GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #154 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Internet telefon i bez Interneta
Dejan Ristanović
Ponuda VoIP usluga se širi iz meseca u mesec - sada imamo mogućnost da telefoniramo u inostranstvo po VoIP cenama čak i bez računara, Internet telefona i bilo kakve Internet veze. Dovoljan je običan telefon, fiksni ili mobilni...
- PC #154 (April 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Internet telefon i bez Interneta

Još od dolaska Interneta iskusniji korisnici su prestali da plaćaju skupe telefonske razgovore sa inostranstvom... ili su barem znali kako da telefoniraju jeftino. U praksi su, osim ako imaju velike potrebe za redovnim zvanje prijatelja i saradnika u inostranstvu, čak i poznavaoci VoIP tehnologija često koristili klasični telefon. Razlog? Lakše je dići slušalicu i zvati nego uključivati računar, slušalice, mikrofon, pokretati program, uplaćivati karticom Skype ili neki drugi servis. A šta je tek ostajalo za manje iskusne korisnike...

VoIP i kartica

Nakon legalizacije VoIP-a provajderi traže načine da olakšaju Internet telefoniranje. SezamPro se oslonio na već veoma razvijenu infrastrukturu [S] kartica – na bilo kom kiosku u zemlji možete kupiti karticu koja se koristi za plaćanje Internet usluga, a odskora i za telefoniranje. Jednostavno je – pozovete sa bilo kog fiksnog telefona 011/3084-084 ili sa mobilnog pozovete 064/6086-565, unesete PIN kod sa kartice koju ste kupili ili sa bankomata Komercijalne banke odnosno Banke Intesa i... telefonirate u svet.

Telefonski brojevi u inostranstvu se biraju na uobičajeni način: 00, zatim pozivni broj zemlje (1 za Ameriku, 49 za Nemačku itd.), broj grada (npr. 30 je oznaka za Berlin) a zatim broj pretplatnika. Možete zvati i korisnike mobilnih mreža, s tim što je takav poziv u Evropi skuplji; u Americi, Kanadi i Rusiji pozivi ka mobilnim, i fiksnim mrežama koštaju isto, najčešće 5 dinara za minut.

Jedan telefonski razgovor će potrošiti tek delić vrednosti Sezam kartice, ali to ne znači da će vam novac propasti: možete pozvati ponovo, još jednom uneti PIN sa kartice i nastaviti da trošite svoj kredit. Ukoliko uglavnom telefonirate sa istog broja (npr. kućni telefon ili telefon u firmi), posle unosa PIN-a otkucajte *6 i PIN će biti povezan sa telefonom; pri sledećim pozivima sa istog telefona ne morate da kucate PIN, već odmah birate broj u inostranstvu. Ostali korisni kodovi su *1 (provera kredita), *2 (dopuna kredita unošenjem koda sa druge [S] kartice) i *0 (ponavljanje poziva).

Ideje za poslovne korisnike

SezamPro širi [S]iT uslugu i na poslovno okruženje, integrišući je sa postojećim sistemom u firmi, tako da se pozivi za inostranstvo automatski rutiraju prema Internet mreži, odnosno obavljaju VoIP tehnologijom. Postoji i mogućnost povezivanja više kancelarija u zemlji i svetu u jedinstvenu mrežu Internet telefonije.

Sve ovo je zapravo samo uvod u VoIP kao tehnologiju budućnosti koja polako ali sigurno napreduje i zamenjuje analogne telefonske veze – i dalje koristimo bakarne žice, ali samo za Internet linkove. Već danas se u poslovnim prostorima, pa i u moderno građenim stanovima razvlači samo IP mreža, koja preuzima čitavu komunikaciju – prenos podataka, telefoniranje, TV, video, multimediju... Tokom sledećih meseci i godina ova integracija će doneti rezultate, pre svega kroz racionalniji i udobniji rad, ali i značajno smanjenje troškova. Dolazi vreme da veliki pronalazak Aleksandra Grahama Bela iz 1877. godine ide u penziju – 122 godine kasnije, zamenjuje ga nešto još bolje!

SLEDEĆI TEKST U PC #154
preview
SolidWorks World 2009
Mladen Mijatović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter