GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #162 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Iz Konica Minolte s ljubavlju
Slađana Radivojević
Konica Minolta bizhub C220 i bizhub C280 namenjeni su produkciji monohromatskih i kolor materijala, kopiranju i skeniranju dokumenata A3 plus formata. Zvuči suvoparno, ali u radu se vidi što-šta vredno priče...
- PC #162 (Januar 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Iz Konica Minolte s ljubavlju

Ko­ni­ca Mi­nol­ta bi­zhub C280. Rezolucija štampanja / skeniranja i kopiranja: 1800×600 dpi / 600×600 dpi • Brzina štampanja / skeniranja i kopiranja (A4): 22 ppm/ 70 ppm • Vreme zagrevanja uređaja : oko 45 s • Dimenzije, masa: 643×842×770 mm, 98 kg • Cena: zavisi od konfiguracije.

Zamislite scenu iz najnovijeg filma, čija se radnja odvija u uzavrelom kancelarijskom okruženju, na primer na Volstritu. Priča se razvija oko dva glavna junaka, muškarca i žene (zar se ne podrazumeva?) koji pokušavaju da u svetu biznisa i mutnih poslova pronađu put ka ličnoj sreći. Jedan film slične tematike je zapravo već snimljen, neko će promrljati. Da, ali u ovome bi glavni likovi pronašli sreću isključivo u materijalnim vrednostima – u novcu, tj. u povećanju profita. U takvom filmu i takvom okruženju bili bi neizostavni razni multifunkcionalni uređaji koji rade sve što možemo da zamislimo, ali uz velike uštede. U scenariju koji, Konica Minolta sledi uređaji nisu samo deo scenografije, već su junaci posebne priče. Čućete i zašto.

Oba uređaja, bizhub C220 i bizhub C280, namenjena su produkciji monohromatskih i kolor materijala, kopiranju i skeniranju dokumenata maksimalnog formata A3 plus. Upotreba ovih uređaja kao faks mašina jedna je od mnogobrojnih opcija kojima se sistemi mogu unaprediti. Za visok kvalitet otisaka, između ostalog, zaduženi su Simitri high definition polimerizovani toneri.

Tipično za ovu vrstu štampača, kertridža ima četiri, za svaku od CMYK boja po jedan. Za robustniji C280 maksimalni mesečni obim štampanja je 45.000 strana, a preporučeni obim 30.000 strana; bizhub C220 može da izađe na kraj s 35.000 otisaka, a preporučuje se da se ne optereti sa više od 25.000 strana na mesečnom nivou. Kapacitet kolor kertridža je 29.000 odštampanih strana.

Uštede su moguće na svakom koraku eksploatacije, pa se tako od male potrošnje struje i toga da se razvijač automatski osvežava (predviđeno je da može izdržati oko 20 zamena crnog tonera) otišlo čak do toga da je moguće zabraniti štampanje u koloru većini korisnika i ograničiti upotrebu ove „napredne“ funkcije na pojedince. Pravo pristupa se može definisati za čak hiljadu korisnika – autentifikacija se obavlja putem šifri, ali se opciono može unaprediti biometrijskim skenerom ili čitačem beskontaktnih ID kartica. Tu je i statistika ukupne potrošnje i cene otiska za svakog korisnika posebno – eto idealne prilike za našeg zavodnika da proveri da li mu je buduća životna saputnica raspikuća.

Konica Minolta bizhub C220. Rezolucija štampanja / skeniranja i kopiranja: 1800×600 dpi / 600×600 dpi • Brzina štampanja / skeniranja i kopiranja (A4): 28 ppm / 70 ppm • Vreme zagrevanja uređaja : oko 45 s • Dimenzije, masa: 643×842×770 mm, 98 kg • Cena: zavisi od konfiguracije.

Brzina štampanja bizhub‑a c220 je ista bilo da se radi o crno‑belom ili kolor štampanju – 22 strane u minutu – a jedino je za prvi otisak prilikom kolor štampe potrebno nešto više vremena – 11 sekundi, naspram 7,5 potrebnih za prvi otisak monohromatskog ispisa. U A3 formatu brzina je solidnih 12 strana u minutu, dok je za buđenje iz stanja mirovanja uređaju potrebno mnogo manje nego pomenutom paru ljubavnika – tek 45 sekundi. Brži bizhub C280, kao što i sama oznaka nagoveštava, može da štampa 28 strana u minutu, uz nekoliko sekundi kraće vreme neophodno za prvi otisak. Ovaj izdržljivi uređaj za jedan minut može da odštampa zavidnih 17 strana A3 formata.

Laserski štampači ugrađeni u ove višenamenske uređaje štampaju u maksimalnoj rezoluciji 1800×600 dpi, dok su rezolucije skeniranja i kopiranja ograničene na 600×600 dpi, ali sa maksimalnom brzinom od čak 70 strana u minutu. Bilo da je potrebno da se brzo digitalizuje obimna dokumentacija ili je reč o kopiranju materijala, korisnicima je na raspolaganju Automatic Document Feeder kapaciteta 100 listova, dok prilikom štampanja uređaj može da „proguta“ skoro sve što vam padne na pamet da mu podmetnete, uključujući i papire gramature do 271 g/m2 i banere dužine do 120 cm. Prisutna je i opcija automatskog dvostranog štampanja, dok se kapacitet ulaznih fioka i držača papira sa standardnih 1.150 može povećati na 3.650 listova. Prilikom štampanja možete kombinovati medije iz dve fioke.

Kapacitet i standardnih i opcionih fioka je 500 listova, dok opciona fioka velikog kapaciteta može da primi 2.500 listova. U konfiguraciji bez finišera kapacitet izlazne jedinice je 250 listova, dok se s njim povećava na čak 3.200 listova. Zahvaljujući modularnom konceptu, finišer se može unaprediti – predviđeno je čak i automatsko povezivanje knjižica koje imaju do 60 strana.

Mozak bizhub‑a C220a je procesor na 667 MHz; za skladištenje je na raspolaganju hard disk kapaciteta 250 GB, dok se u uređaj standardno ugrađuje 2 GB memorije. U brži C280 ugrađen je procesor na 1 GHz, dok ugrađeni Emperon print kontroler nudi podršku za PCL 6c i PostScript 3. Uređaji se povezuju na računar preko USB‑a ili gigabitnog mrežnog priključka, a kada poželite fizički kontakt, tu je veliki kolor ekran osetljiv na dodir.

Da ipak budemo potpuno iskreni na kraju naše priče – verujemo da film u kome bi Konica Minolta bizhub uređaji imali glavne uloge ne bi bio naročito zanimljiv. Možda bi bio i dosadan. Cilj jeste postignut i hepiend je tu – uređaji rade dobro, brzo i pouzdano, tu je i velika prilagodljivost potrebama različitih korisnika – uz nisku cenu po otisku i visok kvalitet odštampanog materijala; naši junaci su zadovoljni uređajima i nema ni nepredvidljivih situacija, ni izliva negativnih emocija. Pare su tu, a verovatno je za naše fiktivne junake upravo to ljubav... Možda je za menadžere u korporacijama i vlasnike preduzeća ovo sasvim dovoljno da se odluče za nabavku jednog od ovih uređaja, a ljubitelji romantičnih komedija će se vratiti Harisonu Fordu, Melani Grifit i Holivudu.

Korisne adrese:

Konica Minolta
http://www.konicaminolta.co.rs
BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter