GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #154 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Sun Ray tanki klijenti
Zoran Drenković
Tanki klijenti postaju sve realnija alternativa stonim računarima u poslovnom okruženju, a ponuda kompanije Sun u tom domenu je sveobuhvatna. Kakve dobitke da očekujete ako računare u firmi zamenite tankim klijentima a kompletno procesiranje ostavite serveru?
- PC #154 (April 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Sun Ray tanki klijenti

Model Sun Ray 270 Tanki klijent se nalazi u kućištu monitora dijagonale 17“ i rezolucije 1280×1024 piksela.

Pitanje vremena je kada će odlazak velike metalne kutije koju zovemo desktop postati stvarnost. Psihički efekat će biti prisutan jer je emotivna vezanost za računar jaka. Prisustvo te kutije uliva poverenje da je sve na sigurnom, jer je na dohvatu ruke.

Kvar ili havarija u novom ustrojstvu poslova postaje raritet. Više se neće dešavati da vaš računar posustane usred obimnog posla. Sa Sun Ray tankim klijentima sva problematika obrade podataka pada na leđa servera. Tamo se vrše tabelarni proračuni, prvo tamo na proveru stižu Internet stranice i prolaze kroz više zaštitnih filtera, tamo se obrađuju tekst izveštaja i svi ostali podaci... Kod korisnika vladaju mir i tišina, ili možda samo diskretan zvuk neutralne muzike koja prija svima u kancelariji. U zaborav će otići brojne obaveza održavanja sopstvenog računara i pravljenje kopija važnih podataka.

Manji je protok podataka kroz mrežu i manje zagušenje za ostale korisnike. Kod „debelih“ klijenta, gde su samo podaci dislocirani na storage, kada hoćete da pogledate neki dokument veličine 10 MB, on se sa storage-a premešta na vaš računar. Ako pravite manje ili veće izmene i hoćete da ih sačuvate, opet 10 MB prolazi kroz mrežu, sada od vas do servera. Za štampanje istog dokumenta podaci se šalju na print server, pa tek onda na štampač. Ovo je neefikasno i guši mrežu bez potrebe. U okruženju tankih klijenta svi podaci čuvaju se na serveru – do korisnika stižu samo informacije o poziciji miša, znakovima otkucanim na tastaturi i izmene na slici monitora. Količina prenetih podataka je značajno manja.

Dolaskom tankih klijenta računarski resursi se koriste efikasnije. Desktop može da koristi samo hardver koji se nalazi u kućištu, a pre početka upotrebe treba pažljivo analizirati potrebe korisnika i dati mu odgovarajuće komponente. Ako dođe do promena u zaduženjima korisnika, to će najverovatnije usloviti i drugačije hardverske potrebe. Tanki klijent koristi resurse servera – odabirom količine memorije i procesorskog vremena završava se sva muka oko hardvera. Po potrebi, administrator dodeljuje više ili manje resursa i sve se završava za nekoliko minuta. Druga prednost ogleda se u manjoj potrošnji hardvera. Životni vek desktop konfiguracije je dve-tri godine; posle toga potreban je novi računar, a stari postaje višak. „Potrošni“ materijal u vidu ventilatora, operativne i radne memorije već je menjan/dodavan. Kod tankih klijenata toga nema. Server se menja posle 5-7 godina, a u međuvremenu nema potrošnog materijala.

Olakšana administracija

Sun Ray 2 je osnovni model koji će zadovoljiti potrebe većine korisnika. Podržava rezolucije ekrana do 1600x1200 piksela i 24-bitnu paletu boja.

Sun Ray tanki klijenti su laki za upravljanje. Nemaju skoro nikakav hardver; samo mrežni priključak i izlaze za periferiju (monitor, tastatura, miš...). Dodatni komfor ogleda se u priključcima za smart karticu, slušalice, mikrofon i USB. Smart kartica ima zaštitni kod prema kojem server prepoznaje korisnika i automatski mu prikazuje radno okruženje kakvo je ostavio pri poslednjem logovanju. Umesto da se izloguje, korisnik samo izvuče karticu, koja ujedno može da bude i ID kartica za ulaz u zgradu. Kako svako ima svoju karticu, ne može doći do greške pri pristupanju podacima ili do „slučajnog“ pristupa tuđem računaru.

Ako se desi da tanki klijent zakaže, svi podaci su i dalje sigurni na serveru, jer se ne nalaze na Sun Ray-ju. Korisnik na monitoru vidi samo podatke koji se obrađuju na serveru. Zamena hardvera je takođe mnogo lakša. Dovoljno je da se tanki klijent zameni novim i može se nastaviti tamo gde se stalo. Samo da napomenemo da je prosečno vreme pre kvara (MTBF) više od 200.000 sati rada, odnosno 22 godine. Uz to, tanki klijent troši 4 W, što naspram stotinak vati na desktop-u donosi i ogromnu uštedu energije.

Zbog svoje nekorisnosti „van sistema“, Sun Ray uopšte nije interesantan za krađu – ne sadrži hardver ili softver koji neko može da iskoristi. Taj isti nedostatak je za Sun Ray plus kada je potreban rad u neuobičajenim uslovima. Bilo da je potrebno da prostorija bude tiha ili je prašnjava, nedostatak ventilatora predstavlja plus. U otežanim uslovima, kada se radi na višim/nižim temperaturama ili pri neodgovarajućoj vlažnosti vazduha, Sun Ray je opet pravo rešenje.

Tanki klijent ne mora da se nadograđuje, sve dok se ne ukaže potreba za nekim revolucionarnim priključkom. On već sadrži ulaze i izlaze koji se uveliko koriste. Ako se ukaže potreba za dodatnim priključkom, uz odgovarajući konvertor može se sačekati zamena.

Softverska strana priče

Sun Ray 2FS je tanki klijent sa najvećom rezolucijom – puna HD slika u rezoluciji 1900×1200 sa 24‑bitnom paletom boja za jedan monitor, ili 3840×1200 piksela za dva monitora, jedan do drugog, zahvaljujući postojanju dva DVI izlaza.

Za pokretanje i upravljanje tankim klijentima potreban je odgovarajući softver. Sun-ovo rešenje je Sun Ray Server Software (SRSS), koji radi kao srednji sloj između tankog klijenta i servera. Komunikacija između klijenta i SRSS-a odvija se preko Appliance Link Protocol-a (ALP) koji je optimizovan za prenos slike (ka monitoru) i ulaznih podataka (ka serveru). Bez obzira na to koji softver se koristi na serveru, SRSS zna kako da komunicira sa njim.

Za sav drugi hardver zadužen je Secure Global Desktop (SGD), koji posreduje između svih računara koji nisu tanki klijenti. Pomoću SGD-a omogućen je pristup bilo kojoj aplikaciji sa bilo kog računara. Pri tom mislimo i na otvaranje programa koji radi pod drugim OS-om u zasebnom prozoru. Virtual Desktop Infrastructure (VDI) omogućava pokretanje heterogenih virtuelnih mašina (GNU/Linux, Solaris, Windows). Svi podaci su dostupni bilo kada, bilo gde i preko bilo kojeg Sun Ray tankog klijenta.

Za potpuno uvođenje Sun Ray tankih klijenta poželjno je koristiti tehnologiju virtuelizacije servera, koju optimizuje njihov rad i smanjuje broj računara potrebnih za dotadašnje operacije. Ukupno gledano, smanjuje se broj servera, prostor potreban za računski centar, broj klima-uređaja, ukupna potrošnja struje, a samim tim je ušteda značajna. U zavisnosti od potreba, jedan procesor može da opslužuje do 45 korisnika, tako da osmoprocesorski server „trpi“ 200-300 korisnika.

Korisne adrese:

SAGA
http://www.saga.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #154
preview
Axis M1031-W kamera
Mladen Mijatović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter