GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #162 > PC.Biz
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kamera broj 13
Mladen Mijatović
Nove Axis-ove kamere donose HD sliku sa H.264 kompresijom po pristupačnijoj ceni nego ranije. A tu su i varifokalna sočiva i još neki sitni, ali korisni dodaci.
- PC #162 (Januar 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Kamera broj 13

Axis P1344. Interfejsi: RJ‑45 Ethernet (PoE); 3,5 mm audio; I/O intefejs • Napredne funkcije: Višestruki H.264 strimovi, focus assistant, remote back focus, pixel counting • Rezolucija: od 160×190 do 1280×800 (720p) @ 30 fps • Kompresija: H.264 (MPEG‑4 AVC), Motion‑JPEG • Cena: 757 evra.

Švedski Axis je izbacio na tržište novu seriju IP kamera opšte namene. U novoj P13 klasi nalaze se tri slična modela. Osnovni model P1343 podržava rezolucije zaključno sa SVGA, nešto napredniji P1344 daje 720p sliku, dok najmoćnija kamera P1346 može da pruži maksimalnu HDTV rezoluciju 1080p.

Dostupan HD

Axis P1344 je kamera klasičnog oblika i relativno malih dimenzija. Unutar kućišta se nalazi namenski procesor koji obavlja MPEG‑4 AVC (H.264) kompresiju u realnom vremenu, dajući višestruke video‑strimove različitih karakteristika. Na primer, kamera može istovremeno da šalje stream niske rezolucije i malog framerate-a koji se prima preko mobilnog telefona, kao i visokokvalitetan stream za operatera u lokalnoj mreži i za potrebe snimanja na DVR. Axis je prihvatio i koncept lokalnog storage-a pošto snimak može da se zabeleži i na SD/SDHC karticu u kameri.

Najkvalitetniji video stream koji ova kamera daje je 720p pri 30 frejmova u sekundi. Interesantno je da, pored H.264 i nekompresovanog Motion‑JPEG, nisu podržani drugi video‑kodeci, što znači da je MPEG‑4 part2 kodeku odzvonilo.

PTZ funkcije su izvedene kao digitalne, što uz ovako veliku rezoluciju ne mora da bude problem, a kamera ima mogućnost zadavanja putanje po kojoj „patrolira“ između unapred zadatih pozicija u zoni posmatranja.

Kao i svi noviji modeli, Axis P1344 se napaja po PoE standardu, što drastično pojednostavljuje instalaciju. Pored jednog Ethernet konektora, kamera ima i ulaz za povezivanje spoljnih uređaja, pa sistem integrator može da pusti mašti na volju i poveže električnu bravu, svetlo, PIR senzor ili panik‑taster. Zvučnik i mikrofon su integrisani, a tu je i 3,5 mm džek za dodatne audio‑uređaje.

Malo, ali znači

Axis P1344 ima i niz sitnica koje olakšavaju instalaciju i rad. Kamera je opremljena varifokalnim sočivom (3‑8 mm, odnosno ugla 32‑74 stepena), a pritiskom na taster aktivira se focus assistant, pa se slika podešava gledanjem u LED koji menja boje u zavisnosti od oštrine. Tu je i Remote Back Focus koji omogućava da se oštrina fino podesi kroz Web GUI.

Jedan od značajnih faktora koji treba uzeti u obzir pri instalaciji svake bezbednosne kamere jeste pitanje namene. Postoje jasno definisana pravila o tome koliki je minimalan broj piksela koji treba da zauzima lice neke osobe da bi ona bila identifikovana. Tu je od pomoći funkcija kojom se automatski prebrojavaju pikseli i tako obezbeđuje da kamera pouzdano radi.

Korisne adrese:

IP Way
http://www.ipway.rs/

SLEDEĆI TEKST U PC #162
preview
Sistem za maloprodaju
Marko Herman
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter