GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #159 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Storage za video-nadzor
Mladen Mijatović
Pravilan odabir opreme za skladištenje snimljenog materijala veoma je važan pri projektovanju sistema za video-nadzor. Trik je u dobrom balansu kvaliteta i performansi diska sa cenom i namenom čitavog sistema...
- PC #159 (Oktobar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Storage za video-nadzor

Veliki deo obrade i analize slike u video-nadzoru danas se obavlja na samim kamerama, a za snimanje materijala se koriste diskovi velikog kapaciteta, pa je pravilan odabir diskova za storage od presudnog značaja pri projektovanju sistema. Vrlo jeftin disk verovatno neće biti dovoljno pouzdan, dok će odabir najkvalitetnije opreme možda premašiti dodeljeni budžet. Zbog toga će izbor disk(ov)a pre svega zavisiti od broja kamera i planirane namene sistema.

U sadejstvu sa kamerom

Moderne kamere za video-nadzor, poput onih koje proizvodi nemački Mobotix, često imaju flash memoriju velikog kapaciteta, koja u nekim primenama zamenjuje eksterni storidž. Ako za sada ostavimo po strani solid state memoriju kao tehnologiju čije vreme tek dolazi, klasične storage sa hard diskovima možemo da podelimo u tri klase.

Entry-level uređaji su uglavnom „obični“ SATA diskovi kakve nalazimo u računarima. Pogodni su za umerena opterećenja – snimanje sadržaja na servere za skladištenje podataka – i u principu ih ne treba koristiti kad disk predstavlja kritičnu komponentu sistema, a zahteva se visoka pouzdanost. Ako sistem čini samo jedna kamera, a zahtevi za kapacitetom su veći od njene flash memorije, posao će odraditi i običan eksterni hard disk od stotinak gigabajta koji košta pedesetak evra. Glavni problem je u tome što uređaj može da otkaže, pa treba imati spremnu strategiju za brzu zamenu diska.

Nešto bolje odlike nalazimo u srednjoj klasi (Mid-Range), gde su diskovi robustniji i bolje prilagođeni težim uslovima neprekidnog rada u RAID serverima i gde je odnos kapaciteta i cene bolji. Povezivanje više diskova u redundantni RAID niz takođe znači i veću pouzdanost. Mobotix kamere mogu da snimaju direktno na mrežni storage, pa se u prethodnom primeru može upotrebiti i ovakvo rešenje. Dva diska od po 500 GB povezana u RAID1 konfiguraciju unutar nekog mrežnog storage-a koštaju oko 200 evra, a pružaju daleko bolje performanse od jednog eksternog diska. Mobotix kamera čak može da upozori korisnika da je jedan od diskova u nizu otkazao dok drugi nastavlja sa normalnim snimanjem, čime je pouzdanost poboljšana.

Ako tražite najbolje

Enterprise rešenja su namenjena neprekidnom radu u storage serverima. Ovakvi diskovi se izrađuju na poseban način: ploče se brže okreću, jači magneti dodatno ubrzavaju glavu diska pri traženju podataka, gušći magnetni zapis, više keš memorije i procesorske snage. Osim toga, ovi diskovi koriste posebne algoritme kojima se otkrivaju, pa čak i ispravljaju, greške u zapisu, što kao rezultat daje mnogo niži BER (Bit Error Rate) parametar. I dok još traje debata da li isključivo diskovi sa SAS (Serial Attached SCSI) interfejsima zaista spadaju u ovu klasu ili su se i moderne SATA izvedbe već izjednačile sa njima po performansama, jedno je sigurno – ovakva rešenja su najkvalitetnija, najpouzdanija... i najskuplja.

Ako u sistemu video-nadzora imate lokaciju sa deset ili više kamera i jedan storage, zaboravite na Entry-level rešenja, osim ako niste spremni na ozbiljne kompromise. Storage vrhunske klase, sa svojom velikom brzinom zapisa, spremno će odoleti stalnom bombardovanju podacima sa svih ovih kamera i pružiti visok nivo pouzdanosti, ali je u nekim slučajevima dovoljan i kvalitetan mrežni storage sa diskovima u RAID nizu. Izbor zavisi pre svega od zahteva koje postavljate pred sistema video-nadzora.

Korisne adrese:

Vucomm
http://www.vucomm.rs



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter