa i knjiga prelomljenih na Mekintošu u vreme pre InDesign-a ne možete da pretražujete ili indeksirate niti da iz njih kopirate teksta. YUSCII na drugi način...  «pročitajte više»
- PC #154 (April 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Filip Majkić, Aleksandar Mišić
Nakon dvogodišnje pauze, ponovo smo krenuli u veliko istraživanje tržišta grafičkih kartica. Da vidimo čime možete obradovati vaš poslovni ili (pre svega) kućni PC i kako se veliki rat firmi NVIDIA i ATI odrazio na napredak grafičkih akceleratora.
preview
Bojan Stanojević
Novi AMD-ov procesor polako ali sigurno zauzima pozicije i na našem tržištu - u ponudi je sve više standardnih konfiguracija zasnovanih na njemu. Tri takva računara su stigla u našu laboratoriju.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Vesti
Marko Herman
nopreview
Širenje uprkos krizi
Marko Herman
U vreme krize ne vredi se zatvoriti u sebe i čekati da "oluja" prođe. Da biste iz krize izašli još jači morate investirati. OSA je ponudila svoj Unidocs sistem za upravljanje dokumentima u zemljama okruženja...
nopreview
Nehalem EE - Igre bez granica
Aleksandar Veljković
Nedavno predstavljena Intel Nehalem (i7) procesorska arhitektura ulazi u naše domove, a pred nama je njen najjači predstavnik: ultimativni gejmerski PC firme Desk koji sadrži Extreme Edition procesor. Šta može najbrži PC današnjice?
nopreview
LG BD370: Ubica DVD plejera
Branislav Bubanja
Jeftine samostalne Blu-ray plejere koje već dugo priželjkujemo, konačno je ponudio LG. Plejer koji vam predstavljamo donosi mnogo više nego što smo mogli i da zamislimo...
nopreview
AMD-ov trozubac
Miloš Stamenković
Dva, tri ili četiri jezgra... Nakon Phenom II X4 procesora, AMD je ponudio i X3 verziju a sa njim i neke neočekivane dobitke. Može li se za (ni)malo dodatnih para dobiti snaga najbržih procesora?
nopreview
Backup u džepu
Nebojša Rašković
Kako u moru flash drajvova prepoznati onaj pravi? Ponuda je ogromna, tržište je napredovalo do te mere da se danas modeli velikih kapaciteta, ali i veoma dobrih performansi, mogu naći po veoma povoljnim cenama. Pretresli smo kompjuterske radnje i sakupili gomilu kandidata.
nopreview
Zaista veliki ekrani
Bojan Stanojević
Monitori koje viđamo na izložbama, konferencijama i javnim mestima primetno su veći od uobičajenih. Na primeru Mitsubishi-jevih i Panasonic-ovih modela pokušaćemo da utvrdimo po čemu se oni još razlikuju.
preview
Zoran Drenković
Tanki klijenti postaju sve realnija alternativa stonim računarima u poslovnom okruženju, a ponuda kompanije Sun u tom domenu je sveobuhvatna. Kakve dobitke da očekujete ako računare u firmi zamenite tankim klijentima a kompletno procesiranje ostavite serveru?
nopreview
Tastatura ili ekran
Marko Savković
Pred nama su se našle dva pristupačna Nokia telefona sa smartphone mogućnostima. E63 na najbolji način koristi tradicionalnu tastaturu, dok se 5800 XpressMusic oslanja na ekran osetljiv na dodir.
nopreview
Acer Aspire One
Aleksandar Veljković
Acer Aspire One je novi adut u svetu ultraportabl računara. Za gotovo neverovatnu autonomiju od oko 7 sati može da zahvali kombinaciji štedljivog Atom procesora i baterije visokog kapaciteta. A što se drugih aduta tiče...
nopreview
Genius-ov drveni zvuk
Branislav Bubanja
Genius nam je odavno poznat i kao proizvođač zvučnih sistema za računare. Sada su drvene kutije sišle i u ekonomsku klasu, pa da vidimo kako su se SW-HF2.1 1200 i SP-HF2000X pokazali...
nopreview
NDrive Touch
Aleksandar Veljković
Novi brend na domaćem tržištu drumskih navigatora - da vidimo šta donose NDrive Touch i NDrive Touch XL.
nopreview
Plejer koji ripuje
Branislav Bubanja
LG je predstavio DVS400H, prvi DVD plejer koji ima funkciju ripovanja. Doduše, za sada samo audio-datoteka...
nopreview
Brzi Canon-ovi skeneri
Nebojša Rašković
Planirate ozbiljniju digitalizaciju štampanih dokumenata? Dva nova Canon-ova biznis skenera iz porodice DR-3080 imaju ADF i brze prenosne mehanizme, ali to nije sve...
nopreview
Za modernu učionicu
Aleksandar Veljković
Interaktivne table Interwrite Learning su dobar prvi korak ako želite da unapredite efikasnost nastavnog procesa. Da vidimo kako se piše po njima...
nopreview
Samsung-ovi plejeri više klase
Filip Majkić
Testirali smo dva multimedijalna plejera sa naprednim mogućnostima: YP-P2 ima ekran osetljiv na dodir i podršku za Bluetooth, dok su u model YP-S5 ugrađeni zvučnici. Pa šta vam više odgovara...
nopreview
Ofanzivna tastatura
Nebojša Rašković
Dizajnirana sa namerom da zadovolji potrebe pasioniranih gejmera, Microsoft-ova tastatura SideWinder X6 je uspela da ode i korak dalje u svojoj misiji...
nopreview
Samsung SPF-85P
Nebojša Rašković
Digitalni ramovi postaju sastavni deo modernog kućnog okruženja, pored prikaza fotografija, oni danas nude i pokretne slike. Testirali smo SPF-85P, najnoviji model kompanije Samsung, koji će svemu tome dodati i muzičku pozadinu.
nopreview
Video-nadzor za po kući
Mladen Mijatović
Za mrežni video-nadzor se uglavnom smatra da se koristi u profesionalne svrhe, ali ko kaže da ga ne možete instalirati i u svom domu? Linksys nudi jednostavno i pristupačno rešenje.
nopreview
Vokmen u digitalnom ruhu
Branislav Bubanja
Sony je "izmislio" muziku u pokretu, pa njihovi plejeri uvek izazivaju posebno interesovanje. Isprobali smo NWZ-E436F i NZW-S516F.
nopreview
Compro VideoMate W800F
Filip Majkić
Iz kompanije Compro stiže nam još jedan naizgled običan TV tjuner, koji može da radi i bez računara...
preview
Mladen Mijatović
Axis M1031-W je kamerica povoljne cene, minijaturnih dimenzija, ali velikih mogućnosti - kako je optimalno iskoristiti za video-nadzor?
nopreview
Prenosivi Prestigio DVD plejeri
Branislav Bubanja
Dva Prestigio portabl DVD plejera, PPDP590 i PPDP371, iako zasnovani na istovetnom softveru, po dizajnu i načinu funkcionisanja deluju potpuno različito. Jedan od njih ima dva ekrana...
nopreview
LogiLink PX0008
Branislav Bubanja
Sve je više uređaja koji pretenduju da budu multimedijalni centri u digitalnom domu - može li LogiLink-ov multimedijalni ram PX0008 zameniti i DVD plejere?
nopreview
Decentralizovani video-nadzor
Mladen Mijatović
Deo posla oko prikuplja informacija u sistemima video nadzora može da se preraspodeli i na same kamere. To otvara sasvim nove ideje za primenu... i uštedu.
nopreview
Epson u kancelariji
Nebojša Rašković
Pored kućnih, Epson u ponudi ima i veliki broj kancelarijskih inkjet multifunkcionalaca. Isprobali smo Stylus Office BX300F i Stylus SX600FW.
nopreview
Bežična kutija šibica
Mladen Mijatović
TP-Link nudi interesantan WiFi print server, koji nije veći od kutije šibica...
nopreview
Lexmark C543DN
Nebojša Rašković
Kolor laseri su sve jeftiniji i kvalitetniji, pa je samo pitanje vremena kada će se opasno približiti ozbiljnijim inkjet modelima. Lexmark C543DN je dobar primer...
nopreview
Olympus mju 9000
Aleksandar Veljković
Godinama su aparati velikog raspona zuma nužno bili gabaritni, zatim su podvrgnuti neizbežnom trendu minijaturizacije, a sada je Olympus uspeo da se upiše u istoriju prvim ultrakompaktnim ultrazum fotoaparatom mju 9000.
nopreview
Nikon Coolpix S620
Aleksandar Veljković
Nikon ne posustaje sa ofanzivom sve uverljivijih ultrakompaktnih fotoaparata iz Coolpix S serije - jedan naizgled običan aparat kakav je S620 je u procesu testiranja zaslužio epitet prijatnog iznenađenja.
preview
Aleksandar Veljković
Najzanimljiviji segment DSLR optike jesu ultraširoki objektivi, koji omogućavaju kadrove neobičnih i atraktivnih perspektiva. Možete pokušati da uštedite izborom alternativnog brenda, a Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM je upravo takvo staklo...
nopreview
Tajna dobrog displeja
Aleksandar Veljković
Nastavljamo analizu osobina savremenih digitalnih fotoaparata - da vidimo šta treba znati o kvalitetima LCD displeja, memoriji i memorijskim karticama.
nopreview
LaCie bioskop
Nebojša Rašković
LaCie, jedan je od vodećih proizvođača eksternih storage sistema za skladištenje multimedijalnih materijala, linijom diskova LaCinema donosi nešto potpuno novo u ovoj kategoriji...
nopreview
Warhammer: Dawn Of War 2
Filip Majkić
Nakon velikog pomaka u domenu strategija u realnom vremenu načinjenog prvim Dawn of War naslovom, iz kompanije Relic stiže naslednik: Dawn of War 2.
nopreview
Empire: Total War
Filip Majkić
Nakon feudalnog Japana, srednjovekovne Evrope i Rimske imperije, Total War saga se sve više približava savremenom dobu. Ovaj put igra pokriva period od kraja 17. do početka 19. veka - doba musketara, karavela i osvajanja kolonija.
nopreview
Razgovor procesora
Voja Antonić
Ovo je vek komunikacija, a ta činjenica nije zaobišla ni mikrokontrolere. Da vidimo kako mikroprocesori komuniciraju...
nopreview
Live Essentials
Voja Gašić
Život bez mreže i interakcija sa drugim korisnicima više nije život, a Microsoft Live Essentials će pojačati vaše uživanje u svim mrežnim aktivnostima...
nopreview
Komunikatori digitalnih dokumenata
Bojan Stojanović
FrameMaker je oko sebe izgradio čitav jedan svet - skup tehnologija objedinjenih pod imenom Adobe Technical Communication Suite 2 omogućava obradu dokumenata proizvoljne složenosti, njihovo recikliranje i objavljivanje na papiru, Web-u, u video-zapisu ili bilo kom drugom mediju.
preview
Nenad Veljković
Mnogo je softvera na našem tržištu, ali domaće naslove i dalje treba svećom tražiti... A za neke neophodne aplikacije ne možemo računati na strane firme. Jedna od važnih su i rečnici, pa smo sa zadovoljstvom isprobali novi CD rečnik koji je pripremila firma Koš&Co, koja se već istakla Morton-Benson rečnicima.
nopreview
Virtuelna šetnja
Đorđe Grujić
Graphisoft Virtual Building Explorer omogućava svakome da prošeta kroz zgradu koja je projektovana, ili se tek projektuje. Usput može i da ukloni nameštaj, premeri prozore za zavese...
nopreview
Četvrti NOD32
Kristijan Lazić
Nedavno se pojavila nova verzija cenjenog NOD32 antivirusa. Da li treba da nadogradite svoje kopije?
preview
Dragan Grbić
Trenutni hit je besplatni rad sa dokumentima na Mreži, uz komfor na koji su nas navikli desktop programi ali i mogućnost da doplatite ako vam je potrebna veća snaga. Posle ponude velikih (Google Docs i Microsoft Office Live), predstavljamo Zoho...
preview
Mladen Mijatović
U razvoju novog Solid Works-a verzija 2009 predstavlja ozbiljan zaokret. Da li će to paket učiniti zgodnijim za primenu?
nopreview
Umesto 2D fotografije
Nadežda Veljković
Klasične 2D fotografije i video zamenjuje nov vizuelni medijum - 3D synth. Zasnovan je na kreiranju 3D fotorealističnih slika Microsoft-ovom tehnologijom Photosynth, koja će promeniti sve navike u razmeni fotografija.
nopreview
Zaštita u bankarskom sektoru
Marko Herman
Prevare u bankarskom sektoru su sve sofisticiranije, pa i zaštita korisnika mora da nepresano napreduje. Tu na scenu stupa RSA...
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
SUPER konvertor, DVD Flick, VideoLAN, QuickTime Alternative i Orbit Downloader.
nopreview
Termovizija vidi sve
Aleksandar Veljković
Termovizijske kamere će u narednim godinama redefinisati mnoge oblasti ljudskog delovanja, od video nadzora i rada bezbednosnih službi, do navigacije. Zainteresovali smo se za tehnologiju firme FLIR, pionira u praktičnoj primeni termovizije.
preview
Dejan Ristanović
Ponuda VoIP usluga se širi iz meseca u mesec - sada imamo mogućnost da telefoniramo u inostranstvo po VoIP cenama čak i bez računara, Internet telefona i bilo kakve Internet veze. Dovoljan je običan telefon, fiksni ili mobilni...
nopreview
Mobilni i muzika
Marko Herman
Više se ne postavlja pitanje da li je mobilni telefon istovremeno i medija plejer, pitanje je samo kako da najjednostavnije ubacite muziku u njega. Telenor ima zanimljivu ideju...
nopreview
Ruteri i Internet
Mladen Mijatović
Pošto smo računare fizički povezali, idemo korak dalje - treba im omogućiti da komuniciraju i između sebe i sa spoljnim svetom. A kad već imamo mrežu, dodaćemo u nju još neki koristan uređaj...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Gedžeti sa CeBIT-a
Jovan Marić
CeBIT 2009, najveći svetski sajam posvećen informacionim tehnologijama, softveru i hardveru, po tradiciji je održan početkom marta u Hanoveru. Pokazao je da se, uprkos globalnoj krizi, informatika dobro drži. A bilo je i zanimljivih gedžeta...
preview
Mladen Mijatović
Kakve veze imaju Volt Dizni i CAD softver? Ako se jedno i drugo upakuje na pravi način, dobija se najveći svetski CAD roadshow, koji je ove godine održan na Floridi, u blizini Disney World-a.
preview
Jelica Protić
Od 8. do 11. marta na Kopaoniku je održan petnaesti YU INFO, najveći informatički skup u Srbiji. Bilo je uvodnih predavanja, radova, nagrada, večernjih zabava... i snega!
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Marko Herman
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC Igre #21
Igri meseca aprila, F.E.A.R.2: Project Origin, obradovaće se svi ljubitelji pucačina - bila je to dobra prilika za kolumnu o napretku RPG igara. Najavljujemo Majesty 2 i The Age of Decadence, dok smo o najnovijoj igri Grand Ages: Rome razgovarali sa ljudima iz firme Haemimont Games. Na stranicama ovog broja čitaćete i o igrama Cryostasis, Burnout Paradise, Puzzle Quest: Galactrix i Warhammer 40k: Dawn of War II. Mesto u rubrici PC Legends zaslužila je Mafia: The City of Lost Heaven, dok je rubrika Retro posvećena RPG igri Nox. Peta epizoda serijala Sam & Max, What's New, Beelzebub? zazlužila je vodič, a u rubrici Download potražite linkove ka najnovijim zakrpama...
nopreview
PC-DVD #154
Uz tekst o Microsoft Live Essentials u ovom broju PC-ja, na DVD smo stavili Live i to u engleskoj, srpskoj-ćiriličnoj i latiničnoj verziji - probajte čitavu platformu! I druga PC Aplikacija, Adobe RoboHelp, je opisana u časopisu - isprobajte profesionalni softver za pisanje sistema pomoći, kreiranje sadržaja za elektronsko učenje, baze znanja i drugih specifičnih dokumenata. Tema DVD-a su uslužni programi za rad sa videom, pa smo kao treću PC Aplikaciju pripremili DVD Suite 7, paket po principu "sve-u-jednom" za rad sa DVD i Blu-ray diskovim u okviru koga je i popularni PowerDVD. U sekciji PC Utility naći ćete brojne alate za konverziju i obradu video materijala, a ako volite open source softver, na DVD-u je i Live distribucija Knoppix-a.Roche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter