GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #158 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Pojačanje iz Mobotix-a
Mladen Mijatović
Mobotix Q24 je unapređena verzija hemisferne kamere Q22M, egzotičnog rešenja koje "hvata" sliku iz svih pravaca bez potrebe da se pomera u ležištu.
- PC #158 (Septembar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Pojačanje iz Mobotix-a

Foto-senzor: 0,5“ CMOS, 2048*1536 (3 Mp) • Video-kompresija: MxPEG, M-JPEG, H.263 • Napredne odlike: Virtuelni PTZ, panoramska slika, micro SD storage do 32 GB, detekcija pokreta. Cena: 1.059 evra

Mobotix IP kamere su karakteristične po neobičnim tehničkim rešenjima: neke osobine koje danas srećemo kod mnogih modernih kamera, kao što su visoka rezolucija foto‑senzora i implementacija naprednih algoritama za obradu slike na ugrađenom računaru, često uz malo inženjerske domišljatosti, sinergijom daju novu vrednost. Možda najinteresantniji primer za ovo jeste neobična hemisferna kamera, o kojoj ste imali prilike da čitate u PC#147. Mobotix Q22M je pomoću samo jednog foto‑senzora simulirao rad više kamera, dajući sliku iz čak četiri pravca, a nedavno se na tržištu pojavio i naslednik ove neobične kamere.

Mobotix Q24 je zadržao karakterističan dizajn prethodnika: iza sočiva ekstremno širokog ugla krije se CMOS senzor visoke rezolucije. Sirova slika je veoma izvitoperena, jer sočivo zahvata sliku iz gotovo polovine punog prostornog ugla, pokrivajući praktično čitavu hemisferu sa prednje strane kamere, ali ugrađeni računar to softverski ispravlja. Rezultat mogu da budu četiri istovremene slike iz različitih pravaca, jedan ili dva panoramska prikaza širine 180 stepeni, virtuelna PTZ funkcija ili kombinacija ovih slika. Uz to, novi model je opremljen bržim procesorom, koji dovodi do niza drugih poboljšanja.

U implementacijama video‑nadzora, gde se očekuje da rezultujući video‑strim bude što nižeg bitskog protoka uz očuvan kvalitet slike, neophodna je primena kompleksnih video‑kodeka. Da bi ta pokretna slika visoke rezolucije i framerate‑a bila obrađena u realnom vremenu, potrebna je znatna procesorska snaga. Q24 postiže 30 fps u megapikselnoj rezoluciji uz primenu Mobotix‑ovog MxPEG kodeka, što je tri puta bolje od 10 fps koliko maksimalno može da pruži stariji model. U najvišoj rezoluciji od 3 Mp ova razlika je još izraženija, jer brži procesor postiže čak 20 fps, za razliku od samo 4 fps kod Q22M.

Da ovde nisu u pitanju samo prazne brojke, jasno je kada se malo razmisli o karakterističnom dizajnu ove kamere. Efikasnost pomenutog softverskog „peglanja“ slike direktno zavisi od rezolucije, posebno na krajevima, jer softver ne može da nadomesti piksele koji nedostaju u slici. Zbog ovoga se definišu maksimalna rastojanja sa kojih se preporučuje snimanje, a sa višom rezolucijom i frejmrejtom se dobijaju znatno bolji rezultati.

Q24 mnogo liči na stariji model – neupadljivo kućište više podseća na neki zvučnik ili detektor požara, što je dobro ako želite da kamera ostane neprimećena. Popravljeni su neki sitniji nedostaci, kao što je nepraktičan način povezivanja kablova, što je ovde realizovano posebnim zaštićenim Ethernet konektorom. Prateći svetski trend jeftinih Solid State memorijskih medija sve većeg kapaciteta a sve manjih dimenzija, Mobotix je u Q24 ugradio slot za Micro SD fleš kartice. Podržani su kapaciteti kartica do 32 GB, što je duplo više nego kod starijeg modela koji je koristio obične SD kartice.

Uvođenje IP kamera je promenilo ustaljena pravila, pa se video‑obrada, a sve češće i analiza slike, ne obavljaju više na erverima, već na samoj kameri. Integracija fleš memorije sa kamerom praktično daje funkcionalnost koju pruža mrežni storage disk, ali na daleko jednostavniji način i po znatno nižoj ceni, pa se tako i funkcija čuvanja materijala polako seli na samu kameru. Mobotix očigledno nastavlja sa svojim konceptom decentralizovanog video‑nadzora koji se ogleda u izmeštanju svih naprednih funkcija na obod mreže, a storage od 32 GB u samoj kameri nije mala stvar.

Korisne adrese:

Vucomm
http://www.vucomm.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #158
preview
Garmin uz karmin
Andrijana Maksimović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter