GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #157 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Dvoglavi Phenom II
Miloš Stamenković
Zamenom neuspešne Phenom generacije procesora Phenom II modelima, AMD je lagano počeo da se vraća na tržišnu mapu. Novi Phenom sada postoji i u verziji sa dva jezgra...
- PC #157 (Jul/Avgust 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Dvoglavi Phenom II

Nakon pojave Phenom II X4 „ljubitelji alternativa“ nisu bili baš oduševljeni, pošto ovaj procesor nije mogao ni da se poredi sa najboljim modelima iz Intel‑ove ponude. Uz redovnu korekciju cena, Phenom II X4 procesori su pozicionirani kao alternativa starim Core 2 Quad modelima, što je i realni maksimum za Daneb jezgro. Phenom II X3 modeli, posebno BlackEdition verzija, „negde su između“ – to je dobro rešenje za korisnike kojima je bitan veći broj jezgara u procesoru, a koji pri tom žele da uštede svaki evro. Prilikom testiranja, ova Phenom II X3 varijanta se pokazala kao veoma interesantan proizvod, tako da predstavlja najbolji kompromis. Vreme je da tržište dobije i jeftine procesore bazirane na Phenom II jezgru, pa je ulaganje u X2 logično: tako je od Daneb Phenom II X4 jezgra nastalo Heka Phenom II X3 jezgro, a od njega novo Callisto Phenom II X2 jezgro.

Sistem za kreiranje novih modela od standardnog jezgra odavno je poznat i masovno se koristi s obe strane CPU barikade. Manipulacije količinom keš memorije ili isključivanje određenog broja jezgara je najlakši način da se iz jednog procesora izvuče čitava porodica. Rešenje je ekonomično, pošto se mnogo veći broj Phenom II jedinica može iskoristiti: ako se kroz proces testiranja pokaže da AMD Phenom II X4 ima neispravno jezgro ili deo keš memorije, taj deo se isključi i tako nastane X3 odnosno X4 800 model. Zahvaljujući K10 arhitekturi, ovo isključivanje ne utiče na performanse ostalih jezgara.

AMD je kod Phenom II X3 ostavio na raspolaganju ceo kapacitet L3 keša: svako jezgro teoretski ima na raspolaganju 2 MB L3 keš memorije, što je više čak i od Phenom II X4 900 modela. Kapacitet L2 keša je manji, ali to je u direktnoj vezi sa odsustvom jednog jezgra i njegovih 512 KB L2 keš memorije. Arhitektura i količina L3 keš memorije se pokazala važnim činiocem rasta performansi Phenom II u odnosu na originalne Phenom procesore, pa je dobro što i aktuelne X3 varijante imaju na raspolaganju ceo L3 kapacitet.

Dva kandidata

Phenom II X2 550 Black Edition je zapravo Phenom II X4 kome su isključena dva jezgra. Kao i u slučaju Phenom II X3 720 Black Edition procesora, AMD je ostavio na raspolaganju kompletan kapacitet L3 keša od MB; L2 keš je dva puta po 512 KB zbog aktivnosti samo dva jezgra, ali ta dva jezgra imaju pristup celom L3 kešu. Radni takt Phenom II X2 550 Black Editon je 3,1 GHz, što je samo za 100 MHz manje od udarnog Phenom II X4 modela. Priča se da se mogu uključiti dva preostala jezgra i time dobiti ubedljivo najjeftiniji Quadcore, ali nije realno očekivati da će na svim Phenom II X2 550 Black Editon procesorima ovo funkcionisati. Ako AMD bude usavršavao 45 nm proces, realno je očekivati da će broj defektnih Phenom II X4 procesora biti sve manji, pa će AMD možda i od ispravnih Phenom II X4 procesora praviti jeftinije modele.

Drugi novi procesor koji predstavljamo nosi ime Athlon – brend i dalje živi. Athlon II X2 250 zamenjuje prethodnu generaciju Athlon X2 modela kao glavni adut za klasične platforme iz ekonomske klase. Novi procesor koristi Regor jezgro – osnova je Phenom II arhitektura, ali je AMD uzeo dva odvojena Phenom II jezgra i povećao kapacitet L2 keša sa 512 KB na ceo 1 MB, a kompletna L3 keš memorija je odstranjena i tako je nastalo Regor Athlon II X2 250 jezgro. Najveća dobit za AMD u celoj ovoj akciji je što je površina Regor jezgra samo 117 mm2 sa 234 miliona tranzistora, što je tek polovina Daneb jezgra. Kao rezultat, iz jednog wafer‑a se proizvodi duplo više procesora.

Ovaj potez je veoma bitan, jer skrnavljenje Daneb jezgra nije isplativ proces, pogotovo kada od njega treba napraviti low‑cost rešenje od 60 ili 70 evra. Pomenutim promenama na jezgru AMD je uspeo i da spusti TDP sa 80 W, koliko je kod Phenom II X2 Daneb jezgra, na ciljanih 65 W, što je još jedan bitan detalj kojim se želi pokriti i mobile segment tržišta. Ipak, primarna stvar je osvežavanje low‑cost ponude.

Ispod Nehalem‑a, ali...

Phenom II procesorima AMD je uspeo da na konkurentan način pokrije dobar deo nižeg i srednjeg segmenta tržišta. Phenom II X4 i X3 su već tu, a X2 modeli kompletiraju ponudu. Phenom II X2 550 BlackEdition košta oko 70 evra, što je dosta jeftinije od aktuelnih Core 2 Duo modela – Core2Duo E7400 košta oko 90 evra, a Core 2 Duo E8400 oko 130 evra. Ako uporedimo rezultate iz tabela, videćemo da Phenom II X2 550 BlackEdition može donekle da se bori sa Core 2 Duo E8400 modelom, dok je E7200 varijanta sporija u većini slučajeva. Core 2 Duo E8400 radi na 3,0 GHz a Phenom II X2 550 BlackEdition na 3,1 GHz, pa su performanse novog procesora zadovoljavajuće, čak i malo više od toga. Phenom II X4 modelima je potrebna veća razlika u radnom taktu kako bi se uspešno nosili sa Core 2 Quad modelima, dok je kod Phenom II X2 550 BlackEdition tih 100 MHz dovoljno da ovaj procesor u nekim test scenarijima bude brži od Core 2 Duo E8400.

Athlon II X2 250 procesor bi trebalo da košta oko 65 evra. Ukoliko to uporedimo sa cenom od oko 90 evra za Core 2 Duo E7200, može se zaključiti da AMD opet nudi dosta povoljnije rešenje. Kako E7200 radi na 2,53 GHz a Athlon II X2 250 na 3,0 GHz, mogu se očekivati uporedive performanse, ali treba imati u vidu da je Athlon II X2 250 jezgro doživelo modifikacije i da se dosta razlikuje od Phenom II osnove. Istina da je kapacitet L2 keša dupliran, ali L3 keša više nema, što se jasno vidi iz testova.

Overkloking ne remeti računicu: domet Phenom II jezgra je skoro 4 GHz, kao i kod Core 2 Duo ili Core 2 Quad procesora. Domet testiranog Athlon II X2 250 je 3,75 GHz, dok se i E7200 može nategnuti na sličan radni takt, podrazumeva se sa boljim kulerima. Treba imati u vidu da će se kod Core 2 Duo E7200 do te brzine lakše doći zbog prednosti vezanih za mogućnosti Intel čipsetova i matičnih ploča, dok je Athlon II X2 250 ograničen zaključanim množiocem i maksimalnih 250 MHz radnog takta za sistemsku magistralu. Naglasimo da 250 MHz važi za bolje modele matičnih ploča, dok je kod jeftinijih modela i ta brzina teško dostižna. Kod Phenom II X2 550 BlackEdition modela ovih stvari nema, a kako je takt od 3,8 GHz veoma lako ostvariti, i ovaj procesor se nosi sa konkurencijom i po pitanju overklokinga.

AMD je napravio dobar posao ponudivši jeftina rešenja bazirana na Phenom II jezgru. Sada su pokriveni svi segmenti tržišta koji su u dometu AMD‑a, što automatski znači da će veći broj kupaca po povoljnoj ceni moći da dobije brz procesor i sastavi solidan računar.

Korisne adrese:

Pakom
http://www.pakom.com



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter