GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #159 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Sonim XP1/XP3 - neuništivi telefoni
Aleksandar Veljković
Reklamiraju kao najrobusniji telefoni na svetu. Kad smo zavirili u ponudu američke firme Sonim, videli smo video-klipove u kojima točak prelazi preko mobilnog telefona, a on posle toga još uvek radi, kao i onaj gde telefon zvoni u akvarijumu... Ukratko, trebalo je probati!
- PC #159 (Oktobar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Sonim XP1/XP3 - neuništivi telefoni

Sonim XP3 zadovoljava standard IP-57 i vojnu specifikaciju MIL-810 - izdržava pad s visine od 2 m i radi na temperaturama od -20 do +60 stepeni

Znam čoveka kome je svaki mobilni telefon „umro nasilnom smrću“, u većini slučajeva kao posledica davljenja osetljive elektronike u vodi, kafi ili nekoj drugoj tečnosti. Pitao me je da li postoji telefon kome tako nešto ne bi moglo da se desi, a istraživanje nas je dovelo do američke firme Sonim i ACR‑a, njihovog distributera za Srbiju, koji nam je dostavio na test dva aktuelna modela, XP1 i XP3. Šta Sonim telefoni zaista mogu?

Telefon je... telefon

Pre svega, treba znati da se ne radi o spravama za fanove tehno gedžeta i all‑in‑one uređaja. Po kriterijumima onih koji prate GSM modu, XP1 i XP3 zaostaju za današnjim standardima: mali kolor ekrani rezolucije 128×160 kriju jednostavan jasan korisnički meni, koji će vam omogućiti tek osnovnu GSM funkcionalnost uz mogućnost manipulacije fajlovima, barem onom količinom koja će stati u 21 MB fiksne memorije (nema mesta za dodatnu memorijsku karticu). Nema kamere, nema MP3 i video-plejera, Bluetooth je tek stari v1.2, koji vam ipak omogućava da, uz Sonim PC softver, sinhronizujete podatke između adresara u Outlook‑u i onih u vašem telefonu. Tu je mogućnost da koristite polifone .mid i .mp3 melodije zvona, smestite 1.000 SMS poruka u internu memoriju, birate između digitalnog i analognog sata, menjate pozadinske slike, pristupate Internetu preko WAP‑a kroz ugrađeni Opera Minibrowser i... to je otprilike to. Sa funkcionalne tačke gledišta, Sonim XP1 i XP3 rade sve što je suštinski bitno za jedan mobilni telefon, a to je da budete u kontaktu, bez obzira na to gde se nalazite, bez straha da nešto može da se desi samom telefonu.

Sada, kada su svi oni kojima je na telefonu neophodna i kamera, video/MP3 plejer, 3G, GPS, WiFi i touch screen veće rezolucije od nekadašnjih kućnih računara izgubili interesovanje da dalje čitaju tekst, otkrićemo vam šta su ključni kvaliteti ovih telefona, a njih je zaista mnogo. Čak bismo rekli da su neki od njih, poput devetodnevne standby autonomije i jačine prijema koja vam omogućava da imate domet čak i u kanjonima i desetinama kilometara udaljeni od najbližeg repetitora, daleko bitniji od onoga što danas uobičajeno prodaje telefone.

XP3 zadovoljava IP‑57 standard robustnosti i vodootpornosti (XP1 zadovoljava IP‑54), kao i vojnu MIL‑810F specifikaciju, što znači da je zaštićen od prodiranja prašine u unutrašnjost telefona, kao i da je sposoban za rad pod vodom do jednog metra dubine, na temperaturi u rasponu od ‑20 do +60 C. Pored toga, XP3 izdržava pad sa visine od 2 m na beton bez posledica, kao i vibracije u rasponu od 5 do 500 Hz. Razlike između modela XP1 i XP3 nisu velike i svode se na to da XP1 ne trpi trajno potapanje u vodu (otporan je samo na povrmeno zapljuskivanje) i izdržava pad sa nešto manje visine (1,6 umesto 2 metra).

Buka, voda, kanjon...

Sonim XP1 je otporan na vodu i padove sa visine od 1,6 m

Oba telefona imaju odličan korisnički interfejs sa dobrim, velikim i optimalno raspoređenim tasterima, sertifikovanim da izdrže najmanje 500.000 pritisaka. Među 20 raspoloživih jezika nema srpskog, tako da će vam T9 rečnik biti na raspolaganju samo za SMS komunikaciju na stranim jezicima. Zvučnik je veoma glasan, oslobađajući čak 105 dB na udaljenosti od 10 cm, što je dovoljno da telefon čujete i u velikoj buci. Konektori su univerzalni – USB za eksternu komunikaciju i napajanje, a 3,5 mm „bananica“ za slušalice, olakšavajući bitno punjenje telefona i izbor handsfree slušalica. Uz telefon se dobija punjač sa mini USB konektorom, što znači da ga možete puniti i bilo kojim univerzalnim USB napajanjem za kola.

U skladu sa namenom telefona, uz njega se isporučuje i odgovarajući clip‑on nosač za kaiš koji napravu drži čvrsto u ležištu, a pri tom se vrlo jednostavno skida jednom rukom (isti mehanizam smo već viđali na Garmin‑ovim GPSMap uređajima).

S obzirom na to da je u pitanju potpuno nov proizvod na našem tržištu (do nas su stigli uzorci, pre početka zvanične distribucije), maloprodajna cena još nije formirana, ali se očekuje da bude u okvirima evropskog proseka – oko 350 evra za model XP3. Kao glavni kupci ovih telefona viđeni su policija, vojska, građevinari i oni kojima standardni telefoni stradaju zbog uslova rada. Nama se čini da su ovi modeli i te kako pogodni i za ljubitelje ekstremnih sportova, naročito onih gde se gotovo stalno dolazi u kontakt s vodom, kao što su rafting ili kanjoning.

Korisne adrese:

ACR Mobile
http://www.acr.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #159
preview
Asus eeePC Seashell
Filip Majkić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter