GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #154 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Petnaest IT godina
Jelica Protić
Od 8. do 11. marta na Kopaoniku je održan petnaesti YU INFO, najveći informatički skup u Srbiji. Bilo je uvodnih predavanja, radova, nagrada, večernjih zabava... i snega!
- PC #154 (April 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Petnaest IT godina

U skladu sa potrebama poslovnih ljudi, YU INFO sada traje samo četiri dana, pa nema vremena za gubljenje – najnestrpljiviji su već prvog dana stali na skije, da bi po zatvaranju žičara požurili u Kongresnu salu kompleksa „Konaci“, gde ih je čekalo otvaranje. Kao i prethodni, desetogodišnji jubilej, i ove godine skup je počeo 8. marta, možda u nekoj tajnoj vezi sa činjenicom da su se i ove godine na programu našle „gender“ teme poput prikupljanja podataka o 1.500 žena eksperata i on-line kursa rodne ravnopravnosti... U svakom slučaju, na otvaranju se prisutnima najpre obratio prvi džentlmen konferencije dr Miodrag Ivković. Kao predsednik Organizacionog odbora, on je pozdravio učesnike i podsetio ih na vreme kada je skup održan po prvi put, na Brezovici.

Svečani ton jubilarnom otvaranju dala je dodela nagrada pojedincima koji su sve ove godine pružali izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji konferencije. Doajen i nekada rektor Univerziteta u Nišu, a danas profesor na Megatrendu, prof. dr Branimir Đorđević, poznat kao najbolji pevač među informatičarima, prvi je primio nagradu za doprinos razvoju konferencije. Sa Univerziteta u Novom Sadu u programskom odboru uvek se svojom stručnošću isticala prof. dr Zora Konjović, kojoj je pripalo priznanje za doprinos očuvanju naučnog sadržaja konferencije. Za 15 godina izveštavanja sa konferencije i publikaciju o 15 godina YU INFO-a, nagrada je pripala autorki ovog teksta, uz laskavo poređenje da je za konferenciju bila ni manje ni više nego – Stevan Sremac (kako je po prvi put ove godine konferencija najavljena izjavama organizatora koje su se pojavile na YouTube-u, možda se za sledeći jubilej pojavi i film koji liči na „Zonu Zamfirovu“...) Veliki doprinos koji firme daju održavanju YU INFO-a naglašen je nagradom za razvoj i transformaciju konferencije koju je dobio Igor Pavlica iz kompanije Saga. Za veliki trud koji je svih ovih godina ulagao u prikupljanje i obradu autorskih radova nagrađen je mr Dušan Korunović iz Niša, kojeg odlazak u penziju nije omeo da i dalje sa entuzijazmom obavlja ovu važnu ulogu.

Svečana dodela nagrada prethodila je keynote izlaganjima. Prvu prezentaciju „Zajedno do cilja“ (u belom, Apple formatu) održao je Dejan Cvetković, ovoga puta manje kao predstavnik Microsoft-a, a više kao neko ko je, definišući viziju svoje kompanije na ovdašnjem tržištu, dobro razumeo razlike između menadžera i lidera. O uticaju informatike na kvalitet života govorio je gost iz Slovenije prof. Sašo Tomažič, a o FP7 SENSEI projektu dr Srđan Krčo iz Ericsson-a. Poslednju keynote prezentaciju održala je Saga – tema je bio business process management.

Sesije, radovi i...

Dr Branimir Đorđević, doskorašnji rektor Univerziteta u Nišu, u ulozi zabavljača u mjuziklu „Oni su pevali na YU INFO“

Za ovogodišnji YU INFO pristiglo je 212 radova, od kojih su prihvaćena 183. Ukupno 87 radova je bilo svrstano u 12 govornih sesija, a izloženo ih je oko 75%, dok su ostali radovi izloženi u četiri poster sesije. Kvalitet radova je bio na standardnom nivou, a prisustvo mladih autora pokazao je da konferencija ima dobru perspektivu.

Kompanijske prezentacije održali su Telekom, IBM, Saga, Ericsson, Microsoft, Comtrade, Pupin Telecom Datacom, Siemens, KING ICT, SITRONICS, ENEL PS, Lexmark i ITEAM.

Na nivou je bio i društveni program. Pored tradicionalnih večeri koje organizuju Saga i Ericsson, jubilej je obeležio mjuzikl „Oni su pevali na YU INFO“. Otvorio ga je Oliver Njego, zatim je svoje muzičke kvalitete pokazao bend Euro Express i najzad je dr Branimir Đorđević otpevao tri pesme. Koncert je zaključio orkestar „Groš“ koji je na YU INFO-u nastupao više od 10 puta, a goste je slatko nasmejao „Indeksovac“ Petrući.

Tako je YU INFO stigao do male mature – cinični vic po kome ne treba da se plašimo jer u Srbiji ništa ne uspeva pa ni kriza YU INFO demantuje svojim uspehom. A kada je kriza u pitanju, želimo joj što više neuspeha, kako bi domaća informatika napredovala do sledeće godine i sledeće konferencije na Kopaoniku...

SLEDEĆI TEKST U PC #154
nopreview
Uvodnik
Dejan RistanovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter