GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #158 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Na HD izvoru
Jovan Marić
Uz full HD televizor potreban vam je i izvor HD slike. Blu-ray plejeri su skupi a diskovi retki, pa biste radije da reprodukujete nešto sa hard diska. Ukoliko u dnevnoj sobi nemate PC, na scenu stupa mali i jeftini media plejer. Isprobali smo tri najpopularnija koji stižu iz firmi Western Digital, D-Link i Sampro.
- PC #158 (Septembar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Na HD izvoru

Sve više korisnika želi da na lak način pristupa svojoj kolekciji filmova, serija, fotografija i muzike. Za to je najpogodniji mali, jeftin i tih uređaj sa HDMI konektorom i potrebnim priključcima. Te uslove ispunjavaju uređaji koje smo testirali: svi su daleko tiši od prosečnog računara jer se pasivno hlade, čitaju multimedijalni materijal USB 2.0 vezom, a napredniji imaju i vezu ka žičanom ili bežičnom LAN‑u kako bi i filmovi na disku vašeg PC‑ja u radnoj sobi bili dostupni. Neki proizvođači su mislili i korak dalje, pa plejer predstavlja „pametno“ kućište za interni hard disk, odnosno ima SATA konektor.

D‑Link DSM‑510

DSM‑510 izgleda kao WiFi Access Point, ali ga „odaju“ HDMI, A/V (kompozitni video i audio ili SCART, uz adapter koji stiže u pakovanju) i S/PDIF konektori na zadnjoj strani. Tu je i priključak za napajanje, LAN interfejs te konektor za WiFi antenu. Ovo je jedini uređaj na testu koji ima mogućnost jednostavnog povezivanja na bežičnu mrežu. Parametre za mrežnu konekciju dobija automatski preko DHCP‑a (za slučaj žičane veze) ili se oni unose putem menija WiFi. Treba napomenuti da podržava i WEP i WPA enkripciju ali ne i najbolju varijantu sa aspekta sigurnosti – WPA2, tako da korisnicima preostaje da se u tom slučaju odreknu WPA2 ili da sačekaju neki nov firmver koji bi doneo tu mogućnost. Kada smo kod firmvera, ne zaboravite da ga ažurirate najsvežijom verzijom sa sajta. Treba izabrati opciju za upgrade firmvera, pa će uređaj sam sa Interneta preuzeti svežu verziju softvera.

Na prednjoj strani je prijemnik za IC daljinski upravljač i USB 2.0 port (samo jedan). U kompletu, pored CD‑a i uputstva, stiže UTP kabl, WiFi antena, postolje za vertikalno postavljanje uređaja i daljinski upravljač. Po uključivanju, plejer prikazuje meni u kome korisnik bira između opcija za podešavanje, reprodukciju slike, muzike ili video-materijala, a postoji i opcija za slobodan pristup multimedijalnim sadržajima u mreži. Meni je jednostavan, odziv prilično dobar a sve opcije su pregledne. U trenutnoj verziji softvera prikaz fotografija je bio usporen tako da za ovu namenu uređaj ne bismo preporučili. Što se tiče muzike, podržani su MP3 i WMA formati, a uređaj (putem daljinskog upravljača) ima mogućnost promene jačine zvuka, što je zgodno ako pri ruci nemate daljinski od televizora ili pojačala.

Za pristup multimedijalnom materijalu putem mreže uređaj koristi Intel Viiv tehnologiju, odnosno potreban je PC računaru sa Microsoft operativnim sistemom i instaliranim Windows Media Player 11 softverom koji služi za slanje/deljenje materijala. Ovo rešenje nam se nije dopalo jer ograničava funkcionalnost na Linux/Mac računarima i primorava korisnika da koristi Media Player. Daleko bolje rešenje, bi predstavljao pristup deljenim mrežnim resursima, kako to rade drugi uređaji. Dobra vest je da je uputstvo koje dolazi uz uređaj prilično detaljno pa korisnik može da se relativno lako snađe i u ovoj ne uvek jednostavnoj tehnologiji.

Samtec MPD‑305HD

Naslov našeg prvog prikaza, „Multimedijalna crna kutija“, najbolje opisuje jednostavan dizajn ovog uređaja. U njegovom kućištu se našlo mesta i za 3.5“ sata hard disk. Sa zadnje strane su kompozitni video i audio izlazi, koaksijalni digitalni audio izlaz, (najvažniji) HDMI priključak, te LAN port i dva USB konektora. Prvi omogućava da uređaj USB vezom povežemo sa računarom i koristimo kao prenosivi disk, a drugi omogućava priključenje USB flash i/ili hard diska. Odličan izbor, ali bi bilo zgodnije da je drugi priključak sa prednje strane; doduše, ovako prednja strana deluje elegantnije.

Korisnički interfejs i meniji možda nisu tako lepi kao kod konkurenata, ali su funkcionalni i tek za nijansu sporiji nego na dLink‑u. Dopala nam se i mogućnost promene kodnog rasporeda putem posebnog dugmeta na daljinskom upravljaču, što je daleko bolje rešenje nego meniji koje konkurenti forsiraju. Putem komandi daljinskog upravljača moguće je i obrisati fajl ili promeniti ime, što je često potrebno. Kao i kod dLink‑a, sa daljinskog upravljača može da se kontroliše jačina zvuka.

MPD‑305HD omogućava najjednostavniji pristup multimedijalnom materijalu preko LAN porta – kroz Network Neighborhood pronađete željeni računar, unesete korisničko ime i lozinku i sav materijal na tom računaru postaje dostupan i na vašem televizoru! Praktično i korisno, pogotovu što su sve popularniji kućni fajl serveri i NAS uređaji.

WDTV HD

Nedavno smo se upoznali sa WD-ovim predstavnikom multimedijalnih plejera, a za ovu priliku smo ga opremili novom verzijom firmvera. Da se podsetimo, uređaj se po dizajnu savršeno uklapa u MyPassport seriju WD prenosnih diskova i predviđen je za koegzistenciju sa drugima, tako da u sebi nema prostora za hard disk. Pored HDMI ima i kompozitni video izlaz, dva audio činča, digitalni audio izlaz, konektor za napajanje i dva USB porta, jedan pozadi i jedan sa strane, što (za razliku od ostalih uređaja na testu) omogućava istovremeno povezivanje više eksternih diskova. Nažalost, nema WiFi niti LAN interfejs, što mu donekle ograničava funkcionalnost. Dobra vest za napredne korisnike je da se ovo može prebroditi korišćenjem alternativnih firmware‑a i USB2Ethernet adaptera što, u kombinaciji sa činjenicom da je Western Digital izvorni kod uređaja učinio dostupnim, predstavlja posebnu temu. Za manje tehnički orijentisane korisnike, koji žele pristup materijalu putem mreže, rešenje može biti najavljena verzija 2 uređaja sa LAN portom.

WDTV ima solidnu bazu korisnika, a i proizvođač često ažurira softver, tako da su mnogi problemi sa YU slovima i kodnim stranama otklonjeni. Obezbeđen je i niz poboljšanja korisničkog interfejsa, koji je najbolje „poliran“ od svih uređaja na ovom testu. Direktorijumi i spisak multimedijalnog materijala uređaj po priključivanju USB diska se keširaju, tako da je u menijima WDTV‑a bilo najlakše prelistati i odabrati željeni audio ili video-materijal.

Česta su i poboljšanja kompatibilnosti sa novim kodecima, pa je ovo jedini uređaj na testu koji je uspeo da se izbori sa MKV formatom i to u punom HD kvalitetu! Nažalost, još postoji problem sa DTS zvukom ukoliko korisnik ne poseduje dekoder – moraćete najpre na računaru da u MKV dodate drugi audio track sa stereo zvukom. Za WDTV2 je najavljen i softverski podržan DTS.

Uporedimo ih...

Pre testa smo sve uređaje nadogradili na novu verziju firmvera, snimili smo test materijal na flash disk i reprodukovali na svakom od uređaja. U tabeli plus označava da je materijal uspešno prikazan, a eventualne napomene su date u zagradi.

WDTV se najbolje snalazio sa različitim kodecima, a pri tom samo on može da reprodukuje MKV, trenutno veoma popularan format za HD video. Jedini pravi problem imali smo posle puštanja video-snimka napravljenog Nikon D90 DSLR fotoaparatom, posle koga je uređaj odbijao da pušta bilo kakav materijal – tek ga je reset oporavio. Iako deluje kvalitetnije od konkurencije, njegov ozbiljan minus ostaje nedostatak LAN priključka.

Drugi po „otpornosti“ na različite video formate bio je Samtec. Njegova najveća mana je nedostatak podrške za MKV, ali i ponekad potreban .wmv format. Moguće je da će sa novom verzijom softvera deo problema biti otklonjen. Za ovaj uređaj je bilo i teško pronaći bilo kakve informacije na Internetu, jer ne postoji zvaničan sajt, ali se nadamo da će uvoznik rešiti ovaj problem i obezbediti adekvatnu podršku, jer uređaj ima odličan potencijal, pogotovu sa najavljenom „dvocifrenom“ hit cenom.

Iako DLink ima obilje konektora, podršku za bežičnu mrežu, LAN i lep sistem menija, zakazao je na najvažnijem testu – pitanju kompatibilnosti. Moraćete da sačekate novu verziju softvera, ili će vas razni formati neprijatno iznenaditi.

Dobra vest je da su sva tri uređaja uspešno reprodukovala full HD video-rezolucije 1080 u DivX formatu, tako da ukoliko uređaj ne podržava određeni format, uvek postoji mogućnost da se konvertuje u kompatibilan (za test smo koristili konverter sa www.divx.com). Zajednički neodstatak sva tri uređaja, u odnosu na korišćenje KMPlayer‑a na računaru, predstavlja nemogućnost resinhronizacije titlova. Tehnički bi lako mogla da postoji opcija za pomeranje titla napred‑nazad ili eventualno konverziju za različit FPS.

Ukoliko kupujete medija plejer i pri tom vam je najvažniji parametar cena, a cenite i priključak za mrežu i mogućnost internog priključivanja SATA hard diska, Samtec je odličan izbor. Za one koji žele da odmah imaju podršku za MKV format, i dva USB porta, WDTV je nezamenljiv, ali možda vredi sačekati WDTV2, sa LAN konektorom i DTS dekoderom.

SLEDEĆI TEKST U PC #158
preview
Male i velike projekcije
Bojan Stanojević



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter