GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #163 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Vrlo stvarna provera
Đorđe Grujić
Solibri Model Checker je prvi i za sada jedini paket koji potpuno ispunjava BIM ideal u proveri projektovanih objekata. I to dobro radi već više od decenije...
- PC #163 (Februar 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Vrlo stvarna provera

(kliknite za veću sliku)

Još pre nego što je BIM bio BIM, korisnici aplikacija koje su podržavale IFC format su mogli da svojim klijentima omoguće ne samo da virtuelno prošetaju kroz projektovane objekte, već i da provere da li je projekat urađen po propisima, da li se neki od elemenata projekta sudaraju, kao i specifikacije, osobine i količine projektovanih konstrukcija i delova zgrade. Solibri omogućava sve to i još ponešto, stvarajući okruženje za poslodavca, ali i projektante i izvođače – njihova saradnja rezultovaće proverenim projektom koji daje osnovu za bezbednu gradnju.

Kako proveriti?

U BIM proceduri poslodavac ne želi i ne mora da se bavi projektovanjem, planiranjem, izvođenjem i pratećim radnjama; za to su plaćeni projektanti i izvođači. No, poslodavac je vrlo zainteresovan da podatke koje dobija od projektanata proveri, kao i da na jednom mestu rukuje svim podacima odjednom, a ne da roni kroz okean raznih projekata pojedinih disciplina. Svim projektantima je u interesu da svoj rad kooridiniraju sa kolegama, kako bi se greške, sudari i problemi što pre primetili, a onda i otklonili – izmene i ponovni rad se najteže naplaćuju. Jedini uslov koji se postavlja jeste taj da svi učesnici koji stvaraju BIM sadržaj – dakle projektanti – koriste alate koji podržavaju IFC standarde, i mogu da izvezu svoj projekat u tom formatu.

(kliknite za veću sliku)

Dok to u projektantskim alatima ne mora uvek da bude slučaj, Solibri može da uveze i integriše više IFC projekata. Već vizuelnom proverom se dobija mnogo, i svaka očigledna greška će biti vidljiva. No, kako je IFC „pametan“ format, a alati iz kojih je izvezen znaju šta je šta, integrisani model predstavlja pravu digitalnu zgradu, gde je moguće proveriti apsolutno sve.

Da bi Solibri mogao da proveri da li je projekat po propisima, prohodnost požarnih izlaza i ostale bitne stvari, morate mu objasniti propise. U paket su ugrađeni ADA/ABA i ANSI 117.1, a dodatni, lokalni, ili čak interni propisi se lako definišu.

Kako se radi

Solibri otvara IFC, IFCzip i svoj SMC format, a može da uveze i DWG model radi koordinacije. Pretpostavlja se da ste izvezli IFC format iz paketa kojim projektujete. Prva provera je vizuelna i za to su na raspolaganju klasični Orbit, Pan i Zoom alati, kao i šetnja kroz objekat. Ovde je vrlo bitno naglasiti da postoje mnogostruki načini prikaza objekata, u zavisnosti od toga šta se radi. Na primer, ako proveravate odnos nekoliko elemenata, svi ostali elementi mogu biti prikazani kao prozirni, kako biste se lakše snašli. Kako IFC datoteke umeju da budu velike, Solibri nudi besplatni IFC Optimizer na www.solibri.com/solibri‑ifc‑optimizer.html .

(kliknite za veću sliku)

Prilikom uvoza, IFC iz BIM aplikacija automatski prepoznaje svoju kategoriju. Projekat urađen ArchiCAD‑om, koji smo koristili za probu, tačno je prepoznat kao arhitektonski. Za DWG modele, osim ako alat koji ih izvozi ne definiše kategoriju, to moramo uraditi sami. Naravno, moguće je i recimo model konstrukcije iz ArchiCAD‑a uvesti kao konstrukciju, što se u Solibri‑ju drugačije tretira. Pošto smo uvezli sve modele, ostaje da definišemo pravila.

Osnovna pravila su obezbeđena uz paket, i možete ih dorađivati i prepravljati po potrebi. Pre nego počnete proveru, morate da odredite koja pravila ćete primeniti. Počev od čistoće i detaljnosti modela, do pridržavanja BIM pravila, preko pogodnosti za proračun energetskih gubitaka, do vizuelizacije – Solibri već ima podešeno sve. Neki od rezultata, na primer primena BIM pravila, će vas možda i neprijatno iznenaditi, ali će vas i naterati da razmislite o načinu rada i izrade modela. Vaš arhitektonski BIM paket vas neće uvek opomenuti ako napravite grešku, ali Solibri hoće. Recimo, možete mu zadati da vrata ne mogu da budu niža od 2 metra, da grede moraju da budu gornjom ivicom na ivici ploče, da ploče ne mogu biti deblje od metra... disciplinovano modelovanje, gde se elementi koriste ne samo kao alati za modelovanje, nego alati za digitalno zidanje, vrlo je bitno.

I još ...

(kliknite za veću sliku)

Osim što proverava da li je vaš projekat izvodljiv, Solibri će videti i sve sudare konstrukcije i instalacija, kao i elemente konstrukcije koji se preklapaju. Za svaki od elemenata, Solibri čita količine, koje je dalje moguće izvesti u programe za planiranje ili predmer i predračun. Kao recimo Vico Chage Manager, koji poredi crteže, Solibri može da poredi dva projekta i da vam označi izmene – u pravim građevinskim elementima. Kao što je već pomenuto, Solibri može i da proveri požarne izlaze i puteve evakuacije – ako mu prethodno pokažete požarne zone, jer ove informacije obično ne dolaze u IFC modelu, pošto BIM alati većinom ne poseduju tu funkciju.

Važna osobina svakog IFC projekta su spoljni zidovi. Prilikom izvoza IFC modela ovo može da se odredi (na primer, u ArchiCAD‑u možete prilikom IFC izvoza odrediti sloj ili grupu slojeva na kojima su spoljni zidovi) no, ako ste dobili arhitektonski model od nekoga ko to nije uradio, nema problema. Tools view pokazuje sve kandidate, i u njemu možete da završite ovu važnu operaciju.

Osim kretanja, raznih prikaza i čega sve još ne, Solibri ima i deo u kome možete da napravite prezentaciju kojom ćete prikazati rezultate svog rada investitoru. Jednostavno otvorite po pogled u kome se dešava to što hoćete, i snimite ga kao slajd.

Zašto nije poznat(iji)?

(kliknite za veću sliku)

Prosto je neverovatno da ovako dobar paket, uz svu BIM poviku u poslednje vreme, nije poznatiji i više u upotrebi. Biće da je jedan od razloga tome što proizvođač nije velika američka ili međunarodna kompanija – dok oni nešto ne naprave ili ne kupe, jako se trude da se ne čuje da takvo nešto postoji. Uprkos svemu, modifikovani Solibri koriste američke vlasti za automatsku proveru primene projektantskih propisa.

Smatramo da je jako dobro što Solibri čita IFC format, jer on ne zavisi ni od jednog proizvođača softvera niti kompanije, već je rezultat inicijative koja se zvala IAI a danas je poznata kao BuildSmart. Korisnicima bi verovatno bilo udobnije da mogu da u Solibri‑ju otvore svoj projekat direktno nego da izvoze IFC i nauče kako da podese izvoz, no pošto je IFC jedini nadjezik BIM komunikacije, ovo je dobro. Niko ne nauči ništa što ne mora.

Za kraj, ako ste u građevinskoj industriji, probajte Solibri. Ako ste investitor, uštedeće vam puno, doduše tek pošto naterate svoje projektante da koriste BIM alate ili angažujete one koji ih već koriste. Ako ste projektant, Solibri će vam pomoći u koordinaciji sa kolegama koji projektuju ostale faze i omogućiti vam da proverite svoj projekat u odnosu na propise, izvodljivost i kvalitet. Ma koju ulogu da igrate, Solibri ima nešto da ponudi. Ako samo želite da pogledate šta drugi rade, besplatni viewer je na adresi www.solibri.com/solibri‑model‑viewer.html

Korisne adrese:

Solibri
http://www.solibri.com

SLEDEĆI TEKST U PC #163
preview
Oleo: Putnički OS
Mariana Perak


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter