GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #161 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Vip Android izazov
Marko Savković
Učestvujte u prvom regionalnom takmičenju u izradi aplikacija za mobilne uređaje! Najbolje aplikacije očekuju nagrade vredne 20.000 evra, a najveći dobitnici biće korisnici Android telefona..
- PC #161 (Decembar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Vip Android izazov

Kriza nije zaustavila prodor smartphone uređaja, a tržište se razvija takvom brzinom da korisnicima izbor nikada nije bio teži. Jedna od najmlađih, ali i najinteresantnijih platformi je Android OS. Njega je razvio Google i kompanije koje stoje iza Open Handset Alliance. Iako se prvi telefon sa ovim operativnim sistemom pojavio krajem 2008, danas ih ima već 18, a najavljeno je dosta novih modela za prvi kvartal 2010 godine. Korisničko iskustvo na Android telefonima poboljšava se instaliranjem dodatnih aplikacija, koji ima preko 15 hiljada, sa Android Market‑a.

Izazov za programere

Mobilni operator Vip mobile strateški se fokusirao na ovu platformu, za koju Gartner predviđa da će do 2012. godine biti jedan od vodećih operativnih sistema za mobilne uređaje. Vip je 18. novembra pokrenuo prvi konkurs za razvoj Android aplikacija u regionu. U njemu mogu učestvovati svi državljani Srbije stariji od 18 godina. Osim pojedinaca, mogu se prijaviti i timovi, kompanije, škole ili fakulteti, a nagradni fond je čak 20.000 evra.

Vip želi da stimuliše domaće programere da razvijaju aplikacije za Android kako bi se korisničko iskustvo na telefonima sa ovim operativnim sistemom dodatno poboljšalo. Očekuju se aplikacije koje će imati pravu vrednost u Srbiji i omogućiti korisnicima Android telefona, bez obzira na mrežu koju koriste, da ostvare pun potencijal ove platforme. Jedan od primera bi mogla da bude aplikacija koja korisniku olakšava plaćanje parkinga. Ne postoje ograničenja po broju aplikacija koje korisnici mogu da pošalju, ali jedna aplikacija može doneti samo jednu nagradu.

Kao kriterijumi pri izboru, osim opšteg utiska, računaće se: inovativnost aplikacije i pristup problemu, korišćenje raspoloživih Android tehnologija (ekran osetljiv na dodir, kamera, senzori, GPS prijemnik...), korisnički interfejs i iskustvo u korišćenju, te upotrebljivost u Srbiji. Pored toga što moraju biti besplatne, sve aplikacije moraju biti na srpskom jeziku, ili omogućavati njegov izbor.

Registracija i učešće

Očekuje se da nakon registracije (do 31. decembra 2009.) programeri ideje, kojih svakako ima mnogo, pretvore u aplikacije i pošalju ih do 31. januara 2010. i to na dve adrese: Vip‑u u obliku APK fajla za pratećom dokumentacijom, ali i na Android Market. Na taj način će aplikacije koje budu učestvovale u konkursu biti dostupne svim vlasnicima Android telefona.

Podsetimo da Android platforma podržava izradu naprednih aplikacija koje su donedavno bile nezamislive. Svi Android telefoni na našem tržištu pored GPS prijemnika, poseduju i neophodne senzore (gravitacioni, digitalni kompas), pa omogućavaju softveru da osim lokacije zna i u kom smeru smo okrenuti ili na koju stranu je uređaj nagnut. Posebna klasa programa čini augmented reality tj. „proširena stvarnost“. Recimo, u nepoznatom gradu je dovoljno uperiti kameru mobilnog telefona na objekte oko nas a telefon će preuzeti sve neophodne podatke sa Interneta, upariti ih sa koordinatama koje dobija od GPS prijemnika, te proveriti senzore gravitacije i kompasa. Na ekranu ćemo gledati stvarnost, prikazanu okom kamere, a u slojevima preko dobijati dodatne informacije o objektima oko nas. Kako pomeramo telefon, pomeraće se i kamera i prikaz na ekranu, a biće detektovana promena GPS koordinata i stanja senzora. Besplatni programi ove vrste već postoje (npr. Layar), a upotrebljivi su i u Srbiji.

Od domaćih programera se očekuju dobre ideje, softver upotrebljiv na domaćem tržištu, dok će svaka realna upotreba raspoloživih naprednih tehnologija biti dodatno vrednovana. Dodela nagrada planirana je za 1. mart 2010 godine, pa sa sigurnošću možemo reći da će ova mlada platforma posle tog datuma biti bogatija za aplikacije od lokalnog značaja. Svi registrovani programeri biće dodatno stimulisani za učešće popustima za kupovinu Android telefona. Ovo može biti i signal Google‑u da i našem tržištu sve servise nudi paralelno sa svetskim premijerama.

Korisne adrese:

Vip Android
http://android.vipmobile.rs/



NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter