GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #161 > PC.Biz
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Prepoznavanje tablica u mraku
Mladen Mijatović
Varijanta Mobotix-ove kamere M12 u konfiguraciji sa long-pass filterom u levom sočivu i odgovarajućim softverom prepoznaje registarske tablice i u mrklom mraku!
- PC #161 (Decembar 2009)
- U prodaji po ceni od 110 din

broj

Prepoznavanje tablica u mraku

M12D Sec-LPF. Foto-senzor: Dva senzora: 1280×960 CMOS B&W + Long-pass filter i 1280×960 CMOS B&W (bez LPF) • Osetljivost: 1 lux @ 1/60s; 0,05 lux @ 1/1s • Cena: 1.690 evra.

M12 je verovatno najupečatljivija Mobotix-ova kamera - sa svoja dva sočiva podseća na glavu nekog futurističkog robota – ali je i jedna od najkvalitetnijih i najfleksibilnijih u proizvodnom programu ove nemačke kompanije. Do sada smo imali priliku da vidimo osnovni model, kod koga je jedno sočivo prilagođeno dnevnim a drugo noćnim uslovima; on postoji u nekoliko varijanti, u zavisnosti od optičkih karakteristika sočiva. Videli smo i modele sa povećanim kapacitetom interne memorije, pa čak i razvojni komplet bez karakterističnog kućišta kod koga su „oči“ kamere postavljene na krajeve produžnih kablova, što omogućava neke vrlo egzotične primene. Ovog puta vam predstavljamo M12D-Sec-LPF, kameru koja je u potpunosgti prilagođena noćnim uslovima rada, sa posebnim akcentom na prepoznavanju registarskih tablica u pokretu.

Samo izgleda jednostavno

(kliknite za veću sliku)

Očitavanje broja registarskih tablica sa slike koju je zabeležila kamera za video-nadzor nije nimalo jednostavno. Snimljena slika mora da zadovoljava neke uslove – pre svega ugao pod kojim je tablica snimljena i broj piksela u slici. Da bi slova i brojevi mogli da se pročitaju, neophodno je da površina tablice ima rezoluciju višu od neke minimalne vrednosti, odnosno da tablica u slici zahvati bar neki minimalni broj piksela. U principu, ovo je moguće i sa kamerom niže rezolucije koja je usmerena tako da tablica zauzima najveći deo slike, ali to nije baš lako postići. Mnogo je lakše ako kamera, poput M12, ima visoku rezoluciju, pa čak i delić slike u kojem se nalazi tablica nosi dovoljno informacija da može da se pročita.

Automatsko prepoznavanje se obično obavlja u pet koraka: prvo se u slici locira sama tablica, zatim se određuje njen položaj u prostoru, vrši normalizacija i razdvajaju pojedinačni znaci (slova i cifre). Na kraju se prepoznaju ovi znakovi. Da bi proces bio uspešan, svi koraci moraju biti kvalitetno sprovedeni, a Mobotix-ove kamere sa long-pass filterom, kao što je M12D-Sec-LPF, neprevaziđene su kada je u pitanju lociranje tablice i razdvajanje znakova, jer se reflektujuće površine jasno ističu u odnosu na pozadinu, dajući oštru sliku s velikim kontrastom, što olakšava prepoznavanje.

Long-pass filter

(kliknite za veću sliku)

U levo sočivo ove kamere ugrađen je tzv. long-pass filter (LPF), optički filter koji propušta svetlost veće talasne dužine, a sprečava prolazak svetlosti niskih talasnih dužina. Ovde postoji izvesna terminološka začkoljica, jer se kod radio-talasa obično govori o frekvenciji, dok se kod svetlosti uglavnom definiše talasna dužina. Budući da ove dve veličine stoje u recipročnom odnosu, LPF bi bio ekvivalent niskofrekventnom filteru, ali kod optičkih filtera su se ustalili nazivi koji sugerišu ponašanje u odnosu na talasnu dužinu. Značaj LPF-a je u tome što se noćno snimanje obavlja u infracrvenom delu spektra, odnosno u delu visokih talasnih dužina. U sadejstvu sa infracrvenim iluminatorom, koji osvetljava sliku svetlošću koja je nevidljiva ljudskom oku (850-950 nm), ova kamera daje sliku na kojoj se mogu pročitati registarske tablice čak i na vozilima u pokretu, i to u mrklom mraku, jer se IC svetlost odbija od reflektujuće površine tablice i prolazi kroz LPF dok se ostala svetlost filtrira.

Sve lepe osobine koje ima model M12 postoje i u ovoj verziji. Poput osnovnog modela kod koga jedno sočivo služi za dan a drugo za noć, i ovde je drugo „oko“ kamere opremljeno crno-belim senzorom rezolucije 1280×960 piksela, koji služi za „obično“ noćno snimanje, tako da se pored broja tablice dobija i kompletna slika sa svim relevantnim informacijama (tip vozila, lice vozača i slično).

Korisne adrese:

Vucomm
http://www.vucomm.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #161
preview
Vip Android izazov
Marko SavkovićZebra

BIZIT 2022

300


Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

BIZIT 2021

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter