GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #160 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Samsung ST550
Aleksandar Veljković
Samsung ST550 ima ekran dijagonale 3,5 inča visoke rezolucije i osetljiv na dodir. Proverili smo da li pravi i slike istog kvaliteta...
- PC #160 (Novembar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Samsung ST550

Drugi Samsung‑ov model iz najnovije generacije kompaktnih fotoaparata koji stiže na naš test nije „svemoćni komunikator“ poput prestižnog ST1000, ali i pored niže cene poseduje korisne, unikatne kvalitete. Kod ST1000 fokus je bio na konektivnosti i jednostavnoj razmeni i arhiviranju fotografija, a inovacije kod ST550 su usmerene na fotografsku funkcionalnost.

ST550 ima sekundarni LCD displej na prednjoj strani aparata (s desne strane objektiva), što do sada nije viđeno na ovom tržištu. U čemu je poenta? Sekundarni displej na prednjoj strani je pre svega namenjen besprekornoj kontroli pri pravljenju autoportreta – umesto da ciljate otprilike, možete precizno da kadrirate i vidite sopstveni izraz lica, tempirajući osmeh dok ne budete sasvim zadovoljni. Možda sve to zvuči pomalo neozbiljno, ali Samsung svoj posao shvata ozbiljno kada polazi od pretpostavke da je većina korisnika ultrakompaktnih fotoaparata daleko zainteresovanija za sopstvene sličice koje će stavljati na Facebook nego za druga fotografska čuda.

Što se osnovnih tehnoloških karakteristika tiče, Samsung kod modela ST 550 nije zakazao. Optika kreće već od 27 mm, što pruža vlasnicima odlične kreativne mogućnosti, obezbeđujući široko vidno polje kako za pejzaže, tako i za fotografisanje u malim prostorijama kada treba uhvatiti što više osoba u kadru. Optički raspon 4,6x je pristojan za prosek klase, a optika je kvalitetna, dajući čak za nijansu bolji kvalitet snimaka od minijaturne optike unutar tela aparata kod ST1000 (za razliku od ST1000, objektiv kod ST550 se izvlači iz aparata kada je on uključen).

Korisnički interfejs je sličan modelu ST1000 – sa zadnje strane gotovo čitavu površinu zauzima briljantni 3,5“ LCD ekran osetljiv na dodir, sa najvišom rezolucijom do sada viđenom na nekom fotoaparatu (1.152.000 piksela), a ekranski interfejs je sjajno osmišljen za lakoću korišćenja i jednostavan pristup najčešće korišćenim funkcijama. Jedina vitalna komanda kojoj se ne pristupa preko ekranskog interfejsa (sem okidača) jeste kontrola zuma, koja je izvedena u vidu minijaturne „klackalice“ za kažiprst na gornjoj površini aparata, neposredno pored okidača. Možda nije savršeno, ali je praktičnije od tastera na poleđini aparata.

U nastojanju da u kompaktne dimenzije aparata smeste što više funkcionalnosti, ST 550 svojih skromnih 55 MB interne memorije nadograđuje upotrebom microSD kartica. LiIon baterija se puni u aparatu priključivanjem ispravljača na univerzalni konektor sa donje strane, koji služi i za komunikaciju sa PC‑jem. Kao i svaki aparat koji omogućava snimanje video-klipova u HD rezoluciji (podržane su rezolucije do 1280×720), ST 550 može se priključiti na TV preko HDMI ulaza.

Performanse aparata su uporedive sa konkurentskim modelima zvučnijih imena, nudeći brz i precizan fokus, face detect koji ima odličan odziv i vrlo precizno postavljanje osnovnih parametara na automatici. U kvalitetu dobijenih fotografija ne može se uočiti zaostatak u odnosu na „gornji dom“ ultrakompaktne klase, dok je šum pri višim osetljivostima u okviru očekivanog. Na osnovu onoga što smo videli, Samsung ST 550 s punim pravom pretenduje na mesto u višoj klasi stilizovanih aparata, bez ijednog argumenta koji bi ga činio inferiornim u odnosu na konkurenciju, dokazujući da je ovaj južnokorejski gigant potrošačke elektronike ne samo ovladao veštinom proizvodnje kvalitetnih digitalnih fotoaparata, već je postao i inovator na tom polju.

Korisne adrese:

Stav
http://www.stav.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #160
preview
WinZip za novu sezonu
Jovan Bulajić


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter