GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #154 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
SolidWorks World 2009
Mladen Mijatović
Kakve veze imaju Volt Dizni i CAD softver? Ako se jedno i drugo upakuje na pravi način, dobija se najveći svetski CAD roadshow, koji je ove godine održan na Floridi, u blizini Disney World-a.
- PC #154 (April 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

SolidWorks World 2009

Kada je stigla pozivnica za SolidWorks World 2009, pomislio sam da znam šta otprilike mogu da očekujem od tog skupa. Ove godine šou se održavao u Orlandu na Floridi, ali se ispostavilo da je kongresni centar podaleko od samog grada, u okviru ogromnog hotelskog kompleksa koji je deo Disney World-a! U SAD, inače, postoje dva velika Diznijeva zabavna parka – Disneyland u Kaliforniji i Disney World na Floridi; sa „naše strane velike bare“ oba često nazivamo Diznilend.

Disney World se sastoji od većeg broja tematskih zabavnih parkova i hotela, razbacanih po ogromnoj površini, i treba podosta vremena da se vidi šta sve postoji. Na evropski mentalitet najjače deluje to što je sve izgrađeno usred nedođije – otprilike kao kada biste u vojvođanskoj ravnici kupili neku ledinu (po mogućstvu močvarnu i neplodnu) veličine osrednje opštine i tamo, uz puno uloženog novca, napravili turistički raj. Veštački, ali ipak raj. Tako tipično američki.

Kriza, kriza, e pa šta je?

CEO kompanije SolidWorks gospodin Jeff Ray je svečano otvaranje manifestacije započeo pričom o (gle čuda) ekonomskoj krizi. Iznet je podatak da, uprkos recesiji, konferenciji prisustvuje gotovo 4.500 ljudi, što je tek za dlaku slabije nego prošle godine, a udarne vesti su ostavljene za poslednji dan. Tada je obnarodovan tzv. Engineering Stimulus Package, koji pod određenim uslovima (nismo, doduše, saznali pod kojim) obezbeđuje besplatan softver.

Jedan od osnivača kompanije, gospodin John Hrschtick, predstavio je zanimljivu viziju budućeg razvoja. Prema njemu, budućnost nam donosi velike touchscreen interfejse, serverske aplikacije kojima će se pristupati preko Interneta, ozbiljan uticaj grafike koja je do sada razvijana u industriji video-igara, kao i masovnu upotrebu 3D štampača.

Kao i obično, učestvovale su neke od poznatih kompanija koje se u svom radu oslanjaju na SolidWorks, pa smo tako saznali da se pomoću ovog CAD softvera dizajniraju Sony Erricson mobilni telefoni, ali i patike renomiranog američkog proizvođača New Balance. Ako ste mislili da su patike naivna stvar, pokušajte da zamislite modelovanje nepravilnih oblika moderne sportske obuće – samo đon patike ima i do 1.800 feature-a!

Virgin, Discovery, rollercoasters

SolidWorks World ne bi bio to što jeste bez ekskluzivnih gostiju, a ove godine prisustvom nas je počastio ser Richard Branson, osnivač Virgin grupe, biznismen i avanturista, čovek koji je, između ostalog, osvojio i čuvenu X-nagradu za prvo slanje ljudske posade u svemir u privatnoj režiji. Harizmatični ser Branson je sa publikom podelio iskustva o usponima i padovima svojih izuma i poduhvata, postavio sasvim ozbiljna pitanja, npr. zbog čega nema više žena inženjera u ovom poslu, i na licu mesta se povezao sa nekim još neafirmisanim pronalazačima da bi im pomogao u projektima poput kućne dinamo-vetrenjače ili inkubatora za bebe u nerazvijenim područjima Afrike. Kada je otišao, saznali smo da je ceo iznos svog honorara dao u dobrotvorne svrhe. Eh, da je više takvih ljudi...

Ne znamo da li Discovery Channel i SolidWorks imaju nekakav dogovor, tek kroz SolidWorks World je tokom godina prodefilovalo dosta poznatih lica sa ovog kanala, od ekipe Mythbusters-a, preko voditelja emisija o građevinarstvu, do čoveka koji je otkrio „Titanik“. Ovog puta kao gosti iznenađenja pojavili su se Džo Grand i Majk Nort, zvezde novog serijala Prototype This, koji su na komičan način predstavili neke od svojih navodnih izuma, uključujući i neverovatno šestonožno vozilo čije su elastične noge modelovane u SolidWorks softveru.

U večernjim satima atmosfera je prelazila iz ozbiljne u znatno opušteniju, a Diznijevi tematski parkovi pružali su dovoljno zabave za sve – od neverovatnih vatrometa organizovanih za novinare, pa do prilike da zajedno sa čelnim ljudima kompanije vrištite od užasa jurcajući niz neki od čuvenih rollercoaster-a. Da li sam iznenenađen što će SolidWorks World 2010 biti održan u Anahajmu u Kaliforniji, u Diznilendu? Ni najmanje...

SLEDEĆI TEKST U PC #154
preview
Petnaest IT godina
Jelica Protić
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter