GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #161 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Tiha struja
Žarko Gojković
Kada je stiglo NesteQ XZero napajanje, zaintrigirao nas je natpis ASM XZero 0 db - proizvođač tvrdi da napajanje u semipasivnom modu emituje buku od nula decibela. Vredelo je proveriti!
- PC #161 (Decembar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Tiha struja

U veoma kvalitetnoj i ne tako velikoj kutiji smešteno je modularno napajanje standardnih dimenzija, a u posebnoj crnoj torbici je kompletan set kvalitetnih kablova, zatim rezervni kablovi (!) i i oprema za montažu. Kabl koji se vezuje na matičnu ploču je neodvojiv od uređaja, dok se ostali kablovi vezuju preko četiri 6‑pinska i četiri 8‑pinska utikača. 8‑pinski utikači su predviđeni za vezu sa PCI‑E grafičkom karticom (sa druge strane kablovi se račvaju na 6+2 utikač, pa ih je lako povezati s karticama kao što je 285GTX). Šestopinski utikači su predviđeni za kablove koji napajaju hard diskove i CD/DVD uređaje. Dodatni kablovi sa raznim tipovima utikača obezbeđuju razne kombinacije – od produžavanja do pretvaranja jednog konektora u drugi.

Na zadnjoj strani napajanja, osim utikača za 220 V i prekidača, nalazi se i veliko okretno kontrolno dugme i nekoliko LED indikatora. Možete se opredeliti za automatski ili manuelni režim rada; u manuelnom (koji je u startu aktivan) napajanje radi kao i svako drugo, s tim što se okretanjem dugmeta u jednu ili drugu stranu može povećavati ili smanjivati brzina okretanja ventilatora. Pritiskom na kontrolno dugme NesteQ prelazi u automatski mod, pali se plava lampica i buka prestaje, pri čemu sistem ostaje stabilan.

In vivo

NesteQ napajanje, sasvim regularno, dozvoljava montažu „naopačke“ – 120 mm ventilator može biti okrenut nagore! Naime, ukoliko kućište ima ventilator na gornjoj strani (takva su, doduše, retka, ali postoje), preporučuje se „naopaka“ montaža, jer se vazduh usisava preko mreže sa zadnje strane napajanja i izbacuje uvis, preko otvora‑ventilatora na gornjoj strani kućišta.

U automatskom modu napajanje radi nečujno, ventilator se uključuje samo kada temperatura pređe 65 stepeni, ali tada se okreće sporo i posle nekoliko sekundi se obično isključi. Tajna je u aksijalnom ventilatoru sa veoma zakrivljenim lopaticama i ispoliranim teflonskim tunelom na koji lopatice naležu. Ispred vazdušnog tunela je lamilarni bakarni hladnjak, koji efikasno ohladi kondenzatore i kapacitatore koji najviše stradaju od visokih temperatura.

Za ovakav sistem potreban je snažan elektromotor koji okreće ventilator. Nije moguće koristiti sleeve beering, koji srećemo kod većine kulera, već je upotrebljen stari koncept direktnog zupčastog prenosa koji je skoro bešuman na malim brzinama rotacije. Na većim brzinama, koje su tipične za klasična napajanja, ovakav pogonski sistem je bučan, a zvuk je specifičan, zveketav. To je i razlog zbog čega je NesteQ‑ovo napajanje bučno u manuelnom režimu.

Računanje snage

Svi modeli imaju sertifikat 80 (%), što znači da u svim okolnostima eksploatacije imaju efikasnost izlazne snage 80% od naznačene vrednosti. Testirali smo model NesteQ napajanja od 600 W iz serije XZero, što bi trebalo da znači da možemo računati sa sigurnih 480 W (80%). Mnogo? Malo? Pozabavimo se računanjem potrebne snage. Dajemo tabelu orijentacionih vrednosti, a potrošnju možete proveriti i na extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp .

Korisne adrese:

NesteQ
http://www.nesteq.net



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter