GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #161 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Nikon D3000: Jeftini DSLR
Aleksandar Veljković
D3000 je nadgradnja popularnog modela D60, sa većim ekranom i Multicam 1000 autofokusnim sistemom. Za svega 520 evra kupac dobija vrednu ulaznicu za profi svet.
- PC #161 (Decembar 2009)
- U prodaji po ceni od 110 din

broj

Nikon D3000: Jeftini DSLR

Razmišljajući u kojem smeru bi trebalo da evoluira njihov najjeftiniji DSLR model, u Nikon‑u nisu smatrali da su potrebni radikalniji zahvati. D3000 spada u red najmanjih i najlakših DSLR modela, razlikujući se tek za poneki milimetar od minijaturnog Olympus‑a E‑450. Spreda je jednak modelu D60, a razliku ćete uočiti tek kad ga okrenete i ugledati veći LCD displej dijagonale 3“. Ne radi se o displeju rezolucije 920.000 p koji imaju napredniji Nikon fotoaparati – rezolucija je ostala na 230.000 piksela.

D3000 je ostao na CCD‑u rezolucije 10 Mp, sa istim rasponom osetljivosti kao i D60 (100‑1600 ASA), kome je sada u boost režimu omogućeno 3200 ASA. Neće to biti od neke naročite koristi – performanse u uslovima slabog svetla su još i dalje skromne, mada primećujemo diskretni napredak u kvalitetu filtriranja šuma. Najznačajnija inovacija je Multicam 1000 autofokusni sistem sa 11 tačaka (isti srećemo i kod D5000/D90), koji je znatno unapredio brzinu i preciznost fokusiranja, kojim smo veoma zadovoljni – D3000 ima najbolji autofokusni sistem u klasi.

Nikon D3000 cilja na početnike kojima je to prvi DSLR aparat, zbog čega posvećuje posebnu pažnju opcijama za interaktivnu edukaciju. Značajan novitet iz tog domena je što je D3000, pored standardnih P, A, S i M i scenskih modova, dobio i poseban Guide položaj na glavnom točkiću, u kome korisnik kroz sistem ilustrovanih menija bira scenu koju želi da snimi, a zatim mu se na ekranu pojavljuje uputstvo na šta treba obratiti pažnju, a aparat se automatski postavlja u odgovarajući režim. Na primer, ako korisnik želi da dobije fokusiran objekat u prvom planu sa zamućenom pozadinom, aparat se automatski postavlja u A mod, a kraće tekstualno uputstvo objašnjava korisniku koji se tu parametar podešava i kako.

Optičko tražilo je svetlo, mada relativno malo (faktor uvećanja 0,8x), a promena u komandama i ergomiji aparata nema, ali je interfejs za direktnu kontrolu preko LCD displeja unapređen. Raspored tastera je ostao isti, a Nikon još uvek smatra da ciljnoj grupi D3000 nije potrebna exposure bracketing opcija, sa čime baš i ne bismo mogli da se složimo. Na mestu s leve strane objektiva gde se obično na naprednijim Nikon modelima nalazi BKT taster, D3000 ima konfigurabilni Fn taster.

Bezuspešna potraga za LiveView tasterom završava se konstatacijom da Nikon ponovo ovu opciju nije uvrstio u spisak mogućnosti svog najjeftinijeg DSLR modela, držeći se minimalističke koncepcije – što jednostavnije, što svedenije, nudeći kupcima kvalitet i performanse u onim aspektima koji predstavljaju fundament fotografije. Takav pristup još uvek može da nađe poklonike, ostavljajući utisak ozbiljnosti. Jedan od ključnih argumenata je cena D3000 od oko 520 evra sa kit objektivom (18‑55 mm VR), koja ga, s obzirom na veći displej i bolji autofokusni sistem, čini atraktivnijim od direktnih konkurenata.

Korisne adrese:

RefotB
http://www.refot.com

SLEDEĆI TEKST U PC #161
preview
Projektovanje postrojenja
Dejan Stelkić
SecureD22

BIZIT 2022

YuNet

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

BIZIT 2021

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter