GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #160 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Suncem protiv krize
Jelica Protić
Od 27. septembra do 2. oktobra u Budvi je održan 16. INFOFEST koji je, pod sloganom "Kriza? Baš zato!", okupio kompanije spremne da se krizi suprotstave informatičkim znanjem.
- PC #160 (Novembar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Suncem protiv krize

Ovogodišnji odlazak na INFOFEST za nas je predstavljao pravo slavlje – za informatičare koji računaju u heksadecimalnom sistemu, šesnaesti festival je onaj jubilarni, a i sama činjenica da se organizuje u uobičajenom obimu i formi uprkos kriznim vremenima, značila je da se manifestacija ne sme propustiti. Nije nas omeo ni štrajk u "Jatu" (srećom postoji i Montenegro Airlines), a veoma lepo vreme najavljivalo je prijatne dane sa starim i novim informatičkim prijateljima. Još jedan susret u hotelu „Avala“, sada već neprepoznatljivom na slikama iz prve decenije festivala, doneo je prijatna iznenađenja – dečje bolesti u usluzi i organizaciji sada zaista velelepnog objekta izlečio je dubrovački menadžment, uz svesrdni doprinos mlađanih Beograđana koji su nas iznenadili u ulozi – sobarica! Podizanje nivoa usluge, ipak, nije išlo na ruku INFOFEST‑u, jer u holovima „Avale“ nije bilo štandova, koji su nekada predstavljali okosnicu kompanijske izložbe...

Otvaranje INFOFEST‑a pokazalo je da smo svi na broju i da se ne treba previše brinuti zbog krize: gospodin Milan Mrvaljević, direktor festivala, kao kapetan koji je ovaj brod provezao kroz bure i oluje, inflaciju i crtanje novih granica, ubedio nas je da upravo potreba za štednjom nalaže intenziviranje razvoja informatičkih tehnologija. Čast da zvanično otvori skup pripala je potpredsedniku Vlade Crne Gore, profesoru Vujici Lazoviću, a zadovoljstvo da prisutne razgale mediteranskim melodijama imale su članice vokalnog sastava „Alata“ iz Podgorice.

Kompanijska izložba ove godine je u celosti organizovana u hotelu „Mogren“, gde su se predstavili Čikom, SAGA, e‑Smart, Pošta Crne Gore, Crnogorski Telekom i Zavod za zapošljavanje Crne Gore. U hotelu „Mogren“ održana je konferencija Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore, kao i savetovanje „Moderno bankarstvo – izazov za ICT sektor“, čiji je nosilac bio Asseco SEE. Centralni program tokom pet festivalskih dana obeležile su kompanijske prezentacije u Kongresnoj dvorani hotela „Avala“. Kao ekskluzivni učesnici INFOFEST‑a 2009 predstavili su se MDS Informatički inženjering, Informatika Montenegro, SAGA, ZZI, Promonte, Crnogorski Telekom, SBS, Digit Montenegro, Pošta Crne Gore i podgorički Čikom. U okviru programa „INFOFEST predstavlja“ MFC Mikrokomerc prikazao je nove servise Spider platforme, Microsoft je efektno najavio Windows 7, a kompanija Ensior izložila inovativan pristup business intelligence konceptu.

Održane su i dve sesije autorskih radova, među kojima je posebno zapažen rad Vladana Bujasa, Miroslava Vajagića i Velibora Pjevalice o modeliranju praćenja naplate gasa. Od svih projekata koji su trenutno aktuelni u Crnoj Gori najviše se govorilo o uvođenju centralnog registra stanovništva ove republike, a o informacionim sistemima državnih organa posebnu tribinu organizovalo je Ministarstvo za informaciono društvo Vlade Crne Gore.

Poslednje večeri učesnici INFOFESTA su se po tradiciji okupili u Kongresnoj sali, radoznali da saznaju kome je stručni žiri dodelio priznanja. Izdvajamo zahvalnice za lični doprinos konceptualnom i organizacionom kvalitetu Festivala koje su dobili gospoda Goran Đaković (SAGA), Slavko Sekulović (Informatika Montenegro) i Duško Petrović (Digit Montenegro). Nagradu za skup najinovativnijih projektnih rešenja dobila je kompanija e‑Smart Systems iz Beograda, a veliku nagradu za najbolji kompanijski nastup kompanija Čikom iz Podgorice.

Tradicionalno Veče sa Budvanima organizovano je na natkrivenoj terasi hotela „Mogren“, pošto je budvanski trg bio okupan kišom. Nakon pet sunčanih festivalskih dana kiša je valjda padala da bismo manje žalili što odlazimo kući. Srešćemo se opet na istom mestu za godinu dana, kada će, nadamo se, kriza već uveliko biti za nama...

SLEDEĆI TEKST U PC #160
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter