GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #157 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Znanje kao dodata vrednost
Mladen Mijatović
Kada je o IP bezbednosnim sistemima reč, nije dovoljno samo obezbediti superiornu opremu. Za uspešnu implementaciju neophodna je i kvalitetna obuka novih korisnika. Tu na scenu stupa Axis akademija...
- PC #157 (Jul/Avgust 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Znanje kao dodata vrednost

O značaju modernih bezbednosnih rešenja baziranih na IP infrastrukturi i njihovoj superiornosti u odnosu na analogne sisteme smo u poslednje vreme dosta govorili. Tehnička nadmoć opreme je neporeciva, ali problem u implementaciji novih rešenja često naprave korisnici. Zamislimo sistem integratora koji je upravo kupio hrpu najsavremenije opreme. Da li će on uspeti da iskoristi na pravi način potencijal opreme koju nikad ranije nije koristio? Šta ako tek „ulazi u posao“ i još nije ovladao osnovnim stvarima? Ili, što je još i gore, šta ako je godinama radio sa analognom opremom, pa poželeo da se modernizuje – da li on može tek tako iz korena da promeni neke svoje ustaljene koncepte i prihvati potpuno drugačiju filozofiju IP sistema?

Axis akademija

Iako je tranzicija sa analognih na digitalna IP bezbednosna rešenja u Srbiji započela ne tako davne 2006, već je očigledno koliko je kvalitetno obrazovanje bitno za primenu ove tehnologije. Veliki proizvođači hardvera i softvera su prepoznali značaj edukacije korisnika – setimo se samo Cisco ili Microsoft akademija, čiji su sertifikati na našim prostorima cenjeniji od formalnog obrazovanja.

Kompanija IP Way zastupa neke od najpoznatijih svetskih brendova na ovom polju, a ozbiljnost i posvećenost edukaciji korisnika potvrđuje i time što poseduje regionalni centar za obuku. Ova firma već tri godine organizuje specijalizovanu obuku za partnere i kupce, čime im olakšava posao dajući im znanje koje je neophodno za pravu primenu kupljene tehnologije. Najtraženiji su treningseminari za Netavis softverska rešenja za: upravljanje videonadzorom, Paxton Access sisteme za kontrolu ulaska i Axis IP kamere za video-nadzor. Na ovaj način korisnici i sistem integratori imaju priliku da se upoznaju sa osnovnim elementima rada IP sigurnosnih sistema, kao i da kroz praktične vežbe sa IP mrežnim kamerama, pratećom opremom i softverom steknu znanje koje je neophodno za samostalnu implementaciju i održavanje ovih sistema.

Obuka nije rezultat proizvoljnog odabira tema, već zvanična procedura definisana od kompanija proizvođača opreme i softvera. Axis akademije se održavaju samo u sertifikovanim centrima za obuku, a predavači mogu biti samo osobe koje su položile odgovarajuće ispite u Axis-u i time postali sertifikovani Axis treneri. Obuka je organizovana u dva nivoa: Network Video Fundamentals i Network Video Solutions. Slično je i sa Netavis kursevima, koji takođe podrazumevaju početni i napredni nivo obuke, kao i s tzv. update treninzima koji su osmišljeni kao način za adekvatno upoznavanje već obučenih partnera sa novim proizvodima i rešenjima.

Klijenti i kursevi

Kroz trening centre kompanije IP Way do sada je prošlo više od 200 polaznika iz preko 50 firmi iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije: od malih preduzetnika koji tek započinju s poslom, pa sve do velikih bezbednosnih kompanija koje ulažu u svoje radnike edukujući ih za novo doba. Iako se za obuku plaća kotizacija, podrška partnerima podrazumeva i posebnu rabatnu politiku i znatne popuste na proizvode na koje se obuka odnosi, tako da u konačnoj računici cena kotizacije često i nije od značaja.

Ima li, dakle, smisla zameriti nekome ko je ekspert za analognu video-tehniku što ne zna šta je to IP adresa? Nema, jer nije sramota kad ne znaš. Sramota je kad odbijaš da naučiš. Naročito ako su svi uslovi za to nadohvat ruke.

Korisne adrese:

IP Way
http://www.ipway.rs/

SLEDEĆI TEKST U PC #157
preview
Magnetofon
Dejan Ristanović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter