GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #159 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
KimTec za profesionalce
Bojan Stanojević
Izgled, ime i cena novog računara iz KimTec-ove ponude sugerišu da je namenjen poslovnim ljudima, ali on može da bude zanimljiv mnogo širem krugu korisnika...
- PC #159 (Oktobar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

KimTec za profesionalce

Procesor: AMD Athlon II X2 215 2,7 GHz • Memorija: 4 GB • Disk: WD Caviar Blue 320 GB • Optički uređaj: DVD RW • Grafika: Radeon HD4650 1 GB • Tastatura i miš: MS 713W wireless Internet&Multimedia Desktop • Operativni sistem: FreeDOS. Cena: 26.999 din.

Sistem integratori biraju komponente računarskih sistema tako da konfiguracija odgovara ciljnoj grupi korisnika. Poslovnim ljudima najčešće nije potreban prejak hardver, pa računari namenjeni njima obično nisu skupi. Ali, ako se za iste pare može dobiti koji komad hardvera više, to ne može da škodi, jer računar postaje upotrebljiviji. Dobar primer ovakvog pristupa je KimTec-ov MSG Professional n15 računar. Ime jasno ukazuje kome je namenjen, a sličan zaključak se može izvesti već na prvi pogled: jednostavno crno kućište sa malim brojem istaknutih detalja daje mu ozbiljan i ne previše napadan izgled – osim osnovnih tastera i DVD snimača, na prednjoj strani nalaze se samo dva audio i dva USB priključka.

Zadnja strana je nešto zanimljivija: prisutna je samo jedna PS/2 utičnica, što znači da miš mora da bude USB, ali u slučaju ovog računara o tastaturi i mišu ne morate da brinete, jer se uz njega dobija bežični komplet MS Industrial 713W. Ovo je prvi „čist dobitak“ u odnosu na uobičajene poslovne računare – tastatura ima gomilu dodatnih tastera prilagođenih korišćenju Interneta i multimediji, kao i točkić za podešavanje jačine zvuka, pri čemu osnovne karakteristike nisu žrtvovane: tasteri sa „klikom“ pružaju pravilno odmeren otpor, tako da je kucanje vrlo prijatno. Slična je situacija i sa mišem: ergonomski je oblikovan (za desnu šaku), ima nekoliko dodatnih Internet/multimedijalnih tastera sa leve strane, a tasterom ispod točkića se podešava rezolucija. Očigledno, pokrivene su mnoge oblasti primene, ali ćete morati da brinete o baterijama – kada ih budete menjali, imajte u vidu da nisu iste u mišu i tastaturi: miš koristi AA, a tastatura AAA baterije.

Druga stvar koja se može primetiti na poleđini jeste to da KimTec MSG Professional n15 nema integrisanu grafiku, koja je uobičajena na poslovnim računarima – u KimTec-u su se opredelili za grafičku karticu sa čipom ATI Radeon HD4650 i 1 GB video-memorije. Pošto nije značajno uticalo na cenu, ovo je dobro rešenje, jer se na ovom računaru možete i poigrati – neće se baš najbolje snaći sa najzahtevnijim igrama, ali će sa većinom zadovoljiti. Osim toga, kartica ima VGA, DVI i HDMI izlaze, pa je računar pogodan i za multimediju – HD filmove možete gledati na novom televizoru, ali ne i na starom, jer nema TV izlaza.

Ostatak hardvera je manje-više standardan: na Asus-ovoj matičnoj ploči sa čipsetom NForce 720D nalazi se novi AMD-ov procesor Athlon II X2 215 ; pohvaljujemo odluku o ugradnji 4 GB memorije, a kapacitet WD-ovog diska je 320 GB. Pravilan izbor hardvera nesumnjivo je imao uticaj na povoljnu cenu ovog računara, ali je softver ipak presudan – izbor i instalaciju operativnog sistema i aplikacija moraćete da obavite sami, jer sa priloženim FreeDOSom nećete moći da iskoristite mogućnosti ovog računara. Verujemo da vam to neće biti prevelik napor i da ćete biti zadovoljni rezultatima.

Korisne adrese:

KimTec
http://www.kimtec.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #159
preview
Samsung ST 1000
Aleksandar Veljković


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter