GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #158 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Male i velike projekcije
Bojan Stanojević
Samsung-ova ponuda projektora pokriva sve segmente tržišta. Isprobali smo dva nova modela: SP-P400B se lako prenosi, a SP-L250 nije preveliki, a nudi bolje performanse...
- PC #158 (Septembar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Male i velike projekcije

Samsung SP-P400B. Tehnologija projekcije: Single Chip DMD • Rezolucija: 800×600, max 1280×1024 • Osvetljaj: 150 ANSI lumena • Kontrast: 1000:1 • Lampa: 50 W, 3000 h • Dimenzije: 290×120×20,5 mm • Masa: 2,2 kg. Cena: 51.545 din.

Samsung SP‑P400B je kompaktan projektor, ne toliko mali da biste ga nosili u džepu, ali lako staje u ranac (ne zaboravite da ponesete i izdvojenu jedinicu za napajanje). Male dimenzije obično donose neke kompromise, a ovaj model ima dva: prvi se odnosi na lampu umerene snage koja ne omogućava projekcije u jako osvetljenim prostorijama, a drugi na nedostatak optičkog zuma, zbog čega na veličinu projektovane slike možete da utičete jedino pomeranjem projektora. S druge strane, objektiv fiksne žižne daljine je dobro izabran, tako da na kvalitet slike nemamo nikakvih primedbi – oštra je na celoj površini, boje su korektne i nema hromatskih aberacija, često prisutnih u ovoj klasi.

Fokusiranje se obavlja potenciometrom, a osim njega, na telu se nalaze samo tasteri sa osnovnim komandama. Budući da se SP‑P400B sasvim malo greje (premda je zbog toga ventilator malo bučniji), nećete se opeći ako ih koristite, ali je mnogo komforniji rad sa daljinskim upravljačem, upravlja raznim funkcijama, među kojima je i vertikalni keystone. Projektor podržava nekoliko režima prikaza slike, automatsko ili ručno podešavanje, pozicioniranje slike, digitalnu redukciju šuma i digitalni zum, a meniji se mogu prikazivati na nekoliko jezika. Na poleđini su VGA i kompozitni video priključak, kao i analogne audio‑utičnice – u malom kućištu se našlo mesta i za zvučnike; umesto njih možete koristiti i slušalice, za koje je predviđen 3,5‑milimetarski priključak. Dimenzije i karakteristike čine SP‑P400B idealnim uređajem za kućne projekcije, kao i za poslovne korisnike koji su često u pokretu; u oba slučaja, navucite zavese i pažljivo isplanirajte prostor. Na tržištu se mogu naći i jeftiniji mali projektori, ali SP‑P400B daje bolju sliku od njih.

Samsung SP-L250. Tehnologija projekcije: 3 Panel LCD • Rezolucija: 1024×768, max 1600×1200 • Osvetljaj: 2500 ANSI lumena • Kontrast: 500:1 • Lampa: 200 W, 2500–3000 2500–3000 h • Dimenzije: 291×289×115 mm • Masa: 5,4 kg. Cena: 69.946 din.

Samsung SP‑L250 nije baš tako mali, ali je i dalje dovoljno kompaktan da prenošenje ne predstavlja problem. Sa njim nećete morati da razmišljate o zamračivanju: 2500 ANSI lumena je dovoljno za prosečne uslove, a optički zum omogućava veliku sliku i sa manjih distanci. Veće kućište donelo je i više priključaka, pa na poleđini nalazimo dva VGA ulaza i jedan izlaz, tako da se projektor može vezati na red sa monitorom, a dodata je i S‑Video utičnica. I zvučnici su srazmerno jači i kvalitetniji, pa najčešće neće biti potrebe za korišćenjem spoljnih, a na ovom projektoru ventilator je prilično tih.

Uz SP‑L250 se dobija isti daljinski upravljač kao uz mali SP‑P400B, ali se njime može kontrolisati više funkcija – u meniju ćete naći tri položaja game, četiri vrednosti temperature boje, a ako vam nijedna ne odgovara, RGB komponente se mogu podešavati u dve dimenzije (gain & offset). Uprkos relativno snažnoj lampi, ni SP‑L250 se ne greje previše, a u zamračenoj prostoriji se može koristiti ekonomični režim koji će još više smanjiti grejanje i produžiti vek lampe.

Tehnologija sa tri LCD panela i kvalitetan objektiv obezbeđuju dobru sliku, ali umerena rezolucija nije vrhunska preporuka za multimediju. Zbog toga je ovaj projektor pogodan za poslovnu primenu i odlično je rešenje za prezentacije u manjim prostorijama. Njegov glavni adut je prihvatljiva cena – primetno je jeftiniji od starog SP‑L300, a ne zaostaje mnogo za njim u pogledu performansi.

Korisne adrese:

Erc Commerce
http://www.erccommerce.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #158
preview
Pojačanje iz Mobotix-a
Mladen Mijatović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter