GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #157 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Aleksandar Veljković
Kompjuterizovana kartografija naših krajeva je prebolela većinu "dečijih bolesti", GPS uređaji su široko pristupačni i jeftini, pa nema više razloga da pitate prolaznike gde treba skrenuti. Ako planirate kupovinu prvog GPS uređaja ili ste se zasitili mana par godina starog navigatora, pripremili smo opsežan pregled domaćeg tržišta...  «pročitajte više»
- PC #157 (Jul/Avgust 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Miloš Stamenković
Zamenom neuspešne Phenom generacije procesora Phenom II modelima, AMD je lagano počeo da se vraća na tržišnu mapu. Novi Phenom sada postoji i u verziji sa dva jezgra...
preview
Aleksandar Veljković
LG W2253TQ je skulpturalno izvajan monitor pune HD rezolucije. Dodajmo tome izvanrednu brzinu odziva i umerenu cenu - da li ćete moći da mu odolite?
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Vesti
Marko Herman
nopreview
Kriza i IKT investicije
Nikola Marković
Neki menadžeri u danima krize smanjuju ili ukidaju ulaganja u IKT. Da li su oni svesni posledica takvih odluka? U vreme recesije treba ponovo ukazati na korisne efekte i najnovija IKT rešenja koja omogućavaju drastično smanjenje troškova i povećanje efikasnosti poslovanja.
nopreview
Video na popravnom
Boris Stanojević
Na gotovo svakodnevni update operativnog sistema i većih programa već smo navikli, ali izleda da dolazi vreme update-a uređaja - i u njih se ugrađuje sve složeniji softver. Tako je Canon ovih dana značajno update-ovao firmver svog udarnog fotoaparata 5DMarkII, smanjujući jaz između fotoaparata i kamera.
nopreview
Orkestar 16 procesora
Miloš Stamenković
Konkurencija na tržištu servera i grafičkih radnih stanica je veoma oštra, a Intel je rešen da ponovo zasedne na vrh. Rezultat su Xeon X5500 procesori i prateća platforma, koje smo sa zadovoljstvom testirali u Desk-ovoj radnoj stanici.
nopreview
Bluetooth retrovizor
Nebojša Rašković
I retorvizori mogu da budu "inteligentni" - V7 će vam olakšati parkiranje, dati vremensku prognozu i omogućiti da u automobilu nesmetano telefonirate!
nopreview
Bioskop za vaše saputnike
Branislav Bubanja
Philips-ova serija PET portabl DVD plejera dobila je još jednog vrlo pristupačnog predstavnika, a ako na putu, pored DVD i DivX filmova, poželite da pogledata i TV program, jedan od ozbiljnih kandidata može da bude Mustek-ov prenosivi plejer.
nopreview
Smartphone ide dalje
Marko Savković
Glavni kanal distribucije mobilnih telefona postali su operateri, ne samo u svetu nego i kod nas. To ne znači da se razvoj ovih uređaja usporava - sve je više pametnih telefona! Pred nama se našlo čak sedam modela za ovo leto: Nokia E75, HTC Snap, ZTE Xiang, Mio Explora K70 kao i tri Acer-a: F900, X960 i DX900 sa dve SIM kartice.
nopreview
Čitaoci o D5000
Aleksandar Veljković
Naši čitaoci su se rado odazvali pozivu firme RefotB da testiraju od 13. do 21. juna u Beogradu, Novom Sadu i Nišu testiraju Nikon D5000. Predstavljamo vam njihove najuspelije fotografije i utiske...
nopreview
Digitalno je (malo) bolje
Bojan Stanojević
Savremeni televizori i monitori imaju raznorazne priključke: VGA, DVI, HDMI, S-Video, Display Port... Kako se snaći u toj gomili standarda i koji kabl priključiti da biste dobili najbolju sliku?
nopreview
Eee Top
Aleksandar Veljković
Posle uspešne serije subnotebook računara iz Eee PC familije, Asus pokušava da proširi istu filozofiju i na desktop domen, nečim što neodoljivo asocira na iMac... Naravno, uz znatno nižu cenu.
nopreview
LED osvetljenje
Mladen Mijatović
Ima li smisla da u 21. veku još uvek koristimo svetlo koje emituju usijani materijali? Naravno da nema. Mislite da sledi priča o fluo-cevima? Ne, one su već prevaziđene...
nopreview
Štampa na terenu
Nebojša Rašković
Mobilni štampači rad na terenu mogu učiniti fleksibilnijim i time unaprediti poslovanje. Pogledajmo šta nude dva nova Intermec-ova modela.
nopreview
Multimedijalna crna kutija
Branislav Bubanja
Za gledanje filmova najčešće se koriste DVD plejeri, ali i oni polako zastarevaju. Njihovo mesto zauzimaju medija plejeri, a jedan od kandidata za vašu dnevnu sobu je Samtec MPD-305HD.
nopreview
Multimedijalni ramovi
Nebojša Rašković
Digitalni foto ramovi postaju sastvani deo modernog kućnog okruženja, a nova Transcend-ova serija osim pregleda slika donosi i mnogo multimedijalne zabave - možete gledati filmove, slušati muziku...
preview
Bojan Stanojević
Osim karakteristika, za uspeh prenosivih računara važan je i dizajn. U poslovnom okruženju, računari HP-ove serije ProBook neće proći nezapaženo, a u ponudi su modeli zasnovani na različitim platformama...
preview
Nebojša Rašković
Epson Stylus Pro GS6000 je jedan od najboljih plotera koji se trenutno može kupiti na domaćem tržištu, a njegovo tajno oružje je neverovatno otporno mastilo. Koje sve spoljne uticaje ono može da izdrži?
nopreview
LG DVX-440
Branislav Bubanja
Sa novim modelom, LG je pokušao da uvede potpuno drugačiji pristup korišćenju DVD uređaja. Možda primenjena rešenja i jesu dobra, ali ostaje pitanje kako će ih korisnici prihvatiti...
nopreview
Mobilni Transcend
Nebojša Rašković
U okviru svoje bogate ponude eksternih diskova, Transcend posebnu pažnju posvećuje jednostavno koncipiranim i ekonomičnim modelima za kuću i posao. Poverili smo njihove performanse.
nopreview
Sef za podatke
Mladen Mijatović
SmartData Safe rešava problem zaštite podataka na jednostavan, ali efikasan način: metodom grube sile. Njegov oklop, praćen odgovarajućim softverom, odoleva vatri, vodi, lopovima i mnogo čemu drugom...
nopreview
Šljive i strele
Branislav Bubanja
MS Industrial je rešio da malo osveži imena svojih miševa. Opisni nazivi su uvek upečatljiviji od kriptičnih brojčanih, mada ni imena Plum i Arrow ne mogu lako da se dovedu u vezu s karakteristikama proizvoda...
nopreview
Mitsubishi projektori za profesionalce
Aleksandar Veljković
Mitsubishi je predstavio tri projektora za različite ciljne grupe: short throw model XD500U-ST, široki WD3300U i XL6600U, namenjen za velike sale. Proverili smo šta ovi modeli mogu da pruže...
nopreview
Kingston SSD Now E 32 GB
Filip Majkić
Želite da "podloga" vašeg operativnog sistema bude brza i ne pitate za cenu? Rešenje je Kingston SSD iz Extreme serije.
nopreview
Digitalna Eva
Mladen Mijatović
Današnji centri za zabavu su čvrsto integrisani sa računarskim mrežama - NetGear Eva tu integraciju podiže na viši nivo: ni sadržaji sa Interneta nisu problem...
preview
Voja Gašić
MSI X320 notebook se po računarskim karakteristikama nalazi između dve kategorije, ali je zapravo namenjen korisnicima koje računarske karakteristike preterano ne zanimaju...
nopreview
Kako izabrati toner?
Dejan Strahinjić
Ako laserski štampač počne da vam izbacuje papire nejadnake boje i svetlijeg otiska nego inače, vreme je za novi toner. Originalni ili reciklirani?
nopreview
Samsung-ov koktel
Aleksandar Veljković
Taman na vreme za letovanje, "Stav" je počeo distribuciju Samsung-ovog digitalnog foto programa. Za početak je ponuđeno šest modela namenjenih raznim kategorijama korisnika...
preview
Aleksandar Veljković
Nema proizvođača DSLR aparata koji u poslednjih par meseci nije izbacio LiveView model usmeren prema tržištu korisnika koji ne bi da plate mnogo i da nose gabaritan uređaj, a ipak žele DSLR mogućnosti. Isprobali smo Olympus E-620...
nopreview
Sigurno napajanja za SMB sektor
Nikola Stojanović
APC je lider na tržištu uređaja za neprekidno napajanje, a DirectLink njegov zastupnik. Kakva rešenja oni nude za male i srednje firme?
nopreview
Nikon pour femme
Andrijana Maksimović
DSLR nije za nežne ženske ruka, ali na sreću Nikon ima i drugačije adute: isprobali smo nekoliko Coolpix modela raznih boja.
nopreview
Muzika u pokretu
Andrijana Maksimović
SanDisk Sansa Fuze je elegantan plejer, koji će se lako uklopiti uz ostale stvarčice na plaži.
nopreview
Torbe i torbice
Aleksandra Šakić
Nećete valjda novi fotoaparat nositi u džepu ili u torbici koja vam je ostala od starog, analognog modela? Da li kupiti kožnu torbicu i uklopiti je sa omiljenim cipelama ili pokazati ekološku svest i opredeliti se za torbicu od recikliranog materijala?
nopreview
Osetljiv na dodir
Aleksandra Šakić
UltraTOUCH je lep full-touch mobilni telefon koji spaja touch screen tehnologiju, sofisticiran dizajn i veliki broj multimedijalnih opcija.
nopreview
Kontrola osvetljenja
Voja Antonić
Kada objedinimo sve regulatore osvetljenja i dodamo im digitalno upravljanje, načinili smo prvi korak... mali za nas, ali veliki za našu pametnu kuću!
preview
Dragan Grbić
Ekskluzivno zavirujemo u prvu preliminarnu verziju sistema Microsoft Office 2010 koja je napustila razvojni centar u Redmondu. Nakon kratkog pogleda u neposrednu budućnost najčuvenijeg softverskog paketa današnjice, utisci su podeljeni - ima zgodnih novosti, ali ćemo odgovore na teška pitanja morati da pričekamo...
nopreview
Nastavak CAD tradicije
Slobodan Perišić
Kompanija Autodesk ponovo pomaže mašinskim inženjerima da budu produktivniji. Pred nama je AutoCAD Mechanical 2010...
nopreview
Pogled u nedogled
Nikola Nikolić
Kao nastavak tekstova o panoramama iz prethodnih brojeva dolazi HD View, koji će i amaterima omogućiti da ujedine mnogo fotografija u jedan megafoto.
preview
Aleksandar Rakić
Nastavljajući liniju softvera za sveobuhvatno i kvalitetno rukovanje mrežom računara, GFI nam predstavlja LANguard, rešenje za praćenje sigurnosnih problema lokalne mreže.
nopreview
Backup poslovnog sistema
Aleksandar Rakić
Backup sistema je poslednja mera bezbednosti od totalnog pada. Softverskim paketom NetBackup, Symantec-ov Veritas demonstrira kako to uraditi u mreži.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić, Marko Savković
LogMeIn, Hamachi, ClamAV, Apple Safari i džepni Kaspersky antivirus.
preview
Mladen Mijatović
Univerzijada 2009. ovih dana počinje, pa je velika pažnja posvećena i sektoru bezbednosti. U pojedinim Beogradskim autobusima GSP-a postavljene su savremene kamere za video-nadzor. Da vidimo kako su umrežene...
nopreview
Daljinsko upravljanje napajanjem
Mladen Mijatović
Kad se računarska oprema temeljno "zaglupi", obično je jedini lek hardverski reset. Ali šta ako se problematični uređaj nalazi u kilometrima udaljenoj server-sali? Ili na TV predajniku u nekom bespuću? Ovaj "elektronski portir" će držati stvari pod kontrolom...
preview
Voja Gašić
Telekom Srbije često posmatramo jednostrano, kao jednu od "privrednih relikvija" koje čekaju privatizaciju. Brojne aktivnosti Telekoma demantuju takvu sliku - o aktuelnom trenutku Telekoma Srbija razgovarali smo sa g. Vladimirom Lučićem, direktorom Direkcije za komercijalne poslove.
nopreview
WiGig - brži WiFi
Nadežda Veljković
Petnaestak najpoznatijih svetskih kompanija iz oblasti računarstva i potrošačke elektronike, udružilo se u alijansu čiji je cilj da bežični streaming multimedijalnih sadržaja podigne na viši nivo. Alijansa se zove WGA ili WiGig...
preview
Zoran Drenković
Što se više oslanjamo na tehniku, veći je stres kada ona otkaže - otkazivanje sistema direktno dovodi do prekida u poslovanju a samim tim i do neprijatnih gubitaka. Stoga su tehnička podrška, održavanje i servisiranje ICT opreme od suštinske važnosti. Tu na scenu stupaju servisni centri...
nopreview
VoIP na EUnet način
Marko Herman
Želite jeftinije da razgovarate sa prijateljima i rođacima u inostranstvu? Ponuda kompanije EUnet omogućava i do 10 puta jeftinije razgovore...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
preview
Mladen Mijatović
Kada je o IP bezbednosnim sistemima reč, nije dovoljno samo obezbediti superiornu opremu. Za uspešnu implementaciju neophodna je i kvalitetna obuka novih korisnika. Tu na scenu stupa Axis akademija...
nopreview
Virtuelizacija kao strategija
Voja Gašić
Krajem maja kompanija HP je, u saradnji sa Intel-om i VMWare-om, organizovala je skup na temu jedne od najaktuelnijih IT tema - virtuelizacije. Bila je to prilika da porazgovaramo sa Risom Ostinom, menadžerom za EMEA regiju zaduženom za ovu dinamičnu oblast.
preview
Dejan Ristanović
Prebacivanje magnetofonskih traka u digitalni format zvuči kao trivijalan problem... dok sami ne probate da ga rešite. A onda počinje potraga za magnetofonom, plastičnim makazicama, gumicama za teglu, penicilinom...
nopreview
ZTE na pesku
Marko Savković
Na konferenciji za novinare koju je organizovao VIP pobodom otvaranja VIP Beach Masters turnira, razgovarali smo sa gospodinom Richardom Guom, podpredsednikom ZTE korporacije. Šta ZTE nudi zahtevnom telekomunikacionom tržištu?
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Odabrani bajtovi
Marko Herman
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-DVD #157
Letnji PC-DVD je u znaku videa - na njemu su probne verzije paketa Vegas Pro 9 i Vegas Movie Sturio 9, kao i Corel VideoStudio Pro X2. U sekciji PC Utility sakupili smo gomilu programa za daljinsku kontrolu računara - izaberite neki od njih i vaš PC će vam biti dostupan čak i dok ste na odmoru. Ako još niste izabrali fotoaparat, pročitajte naš veliki test i pregledajte "sirove" fotografije sa 25 modela - ništa bolje od ličnog iskustva! Tu su, naravno, i standardne sekcije PC Games, PC StandardPack, PC Internet i PC Antivirus, zvezda sekcij PC Update je Service Pack 2 za Vistu u raznim varijantama, dok se PC Fun ovoga puta bavi saobraćajem... na specifičan način.


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter