GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #157 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
ProBook sa Intel-om i AMD-om
Bojan Stanojević
Osim karakteristika, za uspeh prenosivih računara važan je i dizajn. U poslovnom okruženju, računari HP-ove serije ProBook neće proći nezapaženo, a u ponudi su modeli zasnovani na različitim platformama...
- PC #157 (Jul/Avgust 2009)
- U prodaji po ceni od 110 din

broj

ProBook sa Intel-om i AMD-om

ProBook je novo ime u HP-ovoj ponudi prenosivih računara, koje jasno ukazuje da su računari namenjeni poslovnim ljudima. Sličnu poruku nosi i ozbiljan ali privlačan dizajn sa kućištem oštrih ivica i visokog sjaja; dva računara koja smo isprobali bila su crna, a postoji i bordo varijanta.

Iza oznaka ProBook 4510s i 4515s kriju se dva funkcionalno veoma slična računara, ali su oni zasnovani na različitim platformama. ProBook 4510s kao osnovu ima Intel-ov čipset GM45 Express sa integrisanom grafikom i procesor Core2Duo T6570 radnog takta 2,1 GHz koji ima na raspolaganju 2 GB memorije, uz jedan slobodan slot – dakle, radi se o standardnoj notebook konfiguraciji, sa diskom od 250 GB i DVD RW uređajem. Kada podignete pokopac, dočekaće vas unutrašnjost iste boje, ekran formata 16:9 sjajne površine i kamerica iznad njega. Još veću pažnju privlači pomalo neobična tastatura sa numeričkim blokom i nisko postavljenim tasterima ravne površine. Nismo sigurni kakav će efekat ovakvi tasteri imati na korisnike, ali reklo bi se da će odgovarati onima koji kucaju mirno i staloženo dok će svi koji tastere „gađaju“ s visine imati primedbe. Još jedna zanimljivost odnosi se na touchpad koji je pomeren ulevo, što ima dobar ergonomski efekat, ali samo za dešnjake – ne znamo da li je u ponudi i verzija za levoruke korisnike.

U pogledu priključaka, ProBook ima sve što je poslovnom korisniku potrebno, pa i više od toga – HDMI priključak će omogućiti relaksaciju uz neki HD film, a pohvaljujemo ugradnju četiri USB utičnice. HP je u ovoj seriji odustao od klasične priključne stanice, ali je u ponudi USB docking station.

Navikli smo da su računari zasnovani na AMD‑ovim platformama jeftiniji, ali to ovde nije slučaj: ProBook 4515s je smešten u isto kućište i nudi sličnu osnovnu funkcionalnost, a skuplji je devedesetak evra. Pažljivijom pretragom, u ovom računaru se može naći modul HP un2400 EV-DO/HSDPA Mobile Broadband, pomoću kojeg se ProBook 4515s može povezati na Internet preko mobilnih mreža i on snosi najveću odgovornost za višu cenu, a i hard disk ima nešto veći kapacitet. Okosnicu sistema čine čipset RS780MN i procesor Turion Dual Core ZM-84 radnog takta 2,3 GHz, grafika je takođe integrisana, ali se radi o nešto moćnijem ATI‑jevom čipu Radon 3200, a oba modela podržavaju gigabitni eternet, WiFi i Bluetooth. O ukusima ne treba raspravljati, ali po našem mišljenju, ProBook 4515s ima ogromnu prednost: njegov ekran ne reflektuje svetlost. S druge strane, ista šestoćelijska baterija je u jeftinijem modelu sa programom Battery Eater izdržala 85 minuta, a ProBook 4515s je s njom radio samo 53 minuta, što mu je nedostatak.

Cene ovih računara su nešto niže u odnosu na starije HP‑ove modele poslovne klase, tako da će oni biti vrlo konkurentni. Za izbor između ova dva modela presudni su autonomija, HDSPA modul, kao i stav prema ekranima visokog sjaja; kod nekih korisnika može da prevlada i naklonost prema proizvođaču procesora i čipseta, a mi preporučujemo da pre kupovine proverite koliko vam odgovara tastatura.

Korisne adrese:

Hewlett-Packard
http://www.hp.rsPlus hosting

Orion hostin


Čitaj PC Press

Top50 Glas publike

Adizes-2023-01

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter