GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #157 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Microsoft Office 2010: Ribbon Reloaded
Dragan Grbić
Ekskluzivno zavirujemo u prvu preliminarnu verziju sistema Microsoft Office 2010 koja je napustila razvojni centar u Redmondu. Nakon kratkog pogleda u neposrednu budućnost najčuvenijeg softverskog paketa današnjice, utisci su podeljeni - ima zgodnih novosti, ali ćemo odgovore na teška pitanja morati da pričekamo...
- PC #157 (Jul/Avgust 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Microsoft Office 2010: Ribbon Reloaded

(kliknite za veću sliku)

Dolazi vreme da nosilac promena dokaže da li je bio u pravu: vreme revolucije je prošlo, sledi razvoj u manjim koracima. Znate o kome pričamo: sledeći Windows i Office će pokazati da li Microsoft ima snage da svoje ideje sprovede do kraja. Promene viđene tokom poslednje tri godine možete nazvati kapricom bogate firme, ali setite se kako je bilo u prošlosti: beše vreme kad su mnogi kudili Windows spram "dovoljne" DOS platforme, ali su ga pritom revnosno koristili. Negativne kritike su se stišale tek kad je novi hardver pojeftinio toliko da performanse više ne budu (veliki) problem. U vreme izlaska operativnog sistema Windows Vista i sistema Microsoft Office 2007, potpuno ista slika: kada nova Vista nije htela da radi dobro na starom hardveru, kritičarima je to bilo dovoljno za negativan stav. Hardver je opet pojeftinio, a sve više negativno nastrojenih poriče ranije tvrdnje. Ali, moderno je prozivati dežurnog krivca: već se čuju kvalifikacije poput "Windows 7 je ono što je Vista trebala da bude". Dogodine u ovo vreme, mnogi će tu kvalifikaciju pretvoriti u prelazak na novi Windows i sve će opet biti kao da galame nije ni bilo.

(kliknite za veću sliku)

Šta sa programima sistema Microsoft Office? Ko zna koliko je onih koji nikad nisu uspeli da provere tačnost tvrdnje da je Office 2007 najbolji paket poslovnih programa u istoriji tehnologije malih računara. Razlog odbijanja je u većini slučajeva bio prozaičan: mnogi su promenu interfejsa doživeli kao atak na sopstvene navike. Napuštanje klasičnog menija i traka sa alatkama zarad "nekakvih šarenih traka" bio im je "prst u oko", bez uzimanja u obzir tvrdnje da bi novi programi sa svim donetim novostima doživeli kolaps ergonomije da su zadržali stari interfejs. Funkcionalne novosti, kojih je bilo pregršt, ostale su u senci banalne priče o rasporedu komandi. Najglasniji su bili priučeni korisnici koji su svoj rutinski rad u Office programima odavno sveli na nizove procedura naučene napamet i koji su to "znanje" sebično branili svojom ograničenom potrebom. Početnici su ubrzo prihvatili novu paradigmu, a iskusni su već nekako probili put do željene produktivnosti. Ali, i pored konačnog uspeha nove radne površine, nešto kao da je nedostajalo. Uvek je tako sa prvencima: svi smo se dugo pitali kakav će biti sledeći Office.

Slučaj je hteo da sami budemo u prilici da osmotrimo platformu koju će Microsoft ponuditi poslovnom svetu sledeće godine. Ljubaznošću jednog kolege sa slovenačkim pasošem koji je želeo da ostane anoniman, uspeo sam da provedem nekoliko dana testirajući sistem Microsoft Office 2010 Technical Preview koji je bio instaliran na platformi Windows 7 Release Candidate. Uz dužno poštovanje činjenice da je ipak reč o nedovršenom proizvodu u kome nije do kraja implementirana sva funkcionalnost, a posebno zbog toga što novosti još uvek nisu dokumentovane, upozorićemo vas da informacije koje se nalaze pred vama treba da prihvatite sa rezervom, dok slike poput ovih koje smo pripremili možete i sami da pronađete na Internetu. Ima tu još posla za barem šest meseci razvoja; nemojte se čuditi ako na kraju bude još velikih izmena.

Na prvi pogled

(kliknite za veću sliku)

Instalaciju ove probne verzije sistema Microsoft Office 2010 sačinjava devet (zapravo, deset) glavnih programa. To su Access, Excel, par koji čine InfoPath Designer i InfoPath Editor, OneNote, Outlook, PowerPoint, Publisher, SharePoint Workspace (bivši Groove) i Word. Nisu nam bili raspoloživi poznati spoljni programi sistema (Visio, Project i SharePoint Designer), mada je izvesno da njihov razvoj teče paralelno. Takođe, ova verzija ne sadrži ni uvid niti informacije o Office serverima. Vreme za testiranje je bilo kratko, a zvaničnih informacija još uvek nema. Zbog toga se avantura upoznavanja svela na ad hoc pregled radne površine u potrazi za novim funkcionalnostima tokom angažovanja mnogih dokumenata davno razvijenih za potrebe testiranja i pisanja priručnika. No, i to se pokazalo dovoljnim: otkrio sam neke zanimljive novosti, vredne pomena ovom prilikom.

Koji od Office programa biste vi otvorili prvi? Vaš komentator je pristupio svom najomiljenijem Office programu da bi odmah dobio odgovor na jedno pitanje. Dakle, istina je: OneNote 2010 je dobio ribon. Isto je i sa svim drugim programima: ribon su dobili i glavni prozor Outlook-a, Publisher i InfoPath. I odmah odgovor onima koji ne vole ovaj oblik interfejsa: nema ni pomena da će Microsoft preduzeti bilo kakav retrogradni korak ka meniju. Zauzvrat, postoji jedna kapitalna novost o kojoj ću govoriti nešto kasnije. Dakle, Office 2010 dostiže konzistentnost radne površine, što je prvi znak da se pred nama nalazi verzija sistema čiji zadatak će biti da uspostavi punu ravnotežu u razvoju.

(kliknite za veću sliku)

Pre pravih stvari, da kratko pomenemo ono na šta Microsoft uvek polaže mnogo: utisak o dizajnu. Office dugme za pristup komandama za rad sa datotekom i programom je sada četvrtasto i u nivou sa karticama ribona. Pravo iznenađenje sledi kada kliknete na njega: sadržaj je preuređen i funkcionalno bolje organizovan. Nema više dugmadi za opcije programa i zatvaranje dole desno (što je izluđivalo mnoge korisnike), nego postoji uredno složen niz komandi na levoj strani, a u prostoru dominira pastelna boja koja standardno "pripada" programu (plava za Word, zelena za Excel itd.); ulazak u ovaj režim privremeno izoluje pogled na dokument. Izbor posebnih komandi otvara bogati panel na desnoj strani, a tu ima pozitivnih pomaka. Posebno izdvajam panel za štampanje, koji je remek-delo ergonomije. U ovom svojevrsnom hibridu komandi Page Layout sa klasičnog ribona, klasičnih komandi za izbor opcija štampanja i okna Print Preview, postavljaćete sve one parametre za štampanje kao i nekada, u petnaest godina starom dijalogu. Razlika je u tome što ovaj panel izgleda prirodnije, sasvim u duhu radne površine.

(kliknite za veću sliku)

Kapitalna novosti je što najzad možete da preuređujete sadržaj ribona! To sam otkrio kad sam hteo da uključim karticu Developer, koja je uobičajeno isključena. Zateći ćete se u panelu koji je veoma nalik onom koji koristite u Office-u 2007 za uređenje priručne trake (QAT). Najpre, slobodni ste da uključite ili isključite bilo koju karticu na ribonu; u okviru ribona, isto možete da učinite sa grupama komandi. Takođe, možete da izmenite redosled kartica ili grupa ili da ih preimenujete; štaviše, slobodni ste da prebacite bilo koju grupu na drugu karticu i da je postavite na željeno mesto - eto rešenja za one koji su negodovali zbog rasporeda komandi. Prava poslastica tek sledi: možete da napravite svoju karticu ili neku novu grupu na bilo kojoj kartici i da je popunite željenim komandama iz okna na levoj strani. Jedino što ne možete preinačiti su komande unutar postojećih grupa: njima ne možete dodati niti iz njih izbaciti komande. Ako insistirate na takvoj izmeni, moraćete da formirate novu, sličnu grupu koja je nalik originalnoj. Konac delo krasi: prilagođeni ribon možete izvesti kao celinu u namensku datoteku, pa je upotrebiti na drugom računaru (biće zanimljivo kao to bude moguće i programirati!). A ako želite da opozovete promene, biraćete da li to važi samo za izabranu karticu ili za ceo ribon.

(kliknite za veću sliku)

Paleta ispod dugmeta Paste je preuređena kao skup vizuelno raspoznatljivih dugmadi; to će sigurno pomoći manje iskusnima da odaberu pravu opciju; ako i omašite, čekaće vas pametna oznaka (smart tag) sa istim izborom. Druga novost je stavka u grupi Insert >> Illustrations: na paleti Screenshots možete birati sliku prozora među svim trenutno aktivnim programima osim minimizovanih, a prosti klik će umetnuti sliku na odabrano mesto. Ako to nije ono što vam treba sa ekrana, izabraćete alatku za proizvoljno isecanje slike koja radi analogno onoj u programu OneNote.

Jedina prava nejasnoća se odnosi na postojeći Visual Basic for Applications: verzija 6.5 je nepromenjena u odnosu na Office 2007, što je loša vest, jer taj interfejs ne podržava Unicode; nije jasno da li će se to promeniti do finalnog izdanja sistema. Trebalo bi, jer nemogućnost manipulacije bilo kojim skupom znakova osim nedoličnog CP1250 više nije prihvatljiva; naša ćirilica nije jedino pismo koje trpi zbog toga.

Za prikaz noviteta u Micrsoft Office 2010 programima i analizu njihovog očekivanog impakta na tržište pogledajte PC #157.

SLEDEĆI TEKST U PC #157
preview
Mrežni čuvar
Aleksandar Rakić


Takovo

BIZIT 2024

Adria Security Summit 2024


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter