GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #159 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Multimedijalne kockice
Nebojša Rašković
NVIDIA je pripremila snažan odgovor Intel-u u sferi malih desktop mašina - predstavljen je novi ION čipset, koji bi po svemu viđenom mogao redefinisati pojam desktop replacement.
- PC #159 (Oktobar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Multimedijalne kockice

Desktop računare svi poznajemo kao velike i nezgrapne kutije sa kojima je uglavnom teško manipulisati – prosto ne želite da ih pomerate sa jednog mesta na drugo bez preke potrebe. Stvari sa njima se dodatno mogu zakomplikovati ukoliko još poželimo neko lepo dizajnirano kućište sa brojnim dodacima na sebi, jer neretko takva rešenja dodatno podižu masu i gabarite samog računara. To je upravo osnovni razlog zbog kog se sve veći broj korisnika odlučuje za kupovinu notebook ili netbook računara. Kako redefinisati desktop tako da postane znatno manji, a zadrži njegove performanse? Odgovor je pripremila kompanija NVIDIA.

ION platforma

Sve počinje od novog čipseta koji bi trebalo da prevaziđe nedostatke nekako na brzinu osmišljenog Intel 945GC. Nova platforma kompanije NVIDIA je pre svega dosta drugačije dizajnirana i posebno je osmišljena za takozvana Pico‑ITX kućišta, uz malo zagrevanje sistema i mogućnost integracije u računare (bukvalno rečeno) veličine osrednje dečje kocke za igranje.

Platforma se zasniva na MCP79, odnosno MCP7A čipsetovima, koji u sebi imaju integrisan GeForce grafički čip iz familije 9. To znači da je ION platforma spremna za procese o kojima smo do sada samo mogli da maštamo na ovako malim računarima. Tu pre svega mislimo na reprodukciju video-sadržaja visoke definicije (1080p), igranje (manje zahtevnih) igara, pa čak i obradu i kompresiju video-zapisa. Zvuči suviše dobro da bi bilo istinito? Pogledajmo...

NVIDIA GeForce 9400M je osnova za vrhunske performanse i mogućnost implementiranja mnoštva funkcija u ION platformu, ali to sa sobom povlači i nešto veću potrošnju u odnosu na 945GC čipset tj. Intel‑ovu platformu. Sa druge strane, dobrim grafičkim rezultatima ova platforma može da zahvali ugrađenoj podršci za PureVideo HD i DirectX 10 akcelaraciju. Posebno nas je impresionirala puna podrška za CUDA akceleraciju, koja dolazi do izražaja u složenijim matematičkim proračunima, dakle kod kodiranja video-sadržaja, obradi video-materijala i renderovanju 3D objekata.

Prvi ION PC

ION platforma ne donosi samo performanse, već i mogućnost nadogradnje, kakvu je do sada nudila samo microATX platforma. Pored standardnih šest SATA konektora, šest USB portova, HD 7.1 audio i podrške za DDR2 i DDR 3 memorije, tu je još i niz drugih noviteta. Pogledajmo šta proizvođači računara imaju da kažu po pitanju ION platforme.

Acer AspireRevo je iznenadio čitav svet, pre svega dimenzijama manjim od prosečne knjige, a ipak unapređenim grafičkim i impresivnim multimedijalnim karakteristikama. Opremljen NVIDIA grafikom, sistem podržava širok spektar korisničkih zahteva, kao što su: HD video, potpuni gaming doživljaj, deljenje digitalnih fotografija, pretraživanje Interneta i drugi zadaci koje korisnici očekuju od kućnih računara.

NVIDIA ION platforma je omogućila da AspireRevo donese potpuni preobražaj u kompletni računar malih dimenzija koji je energetski efikasan i cenovno veoma pristupačan, uz performanse koje su pet do deset puta brže u poređenju sa tradicionalnim računarima sa integrisanom grafikom. AspireRevo je toliko mali, da možete sa njim ići gde god poželite, a toliko moćan da može podržati sve potrebe vašeg stila života. Perfektno se uklapa u enterijer dnevne sobe, a pri tom od vas ne očekuje da se odreknete nekih zahteva: slobodno gledajte Blu‑ray filmove, obrađujte video-zapise i prepustite se multimedijalnom uživanju.

Iz domaće kuhinje

Imali smo priliku da, među prvima u regionu, sklopimo i isprobamo jedan od najmanjih ION računara u svetu. Osnovu tog PC‑ja čini ASUS AT3N7A‑I matična ploča, sa integrisanim Intel Atom 330 procesorom koji radi na 1,6 GHz. Ovaj procesor je karakterističan po tome što je izuzetno mali potrošač i ima mogućnost simuliranja još dva jezgra zahvaljujući HT tehnologiji na kojoj Intel radi već skoro čitavu deceniju. Mašinu smo opremili sa 4 GB radne memorije i to potpisane od strane Kingston‑a (HyperX DDR2 moduli od po 2 GB, čiji je takt nominalno podešen na 800 MHz), te 3.5“ diskom kapaciteta 500 GB. Kada smo već kod diska, moramo da napomenemo da je, zbog jednostavnijeg i lakšeg sklapanja ION računara, mnogo bolja varijanta odlučiti se za 2.5“ disk, jer manje zauzima prostora u samoj mašini, manje se greje i čini PC lakšim.

Za ovakvu vrstu računara jedna od najbitnijih stavki je kvalitetno kućište, a takvo začudo nije baš lako naći. Naš izbor je pao na Elite 100 kompanije Cooler Master, koje pripada mini‑ITX familiji kućišta. Izrada je kvalitetna, ali nam je posebno značajna bila konstrukcija: kod nekih drugih kandidata postavljanje pojedinih komponenti je bilo toliko teško, da zna da oduzme i sate vremena dok se sve ne „uglavi“ kako treba. Inače, Elite 100 dolazi sa napajanjem od 150W koje je za ovakvu vrstu računara sasvim dovoljno.

Računar smo testirali pod sva tri aktuelna Windows‑a, a pre svega na Visti, a oduševljenje su izazvale grafičke performanse. Očito da je NVIDIA sa ION platformom uspela da nađe rešenje za minijaturne desktop mašine, tako da uskoro možemo očekivati niz broj računara baziranih na ovoj platformi. Njena velika prednost, pored sveukupno gledano odličnih rezultata na testovima, leži i u tome što je cena povoljna, što odgovara najširem krugu kodisnika. Do kraja godine očekujemo bolju ponudu na našem tržištu, pa ćemo imati precizniji uvid u njihove krajnje mogućnosti.

Korisne adrese:

NVIDIA
http://www.nvidia.com

SLEDEĆI TEKST U PC #159
preview
Nova slika za novi TV
Dejan Ristanović


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter