GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #161 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Desktop za malo novca
Filip Majkić
Desktop računari su i dalje vrlo popularni, ali su kupci sve ređe spremni da odvoje puno para za njih. Isprobali smo konfiguracije pristupačnih cena iz domaćih prodavnica...
- PC #161 (Decembar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Desktop za malo novca

Ako vam treba računar za osnovne kancelarijske ili kućne primene, dakle obrada teksta u Word‑u, surfovanje Web‑om, kontakt sa prijateljima na Facebook‑u, gledanje filmova i slične aktivnosti, nećete morati da potrošite mnogo novca. Maloprodajni lanci nude gotova rešenja, pa smo isprobali nekoliko računara kojima je zajednička odrednica bila cena ispod 35.000 dinara.

Kada se osvrnemo na ranije prikaze, odmah primetimo napredak u kvalitetu izrade, upotrebljivosti mašine, kao i sirove snage. Eh, kada bi se još sve pakovalo u kvalitetnija kućišta i sa dobrim napajanjima, gde bi nam bio kraj... Šalu na stranu, prijatno smo iznenađeni računarima koji su stigli na test: svi oni imaju barem po 2 GB RAM memorije, višejezgarne procesore koji omogućavaju udoban rad u srednje zahtevnim aplikacijama, pa čak i dobre grafičke čipove. Nijedna konfiguracija nije stigla sa integrisanom grafikom – konfiguracije obezbeđuju prijatan rad u Windows‑u 7.

Testirali smo šest računara, koji su pokrivali cenovni opseg od 26.000 do 35.000 dinara (bez monitora). Četiri su došla iz kompanije ComTrade, a dva iz kompanije KimTec. Uglavnom se radilo o računarima MidiTower formata, ali smo imali i dva predstavnika pomalo zaboravljenog MiniTower standarda. Sve konfiguracije izuzev jedne stigle su sopstvenim periferijama, ali nije bilo preinstaliranog operativnog sistema. Ako ste potencijalni korisnik, znate veoma dobro šta to znači. Sami smo instalirali 32‑bitni Windows 7 Ultimate i krenuli u avanturu.

Deep ImpaCT van bioskopa

ImpaCT 4270 je jedan od osnovnih računara u ponudi kompanije ComTrade. Stiže u MiniTower kućištu manjih dimenzija i zasniva se na G31 čipovima i Pentium Dual Core E5300 procesoru koji radi na 2,6 GHz. ComTrade koristi matične ploče kompanije Foxconn, u konkretnom slučaju G31MX u mATX formatu. Na raspolaganju su 2 GB DDR2‑800 memorije (stiže kao jedan modul), kao i diskretna DX 10.1 grafička kartica niže klase – Radeon HD 4350 sa 512 MB DDR2 memorije. Nudi VGA, DVI i HDMI izlaze, ali ne očekujte visoke performanse u igrama. Kartica se hladi pasivno, a stiže iz kompanije Sapphire.

Mašina je tiha, pošto su svi kuleri pasivni osim onog na procesoru, a Intel‑ov box CPU kuler je takođe relativno tih, pa tako uglavnom čujete samo kuler na napajanju (400 W). Hard disk dolazi iz kompanije Hitachi i nudi kapacitet od 320 GB, a optiku čini LG 20x DVD pisača. Računar je opremljen 15‑u‑1 čitačem memorijskih kartica koji se nalazi na prednjoj strani i popunjava jedan 3,5“ slot. Uz računar se isporučuju Logitech‑ov optički miš i tastatura korektnih performansi, koji su u okviru OEM programa koji se radi za ComTrade rebrendirani. Sve u svemu, radi se o korektno zaokruženoj celini, koja će isporučiti dobre performanse za uloženu sumu.

Istu cenu, ali i nešto drugačije karakteristike ima ImpaCT 4515. Baziran je na AMD platformi – sveža serija 45 nm Athlon II X2 procesora koju je AMD plasirao u nižu klasu čini pokretačku snagu ovog računara. Radi se o dvojezgarnom modelu sa sufiksom 215, na radnom taktu od 2,7 GHz. Ima 3 GB DDR2‑800 memorije i nešto bolju grafičku karticu od prethodnog modela – Radeon HD 4550 sa 512 MB GDDR3 memorije. Procesor hladi Cooler Master, koji doprinosi smanjivanju buke u odnosu na fabričko rešenje. Ostalo je slično – ponovo zatičemo MiniTower, Foxconn ploču, Hitachi hard disk kapaciteta 320 GB (7200 rpm), LG 20x DVD pisač te identično napajanje i jednake periferije. ImpaCT 4515 je nešto brži u većini testova, pa je nešto bolja kupovina.

ImpaCT 4910 košta 34.000 dinara – za te pare dobijate Intel Core 2 Duo E7500 procesor na 2,93 GHz i Foxconn ploču zasnovanu na Intel G31 čipsetu; ponovo je to G31MX ploča u mATX formatu. Memorija je porasla na 4 GB DDR2‑800, a da biste je u potpunosti iskoristili, morate instalirati 64‑bitni operativni sistem (32‑bitni sistemi adresiraju tek nešto više od 3 GB memorije). Grafička kartica je Radeon HD 4650 sa 1 GB memorije, a kompletna platforma je pokazala znatan pomak u našem igračkom testu u odnosu na modele niže klase. Računar stiže u MidiTower kućištu, sa nešto snažnijim napajanjem od 420 W. Preostale karakteristike deli s drugim modelima s testa, uključujući tu periferije, hard disk, pisač, čitač kartica... Radi se o fino balansiranoj mašini, spremnoj i za nešto više od osnovnih potreba.

ImpaCT 5200 košta svega 1.000 dinara viša od prethodnika a performanse su mu bitno bolje. Stiže sa četvorojezgarnim procesorom Athlon II X4 620 iz AMD‑a, koji radi na 2,6 GHz, koristi Foxconn A75ML‑K ploču sa AMD 760G čipsetom, 4 GB DDR2 memorije i Radeon HD 4730 karticu sa 512 MB GDDR5 RAM‑a. Ne zaboravimo hard disk nešto većeg kapaciteta od 500 GB, opet Hitachi‑jev. O čitaču kartica, DVD pisaču i periferijama već ste čuli. Jedina mana koju smo pronašli ovom računaru jeste to što je bučniji – nije stvar u kuleru na procesoru, već u kuleru napajanja. Ukoliko vam buka nije preterano bitan faktor, ovo je najbolji iz ComTrade četvorke. Nadamo se da će ComTrade uskoro ponuditi varijante sa preinstaliranim Windows 7 sistemom.

KimTec ante portas

KimTec je revnostan učesnik svih nadmetanja konfiguracija u našem časopisu, pa smo za početak stavili na muke KimTec best buy konfiguraciju. U njoj zatičemo Athlon II X4 620 procesor, četvorojezgarni adut u mainstream linijama kompanije AMD, ali ovog puta sa Asus M2N68‑AM SE2 matičnom pločom, baziranom na Geforce 7025 / nForce 630a čipsetu. Za rad izuzetno komotna 4 GB DDR2 memorije su dopunjena Radeon HD 4650 grafikom i hard diskom od 320 GB – to je Western Digital iz Blue serije, koji se vrti 7200 puta u minutu i ima 16 MB bafera. TSSTcorp DVD pisač je proizvod saradnje kompanija Toshiba i Samsung (Toshiba Samsung Storage Technology). Računar stiže u solidnom (za ovu klasu) MS Industrial kućištu sa napajanjem od 400 W, i relativno je bučan. U cenu nisu uračunate periferije, a KimTec na svoje računare daje dvogodišnju garanciju.

Nešto je pristupačniji model KimTec professional n15, slične hardverske platforme, sa dvojezgarnim Athlon II X2 215 procesorom koji radi na 2,7 GHz. Ploča ponovo stiže iz tajvanskog Asus‑a – model je M4N78‑SE2. Grafička karta je ista (Radeon HD 4650), DVD pisač takođe, kao i hard disk, a i količina memorije je ista kao kod KimTec best buy računara – 4 GB. n15 se izdvaja po tri osnova: MS Industrial kućište je nešto kvalitetnije nego kod prethodnog modela i nudi više opcija za ugrađivanje dodatnih ventilatora, dolazi sa periferijama i jeftiniji je za 3.000 dinara. Mana mu je što je bučan, ali prednost MS Industrial M‑713W komplet periferija koji nam se dopao: radi se o bežičnoj tastaturi i mišu, koji koriste 2,4 GHz tehnologiju.

Pravilo „koliko para, toliko muzike“ uvek važi, ali ovoga puta muzika ovaj put ne udara po ušima – ako spadate u korisnike standardnih zahteva koji traže računar solidnih performansi, sva je prilika da će vam bilo koji od predstavljenih modela odgovarati. Na svima je novi Windows prosto leteo, ali nam se ipak najviše dopao ImpaCT 5200 kompanije ComTrade, koji je za korak ispred konkurenata, te mu stoga dodeljujemo markicu „Izbor urednika“. Odlična novogodišnja kupovina!

Korisne adrese:

KimTec
http://www.kimtec.rs

ComTrade Shop
http://www.comtradeshop.com

SLEDEĆI TEKST U PC #161
preview
Tiha struja
Žarko Gojković


Zebra


Orion DataKing

RNIDS

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter