GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #154 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Phenom II u praksi
Bojan Stanojević
Novi AMD-ov procesor polako ali sigurno zauzima pozicije i na našem tržištu - u ponudi je sve više standardnih konfiguracija zasnovanih na njemu. Tri takva računara su stigla u našu laboratoriju.
- PC #154 (April 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Phenom II u praksi

Računar koji je stigao iz firme Alti smešten je u prilično kompaktno Foxconn-ovo kućište, čija je prednja strana zanimljivo dizajnirana: tri od ukupno četiri otvora za optičke uređaje pokrivena su pomičnim poklopcima (nešto slično smo ranije viđali na Apple-ovim računarima). Osim efektnog izgleda, ovo rešenje vas rešava brige o boji uređaja koji planirate da ugradite, mada će vas „tacna“ odati kad izađe. Ispod ovog bloka nalazi se još jedan poklopac u vidu slajdera, iza koga nas je sačekalo prijatno iznenađenje – osim očekivanih USB i audio priključaka, tu se nalazi čitač memorijskih kartica sa četiri otvora.

Altos Suprimo Storm

Ništa manje zanimljiva nije ni zadnja strana računara: na njoj smo našli čak osam USB utičnica i dve Firewire priključka, jednu veliku i jednu malu, ali je utisak donekle pokvario nedostatak eSATA konektora. Ukoliko imate monitor koji ma samo VGA utičnicu, moraćete da koristite adapter, jer grafička kartica ima dve DVI utičnice (sa podrškom za HDCP), a ima i TV izlaz.

U unutrašnjosti računara našli smo nekoliko neobičnih rešenja. Gigabyte-ova matična ploča je zasnovana na čipsetu AMD 770, koji nije poslednja reč tehnike, ali je time postignuta ušteda bez primetnog žrtvovanja performansi. Ušteda se pre svega ogleda u tome što ovaj čipset nema integrisanu grafiku, koju ionako ne biste koristili, pa ne morate da je plaćate, a po ostalim karakteristikama uporediv je sa skupljim AMD 780. Kontrola ekrana je poverena Sapphire grafičkoj kartici sa čipom ATI 4670 i 512 MB memorije, što je prosečno rešenje koje ne „okupira“ prostor susedne PCI utičnice.

Drugo neobično rešenje odnosi se na odluku da se ugradi 3 GB memorije. Ovo je dovoljno za većinu primena, a dobra strana ovog rešenja ogleda se u tome što u slučaju da koristite 32-bitni Windows ne morate da se odreknete jednog gigabajta koji sistem ne bi prepoznao kada bi bila ugrađena četiri. Ta ušteda je, ipak, onemogućila dvokanalni pristup memoriji, a time je izgubljen neki procenat performansi. Izbor procesora je pao na model 720 sa tri jezgra i radnim taktom 2,8 GHz, a disk je Hitachi-jev kapaciteta 320 GB. Sve u svemu, dobro usklađene komponente – sistem-integratori su vodili računa o ekonomičnosti, a pre svega o tome da ne bude „viška delova“. Rezultat je dobro uravnotežen računar srednje klase.

Pakom Silver Light

Računar na prvi pogled sličan opisanom stigao nam je iz Pakom-a, mada između njih ima koncepcijskih razlika. Silver Light je smešten u jednostavno Codegen-ovo kućište na kojem nema luksuznih detalja u vidu poklopaca koji pokrivaju optičke uređaje i prednje U/I utičnice. Razlike se mogu primetiti i na poleđini – ovaj računar ima „samo“ šest USB priključaka, a jedan od njih ćete morati da „potrošite“ na miša, jer za njega ne postoji PS/2 priključak. Za uzvrat, tu je eSATA utičnica, a situacija sa priključcima za monitor je ista kao na Alti-jevom računaru.

U skladu sa distributivnim programima proizvođača, Silver Light je zasnovan na MSI-jevim komponentama, ali je matična ploča generalno naprednija nego u Alti-jevom računaru, budući da se na njoj nalaze savremeni sistemski čipovi iz skupa AMD 790 – naglašavamo reč generalno, jer prednosti novijeg čipseta u ovom računaru nisu u potpunosti iskorišćene pošto nove RAID kobinacije koje podržava južni sistemski čip nisu primenjene, a grafika integrisana u severni čip se ne koristi. Ipak, ako krenete u nadogradnju računara, mogućnosti su veće.

U Silver Light-u se takođe nalazi procesor Phenom II sa tri jezgra, ali verzija 710, sa nešto nižim radnim taktom od 2,6 GHz. Razlika nije velika, pa je i ovaj računar sasvim dovoljno brz za sve uobičajene primene. I u Pakom-u su se odlučili za pomalo kontroverznu varijantu sa 3 GB memorije, koja je realizovana sa tri modula od po 1 GB (kod Alti-ja je to 2+1 GB); ni ova kombinacija ne dozvoljava dvokanalni pristup. U Silver Light je ugrađena nešto jača grafička kartica sa čipom ATI 4830, pa će se ovaj računar bolje snaći sa savremenim igrama. Ukoliko se za tim pojavi potreba, možete da dodate još jednu, pošto matična ploča podržava CrossFire, ali u tom slučaju razmislite o novoj jedinici za napajanje, jer je postojeća deklarisana na 400 W. Kapacitet hard diska je isti kao u Alti-jevom računaru, s tim što je ovde proizvođač Western Digital, a opaska o drugom proizvođaču važi i za DVD pisač.

Izbor komponenti pokazuje da je Pakom vodio za nijansu više računa o zabavi nego o poslovnoj primeni; tako računar nema čitač memorijskih kartica, a integrisana grafika je (gotovo) neizbežan višak.

Pakom Black Fire

Korisnicima čiji su zahtevi veći Pakom je namenio računar Black Fire. Njegovo kućište je mnogo atraktivnije, sa kružnim LCD displejem na kojem se mogu pratiti sistemske temperature i rad ventilatora, a na njemu je i digitalni časovnik – na trenutak smo pomislili da je taj sat povezan sa sistemskim, ali to ipak nije slučaj, tako da ga treba podesiti. Na levoj bočnoj strani nalazi se otvor za hlađenje, od kojeg vodi tunel do procesorskog ventilatora, tako da procesor za hlađenje dobija svež vazduh. Priču o hlađenju dopunićemo pominjanjem velikog izduvnog ventilatora na poleđini.

U ovom računaru se nalazi ista matična ploča kao u Silver Light-u, pa su i priključci na zadnjoj strani isti. Međutim, na ploči je procesor oznake 920 sa četiri jezgra i radnim taktom od 2,8 GHz, tako da se mogu očekivati primetno bolje performanse. U prilog tome govori i činjenica da ovde nije bilo kompromisa sa memorijom: dva istovetna modula daju kapacitet od 4 GB i omogućavaju dvokanalni pristup, a tačku na i stavljaju dva Western Digital Blue diska povezana u stripe, čime su značajno ubrzane operacije sa masovnom memorijom.

Za grafiku je zadužena MSI-jeva kartica sa ATI-jevim čipom 4850 i 512 MB memorije, koji obezbeđuju odličan odnos performansi i cene (više o tome može pročitati u prikazu grafičkih kartica koji objavljujemo u ovom broju). Osim toga, sa ovom kombinacijom procesora, čipseta i grafičke kartice, Black Fire može da se pohvali usklađenošću sa Dragon platformom.

Pažljivim izborom komponenti Pakom je napravio računar više klase koji može da posluži za razne namene, uključujući i prilično zahtevne igre, a da pri tom za njega ne treba izdvojiti čitavo bogatstvo. Čak i ako naknadno zaključite da vam kapaciteti nisu dovoljni, mesta za proširenje ima – dva memorijska podnožja su prazna, kao i druga utičnica za grafičku karticu.

Posle testiranja

Računare smo podvrgli standardnim testovima PC Mark i 3D Mark, a rezultate vidite u tabeli. Četiri procesorska jezgra, isto toliko gigabajta memorije, snažna grafika i dva diska vezana u stripe doneli su Pakom-ovom računaru Black Fire ubedljivu prednost, čime je on zaslužio nagradu za vrhunske performanse. Što se druga dva računara tiče, brži procesor je doneo Alti-jevom računaru nešto bolje rezultate na PC Mark testu, dok je snažnija grafika u Pakom-ovom računaru rezultovala boljim rezultatima na 3D Mark-u; budući da računari isto koštaju, prvi je pogodniji za poslovnu upotrebu i multimediju, dok će drugi odgovarati igračima skromnijih zahteva i finansijskih mogućnosti. Zbog iste cene i generalno sličnih karakteristika, ali i različitih koncepcija, bili smo u dilemi koji od ova dva računara da proglasimo najboljom kupovinom; prednost ja na kraju dobio Alti, zahvaljujući ugrađenom čitaču memorijskih kartica.

Test je takođe pokazao da je Phenom II pouzdan procesor koji ispunjava sve zahteve koji se pred njega postavljaju, a postojanje verzija sa različitim brojem jezgara donosi korisnicima različitih profila šire mogućnosti izbora. Za njegovu poziciju na tržištu ipak će ključna biti AMD-ova cenovna politika, jer Intel-ovi procesori sa istim radnim taktovima postižu bolje rezultate.

SLEDEĆI TEKST U PC #154
preview
Sun Ray tanki klijenti
Zoran Drenković


BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter