GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #157 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Ploter za prave profesionalce
Nebojša Rašković
Epson Stylus Pro GS6000 je jedan od najboljih plotera koji se trenutno može kupiti na domaćem tržištu, a njegovo tajno oružje je neverovatno otporno mastilo. Koje sve spoljne uticaje ono može da izdrži?
- PC #157 (Jul/Avgust 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Ploter za prave profesionalce

Dimenzije / masa: 2698×943×1267 mm / 202 kg • Mastila / mlaznica po boji: 9 / 360 • Cena: 32.400 Rezolucija štampe / veličina kapljice: 1440*1440 dpi / 3,7 pl Cena: 32.400 evra

Sposobnost štampača velikog formata da odštampaju velike postere i bilborde otvorila je čitavo novo tržište. Ploteri koji koriste mastila na vodenoj bazi mogu da štampaju samo na specijalnim medijima a otisci, izloženi dejstvu sunca, kiše i ostalih spoljnih faktora, ne mogu da traju duže od mesec ili dva. Ovom problemu je napokon došao kraj zahvaljujući novim Epson UltraChrome GS mastilima.

Stylus Pro GS6000 je trenutno najbolji ploter u Epson-ovoj ponudi, koji je pre svega namenjen fotografskim studijima i firmama koje štampaju bilborde. Njegove udarne karakteristike su mogućnost formiranja otiska na različitim medijima (vinil, transparent, platno, pozadinski osvetljena folija, sjajni papir...) širine do 64“ i nova UltraChrome GS mastila, specifična po tome što mogu da izdrže uticaj destruktivnih spoljnih faktora. Štampan ovim mastilima, otisak može ostati nepromenjen godinu i po dana pri dnevnim uticajima, a čak 30 puta duže ukoliko se nalazi u zatvorenom prostoru. Ovaj model koristi osam boja; u startnoj postavci patorne imaju po 350 ml, dok su full pakovanja kapaciteta 950 ml. Kertridži se menjaju prostim umetanjem u blok, pri čemu nema rasipanja mastila – neiskorišćena boja skuplja se u kontejner koji se menja na osam‑devet meseci pri intenzivnijem štampanju, ili još ređe pri prosečnoj upotrebi.

Uz rezoluciju od 1440×1440 dpi i nova mastila, Stylus Pro GS6000 može da postigne kvalitet otiska koji je blizu onom koji daju foto inkjet štampači formata A3 srednje klase. To znači dobru reprodukciju pigmenata, kao i više detalja u odnosu na konkurentska rešenja. Na odštampanim test dokumentima nismo primetili deformacije, kao ni postojanje „linijskog“ fragmenta, koji je najveća boljka štampača velikog formata. Nova UltraChrome GS mastila, uz sistem za prečišćavanje vazduha, obezbeđuju brzo sušenje otiska, a ako vam je potrebno tzv. trenutno sušenje, Epson nudi i mogućnost kupovine plotera sa brzim sušačem, u kojem se sušenje ubrzava kombinacijom snažnih ventilatora i infracrvenih lampi. Maksimalna brzina štampanja je 25 m2 na sat, što je vrhunac koji postižu VF štampači u ovoj klasi. Tri nezavisno kontrolisana grejača (po jedan u zonama pre i posle štampe, dok je treći tačno ispod putanje glava) omogućavaju preciznu kontrolu kvaliteta otiska i minimizovanje horizontalnog banding-a. Odštampani materijal može direktno da se namotava na izlaznu rolnu, koja se isporučuje sa ploterom. Ploter komunicira s računarom preko USB 2.0 ili Ethernet veze, a praćenje svih vitalnih funkcija, kao i delimična kontrola uređaja, može se obavljati preko malog upravljačkog panela.

Stylus Pro GS6000 je vrhunski ploter visokih performansi, namenjen korisnicima koji nisu spremni na kompromise. Konkurencija u ovom momentu još nije dostigla karakteristike UltraChrome GS mastil, što bi Epson-u moglo da donese veliku prednost na tržištu. Stylus Pro GS6000 je, kratko rečeno, najbolji ploter koji se trenutno može kupiti kod nas. Naravno, cena je srazmerna mogućnostima.

Korisne adrese:

BS Procesor
http://www.bsprocesor.com

SLEDEĆI TEKST U PC #157
preview
MSI X320 - nešto između
Voja Gašić


NIS

Shoppster-2023-03

YuNet

Čitaj PC Press

BIZIT Seminar

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter