GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #162 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Multimedija ili kancelarija
Marko Savković
Pametni telefoni stižu iz meseca u mesec, a velike firme čak i više puta godišnje obnavljaju svoju ponudu. Sada su se pred nama našla tri nova modela koja dolaze iz laboratorija tržišnih lidera: Nokia N900, HTC HD2 i Samsung B7610 Omnia Pro.
- PC #162 (Januar 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Multimedija ili kancelarija

Nije neobično da mobilni telefon bude skuplji od netbook računara, a top-modeli često prelaze i cene ozbiljnih notebook računara. Često smo bili u nedoumici da li da se odlučimo za minijaturni netbook ili jednostavno mobilni telefon zamenimo za bolji. Pred nama su se našli vrhunski modeli vodećih proizvođača, koji akcenat stavljaju na produktivnost. Osim dobro poznatog džepnog Windows‑a, pred nama je i sasvim novi mobilni operativni sistem.

Nokia N900

I pored ogromnog udela u tržišnom kolaču, u poslednje vreme mnogi su primetili nestabilnost finskog proizvođača. Nokia je zakasnila sa ekranima osetljivim na dodir, a raspoloživi telefoni se nedovoljno ističu u odnosu na snažnu konkurenciju u ovom segmentu. Symbian je za firmu Nokia postao „kamen oko vrata“, pa N900 predstavlja pokušaj osvežavanja ponude.

Klasično kućište sa prednje strane ne otkriva mnogo, osim WVGA rezistivnog ekrana koji podržava prikaz 16 miliona boja. Poleđinom dominira kamera sa poklopcem, a stylus nije zaboravljen. Na prednjoj strani nema pravih tastera – svi su virtuelni. Sa strane su tasteri za kontrolu jačine zvuka, uključivanje i aktiviranje kamere, a dole je klizač za zaključavanje telefona. Nalik na neke prethodne modele, N900 možete postaviti i u režim za gledanje filmova, izvlačenjem plastičnog dela koji služi kao okvir kamere. Tastatura i odziv tastera su solidni, mada čudi odluka da se oni smeste u samo tri reda.

Maemo 5 je novi operativni sistem (kodno ime Fremantle) i u ovoj iteraciji većina funkcija radi samo u landscape režimu; izuzetak su funkcije telefona. Operativni sistem dolazi sa dosta preinstaliranih aplikacija, među kojima su browser (Mozilla jezgro sa podrškom za Adobe Flash 9.4), RSS čitač, VoIP (SIP, Skype), multimedijalne komponente (kamera, fotografije, media plejer), alati (e‑mail, kalendar, PDF čitač, kontakti), mape... Sam operativni sistem podseća korisnika na aktivne programe tako što ih prikazuje u vidu prozora i nudi opcije za njihovo zatvaranje. Prečice ka instaliranim aplikacijama su organizovane na dva ekrana, pri čemu se drugi krije iza opcije More. Nije moguće ručno promeniti redosled ovih aplikacija ili odrediti koje se nalaze na prvom ekranu, što se može smatrati jednom od dečjih bolesti novog operativnog sistema.

Cortex A8 procesor radi na 600 MHz i zajedno sa 256 MB RAM‑a osigurava brz odziv na sve korisničke zahteve. Za razliku od Symbian platforme, operativni sistem je dobro grafički osmišljen, sa jednostavnim i nenametljivim diskretnim animacijama. Jača strana telefona je browser koji podržava punu verziju Flash‑a i odlično renderuje stranice na WVGA rezoluciji. Visoka rezolucija i brz rad sa svim aplikacijama učinile su da zažmurimo na neke nelogičnosti koje će svakako biti ispravljene u novim verzijama softvera.

Lista poziva i aplikacija za telefoniranje nisu zadovoljile naša očekivanja, a funkcije i izgled su prilično spartanske. Baza raspoloživih aplikacija koje je moguće instalirati na ovaj telefon nije velika (nešto preko 70 u vreme pisanja ovog teksta; dodatne aplikacije možete preuzeti sa maemo.org/downloads/list/Maemo5/all/), ali smo i pored toga zadovoljni smerom u kome je Nokia krenula.

HTC HD2

Konačno je stigao komercijalni uzorak vodećeg modela kompanije HTC, sa najvećim ekranom, još brži ali i veći – jednom rukom će ga koristiti samo osobe sa velikim šakama. Iako nije prvi telefon na tržištu sa procesorom koji radi na 1 GHz, Qualcomm Snapdragon 8250 je zahvaljujući HD2 stekao svetsku slavu. Dodatno je optimizovan u smislu štedljivosti, pa je jedini kritični potrošač ekran dijagonale 4.3“. Ovo je ujedno i jedan od najtanjih telefona – svega 11 mm na najdebljoj zoni. Blaga zakrivljenost doprinosi da dobro leži u ruci, a metalna poleđina daje utisak ekskluzivnosti, ali je tu i iz praktičnih razloga odvođenje toplote. Poleđinom dominira kamera rezolucije 5 Mp sa autofokus funkcijom i (prvi put kod HTC‑a) dva LED „blica“. HTC je poslušao zahteve korisnika i ovaj model opremio 3,5 mm konektorom za audio, a poštovao je i novodogovoreni standard za povezivanje sa računarom, tako da je ovo prvi HTC sa microUSB konektorom.

I pored odličnog hardvera, glavni adut HD2 je softver tj. korisnički interfejs TouchFLO3D koji je uneo svežinu. Umesto da nadogradi korisnički interfejs, HTC je predstavio nov koncept upravljanja sadržajem. Tako je Sense postao nešto više, pošto osim izgleda objedinjuje i veze sadržaja na ekranu sa socijalnim mrežama i imenikom. Tesnom integracijom postignuto je da svaki kontakt prati status sa popularnih (Twitter, Facebook...) socijalnih mreža, a vremenska prognoza se sada prostire kroz više ekrana i prisutna je i u kalendaru. Prečica na uvodnom ekranu sada može biti program, kontakt, omiljeni sajt ili widget. Osim tri vidljive prečice, moguće je definisati još šest do kojih se dolazi povlačenjem prsta nadole. Omiljenih 15 kontakata moguće je rasporediti u pet redova i tri kolone, a slike preuzeti direktno sa linkovanog Facebook naloga. Pored izbora slike kojim se dobijaju detaljne informacije o kontaktu, moguće je izabrati i direktnu prečicu ka pozivu. HTC je sve načine komunikacije sa kontaktima organizovao u tab‑ove, pa je za svaki kontakt iz imenika lako dostupna istorija poziva, kompletna korespondencija SMS ili e‑mail porukama kao i statusi sa socijalnih mreža.

I pored novog Windows‑a 6.5, prosečan korisnik neće otići dalje od HTC korisničkog interfejsa, što je u ovom slučaju pohvalno. Start meni smo koristili samo za pokretanje naknadno instaliranih aplikacija. Pored Google Maps programa, instalirana je i test verzija CoPilot navigacionog softvera koji nema podršku za Srbiju, pa i dalje preporučujemo Garmin, iGo ili NDrive.

HD2 obezbeđuje visoku produktivnost upravo zahvaljujući velikom ekranu, brzom procesoru i softveru. Pravo je uživanje koristiti PDA telefon koji ni u jednom momentu ne usporava, a iskustvo kucanja po virtuelnoj tastaturi je drastično poboljšano uvođenjem kapacitivnog ekrana – prvog u Windows Mobile svetu. Prijatno smo se iznenadili masom, koja omogućava da se ovaj model nosi u džepu sakoa. Nažalost, njegove dimenzije nisu za svaku ruku.

Samsung B7610 Omnia Pro

Pored dugoočekivanog modela Omnia II, Samsung je predstavio novi uređaj sličnih dimenzija, ali sa fizičkom QWERTY tastaturom – B7610 Omnia Pro je kancelarija u malom. Prednjom stranom dominiraju ekran dijagonale 3.5“, tri funkcijska tastera i sekundarna kamera za video-razgovor. Poleđina odaje prave multimedijalne karakteristike ovog telefona, kako dizajnom, tako i jasnom oznakom da je ovo poslovni telefon sa kamerom rezolucije 5 Mp sa dva LED blica. I pored skrivene QWERTY tastature sa slide mehanizmom, telefon deluje kompaktno, a sam mehanizam funkcioniše odlično. Nažalost, ekran nije moguće nagnuti a tasteri su raspoređeni u četiri reda, što znači da za unos brojeva treba koristiti funkcijske tastere.

Hardver je optimizovan: uvedena je grafička akceleracija koja u kombinaciji sa procesorom na 800 MHz izvlači maksimum iz WVGA rezolucije (800×480). PDA podržava DivX i XviD video-formate, a uz dodatni kabl sadržaj ekrana je moguće prikazati i na monitoru ili projektoru. Prilikom prvog pokretanja uređaja dočekuju nas jarke boje sa AMOLED ekrana, izrađenog u rezistivnoj tehnologiji, što znači se računarom upravlja prstom ili stylus‑om. Za razliku od konkurencije, ekran na ovom modelu se jedva primetno ugiba.

Samsung već duže vreme svoje telefone oprema alternativnim korisničkim interfejsom, pa je nova verzija TouchWiz‑a i ovde prisutna. Osim Start dugmeta koje korisnike dovodi do prečica sa svim aplikacijama, ostatak Windows Mobile 6.5 operativnog sistema je sakriven od korisnika. Samsung je povećao broj custom ekrana, a organizacija sadržaja je, osim Life režima, dobila i Work – režim koji akcenat stavlja na praktičnost korišćenja. Life koristi sistem plutajućih widget‑a, dok se u okviru Work režima informacije prikazuju u okviru vertikalnih tabova. Prečice ka programima su raspoređene u tri kolone i četiri reda po jednom ekranu čime je navigacija znatno olakšana.

Promenjene su sistemske aplikacije dialer, messaging i e‑mail, te instalirano pregršt dodatnih programa: OCR vizit‑karti, prepoznavanje muzike, deljenje video-materijala preko Interneta... Tu su i zabavne aplikacije kao i par igara koje koriste grafički podsistem i G‑senzor. Raspored ikona možete menjati na jednostavan način, što je korak napred u odnosu na WM. Korisniku su na raspolaganju i dva alata za upravljanje programima: Task Switcher – do koga se dolazi dužim pritiskom na centralni taster i Task Manager, koji prikazuje i dodatne informacije kao što je zauzeće memorije. Pored AMOLED ekrana odličnog kontrasta i velike štedljivosti, prijatno nas je iznenadila i kamera rezolucije 5 Mp koja daje sasvim solidne fotografije. Za uslove slabog osvetljenja pomažu dva LED blica, mada od njih ne treba očekivati previše.

Baterija kapaciteta 1500 mAh je dodatni adut, pa zaključujemo da Omnia Pro B7610, sa odličnim izborom dodatnih aplikacija, jedinstvenim korisničkim interfejsom i multimedijalnim karakteristikama predstavlja moćan alat za korisnika u pokretu.

Korisne adrese:

Telenor
http://www.telenor.rs

VIP
http://www.vip.rs

Roaming
http://www.roaming.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #162
preview
Monitori u trendu
Nebojša Rašković



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter