GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #161 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
(I)racionalni luksuz
Bojan Stanojević
U PC #160 predstavili smo prenosive računare ekonomske klase, a sada će biti više uzbuđenja, jer gornje granice cena za modele koje ovom prilikom prikazujemo - nema! Pogledajmo šta sve proizvođači mogu da ponude korisnicima koji ne pristaju na kompromise: na našem testu našlo se čak 40 notebook-a!
- PC #161 (Decembar 2009)
- U prodaji po ceni od 110 din

broj

(I)racionalni luksuz

Kao i pre mesec dana, nismo čekali da nam dileri dostave računare na testiranje, već smo krenuli u obilazak prodavnica, ovog puta u potrazi za prenosivim računarima skupljim od 45.000 dinara. Izveštaji govore da kriza prolazi, a sudeći po ponudi prenosivih računara, reklo bi se da je to tačno - pre mesec dana predstavili smo 39 računara, a ovom prilikom predstavljamo 37; u ponudi je bilo još nekoliko zanimljivih modela, ali prodavci nisu bili zainteresovani za njihov prikaz, jer su imali samo po jedan komad u izlogu. Upravo u toj činjenici leži rizik prebrzog zaključivanja da kriza prolazi: skupih računara ima na policama, ali je pitanje kako se oni prodaju.

Neki drugi trendovi

Očekivali smo da će uz skuplje računare stizati i Windows, a pokazalo se da nije uvek tako - računara uz koji stiže licencirani Windows je manje nego pre godinu dana. Ima i drugih kontra-trendova: čitač otisaka prstiju je pre godinu dana bio uobičajen, a sada je i u višoj klasi mnogo ređi - kao da korisnici više vole druge metode zaštite podataka. Očekivali smo i da Blu-ray bude pravilo, ali ovaj optički uređaj smo zatekli na samo jednom računaru - taj standard (pre)sporo napreduje. Pa u čemu se onda skupi računari razlikuju od jeftinih?

U višoj klasi ne morate da pravite kompromis između brzog procesora, velikog diska i snažne grafike, već sve to imate u jednom računaru, uz poneki bonus. Naišli smo na prave gejmerske računara, ali i na jednu mobilnu radnu stanicu. Kada gornja granica cene nije postavljena, postoje velike razlike između najskupljih modela i onih koji su uz samu donju granicu, ali se u ovoj klasi "lakše diše".

Najčešće smo sretali je Intel Core 2 Duo; ima i skromnijih, a jedan računar imao je procesor sa četiri jezgra. Diskretna grafika je daleko češća, pa se na mnogim računarima možete igrati; na pomenutoj radnoj stanici je grafički čip NVIDIA Quadro, a jedan gejmerski računar ima dva grafička čipa u režimu SLI. Računari imaju više memorije (ali nijedan nije prešao 4 GB) i veće diskove (često i 500 GB), a neki imaju čak dva diska. Svi prikazani računari imaju ugrađenu kameru, zbog čega smo taj podatak izbacili iz tabela. Portova je znatno više nego ja jeftinim računarima: mnogi laptopi imaju po četiri USB utičnice, jedan ih ima pet. I ostali priključci su zastupljeniji premda je njihovo prisustvo vezano za osnovnu namenu računara.

Pošto smo i ovog puta primenili metodu "izlaska na teren", a dobar broj računara nema Windows, brzinski testovi su izostali, pa su preporuke donesene na osnovu karakteristika, odnosa cene i mogućnosti i upotrebljivosti računara za ono čemu je prevashodno namenjen. Sa podelom je bilo malo teže jer, uz veliki raspon cena, u ovoj klasi ima ekrana i većih i manjih od (standardnih) 15", ali ne u dovoljnom broju da bi se obrazovale posebne kategorije. Zbog toga smo računare podelili po proizvođačima, s tim što smo dodelili dve markice "Izbor urednika", jednu za 17" računare kojih je bilo deset, a drugi za ostale (manjih od 15" je bilo samo pet, i to prilično specifičnih).

Za pregled 40 računara, tabelu karakteristika i preporuke pogledajte PC #161

SLEDEĆI TEKST U PC #161
preview
Desktop za malo novca
Filip Majkić
SecureD22

BIZIT 2022

YuNet

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

BIZIT 2021

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter