GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #160 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Gigabyte za AMD
Miloš Stamenković
Gigabyte je sa UltraDurable3 tehnologijom i UD serijom matičnih ploča napravio veliki uspeh na tržištu. Sada treba ići dalje...
- PC #160 (Novembar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Gigabyte za AMD

Ekstremna overkloking zajednica je zadovoljna onim što nude high‑end UltraDurable3 modeli. S novom generacijom Intel procesora prezentovana je i nova generacija UltraDurable3 ploča, dok se za AMD platformu i dalje koristi klasična UltraDurable3 tehnologija. Iako bi se očekivalo da će 785G matične ploče uglavnom biti u MicroATX formatu, sa MA785GT‑UD3H Gigabyte se odlučio da ponudi fullATX model.

Na ploči se odmah vide dva grafička PCI Express slota, od kojih je samo jedan pravi x16, dok drugi radi samo u x4 modu. Crossfire režim je tako podržan, ali u tom domenu ne treba očekivati spektakularne performanse - više će se koristiti Hybrid Crossfire varijanta. PCI Express x4 deli svoju magistralu sa dva od tri PCI Express x1 slota, što znači da se sve ovo ne može koristiti u isto vreme. Jedan standardni PCI slot više možda bi više značio.

Na I/O panelu se nalazi šest USB i jedan firewire konektor, uz jedan PS/2 i LAN priključak. Integrisano mrežno rešenje je Realtek 8111C čip koji podržava 10/100/1000 Mbps režim rada, a tu su i jedan S/PDIF i šest klasičnih konektora za povezivanje 7.1 sistema zvučnika. Na kraju, na I/O panelu se nalaze obavezni VGA i DVI konektori, uz sve važniji HDMI priključak.

Za skladištenje podataka na raspolaganju je šest SerialATA II konektora, plus i dalje upotrebljivi ParallelATA priključak. Oko 785G northbridge‑a se nalazi mnogo elektrolitskih komponenti koje zajedno sa naponskom jedinicom i zauzimaju najviše prostora na PCB‑u. Naponska jedinica je u konfiguraciji „Phase 4+1“, što se u poslednje vreme često primenjuje na jeftinim pločama za AMD platformu.

MA785GT‑UD3H je opremljen kondenzatorima i MOSFET‑ima visokog kvaliteta, za koje Gigabyte garantuje radni vek od 50.000 radnih časova. Ploča ima standardni Award BIOS u Gigabyte izvedbi, gde neki detalji već postaju dosadni. CTRL‑F1 kombinacija je i dalje neophodna kako bi se otvorile sve opcije.

Iako se od jeftinih ploča očekuju tek umerene overkloking mogućnosti, ovde nije tako. M.I.T. sekcija je standardno zadužena za sve overkloking opcije, na raspolaganju je sve što bi se moglo očekivati od vrhunske ploče za AMD platformu. Možete menjati množilac za HT magistralu, osnovni klok PCI Express magistrale, kao i množilac radnog takt procesora. Tu je čak i mogućnost promene takta osnovne magistrale, što je direktno povezano sa odabirom memorijskog množioca. MA785GT‑UD3H podržava rad DDD3 memorije do 1660 MHz, s tim što su uz overkloking moguće i mnogo veće brzine. Najpre smo isprobali maksimalni takt osnovne magistrale, jer je upravo ovaj detalj i najveća prepreka pri overklokingu „ne-BlackEdition“ procesora. Kod ploča sa 780G čipsetom, ta granica je bila na brzini od 250 MHz, a ni pojava 790 serije čipsetova to nije mnogo popravila. Međutim, već prvi susret sa MSI 785G pločom je pokazao da novi čipset ima dosta veće overkloking potencijale. Shodno tome, očekivali smo dosta od Gigabyte UD3 ploče, a MA785GT‑UD3H nije razočarao.

Sa minimalnim zahvatima u BIOS-u uspeli smo da ostvarimo stabilan rad na 300 MHz, što je doskora bilo teško zamislivo. Sa povećanjem radnih napona čipseta, MA785GT‑UD3H je uspešno radila i na 315 MHz. Maksimalni preporučeni radni napon pri overklokingu Phenom II generacije procesora je 1,55 V, dok se ovde može ići i na 1,7 V ako se nađe neki ozbiljniji sistem za hlađenje. Što se memorije tiče, napon može ići čak do 2,225 V. Imajući sve ove karakteristike u vidu, možemo konstatovati da MA785GT‑UD3H trenutno predstavlja najbolju ponudu kada su u pitanju matične ploče sa 785G čipsetom.

Gigabyte je i ovoga puta uspeo dobro da uklopi odnos kvaliteta, cene i mogućnosti, što je prednost MA785GT‑UD3H u odnosu na konkurenciju. Sa cenom od oko 80 evra, ostaje vam samo da odaberete jednu od mnogobrojnih varijanti AMD procesora.

Korisne adrese:

Gigabyte
http://www.gigabyte.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #160
preview
Samsung ST550
Aleksandar Veljković


Takovo

BIZIT 2024

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter