GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #163 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Oleo: Putnički OS
Mariana Perak
Ako vam posebne Internet usluge za obradu dokumenata ili pravljenje slika nisu dovoljne, možda vam je potreban (skoro) pun mrežni operativni sistem. Tako je i nastao Ulteo Open Virtual Desktop.
- PC #163 (Februar 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Oleo: Putnički OS

(kliknite za veću sliku)

Nova generacija Internet tehnologija donela nam je niz servisa koji nude manje ili više upotrebljive i interesantne aplikacije u online formi (Google Documents, Zoho, Aviary Suite...). Ipak, uglavnom je to jedna aplikacija ili njih nekoliko, a ako bi neko želeo da pored pisanja teksta ponešto i nacrta, morao bi da se prijavi na poseban sistem. Okruženje, koje skoro da oponaša operativni sistem sa korisničkim aplikacijama, bilo bi mnogo bolje rešenje. Zato je i nastao Ulteo Open Virtual Desktop.

U duhu jednostavnosti

Ulteo je pokrenuo jedan od osnivača kompanije Mandriva. On se pozabavio interesantnom idejom operativnog sistema koji će se distribuirati preko mreže i izvršavati na pojednostavljenom lokalnom računaru, uz pomoć klijentskog softvera. Zahvaljujući dinamičnom razvoju savremenih Web browser‑a, oni mogu da zamene klijentsku aplikaciju, dok je jedino neophodna mrežna konekcija. Kompanija Ulteo je svoj sistem razvijala dve godine, a nedavno je objavila prvu javnu verziju koja u mnogim aspektima prevazilazi ponudu online aplikacija.

(kliknite za veću sliku)

Ulteo Desktop nije u punom smislu operativni sistem koji se distribuira preko mreže, pošto je neophodno da krajnji korisnik na računaru već ima neki operativni sistem i Web browser. Preciznije rečeno, Ulteo je aplikativno okruženje koje načinom rada i izborom aplikacija oponaša upotrebljiv operativni sistem.

Ulteo postoji u dve varijante. Jedna se svodi na softver koji se može besplatno preuzeti i kroz instalaciju na neku od podržanih GNU/Linux distribucija ponuditi korisnicima u lokalnoj mreži. Na ovaj način poslovne sredine mogu, uz smanjenje troškova, doći do unifikovanog radnog okruženja koje se kontroliše sa jednog mesta. Podržana je distribucija Windows aplikacija i instalacija na Windows 2003 Server, što je interesantna kombinacija koja omogućava da se iskoriste najbolje Windows aplikacije na desktop‑u koji koristi i GNU/Linux programe.

Kada se Ulteo instalira lokalno kao kompletan sistem, hardverski zahtevi prema aplikativnom serveru ne predstavljaju bauk, tako da je za okruženje sa dvadeset klijentskih računara povezanih u mrežu dovoljan server baziran na x86 arhitekturi, procesor sa dva i 2 GB sistemske memorije, s obzirom na to da je za 20 istovremenih korisnika dovoljno 1 GB RAM‑a.

Široka ponuda

(kliknite za veću sliku)

Drugi oblik usluge koji Ulteo nudi jeste pristup Ulteo Online Desktop sistemu, koji se može učitati i koristiti preko Interneta u browser‑u. Ovakav servis bi mogao biti interesantniji nego Google Documents, pre svega zato što nudi veliki broj aplikacija, odnosno sve ono što bi neka kompanija želela da instalira na serverima. Ipak, besplatna varijanta usluge trenutno nema puno smisla, pošto komercijalni nalozi u skoro svakom trenutku okupiraju raspoložive resurse.

Sve vrste naloga imaju pristup istom okruženju sa aplikacijama, ali bez plaćanja ima ograničenja: 25 minuta korišćenja, 1 GB prostora za fajlove i 10 MB za pojedinačni fajl. Studentski nalog košta pet evra mesečno i ograničen je na tri sata, 2 GB i 20 MB, uz mogućnost deljenja sa tri osobe. Freelance nalog košta 10 evra mesečno, nema vremensko ograničenje, a nudi 5 GB prostora, 40 MB po fajlu i deljenje desktop‑a sa pet osoba. Biznis nalog košta 20 evra mesečno, takođe nema vremensko ograničenje, a pruža 10 GB prostora, 60 MB po fajlu i deljenje sa 10 korisnika.

Ima i Start meni...

(kliknite za veću sliku)

Na sajtu www.ulteo.com nije lako pronaći stranicu sa koje se može pokrenuti učitavanje ovog okruženja. Ona se nalazi na adresi www.ulteo.com/home/en/connectme , a ako je zeleni taster za aktiviranje Ulteo Desktop‑a funkcionalan, zabava može da počne. U suprotnom, možda Ulteo ne podržava Web browser koji koristite ili nemate odgovarajuću podršku za Javu. Ulteo Desktop zahteva Java Runtime Environment 1.4 ili noviji, a podržani su Firefox 2, Internet Explorer 6, Safari 3, i novije verzije. Opera još nije podržana.

Kada se Ulteo Desktop pokrene, potrebno je u proseku manje od minuta za njegovo učitavanje, nakon čega se pojavljuje okruženje koje liči na GNU/Linux distribuciju. Uklonjene su alatke za konfiguraciju i instalaciju softvera, nedostaje komandna linija, a korisnik može načiniti samo manje izmene desktop‑a.

Na raspolaganju je niz aplikacija: Firefox, Thunderbird e‑mail klijent, OpenOffice.org, GIMP editor slika, program za chat, pregled PDF dokumenata... Ulteo ima čak i Start meni u okviru kojeg su aplikacije organizovane po kategorijama. Zanimljivo je da je uz pomoć Ulteo Desktop‑a vreme potrebno za pokretanje programa kao što je OpenOffice.org primetno kraće nego pri pokretanju sa lokalne mašine. Razlog je možda u tome što je aplikacija već pokrenuta na serveru, a kod korisnika se učitavaju pojedine komponente. I pored toga, utisak brzine je impresivan.

Za timski rad

Ulteo pruža mogućnost deljenja radnog okruženja sa nekoliko korisnika, u zavisnosti od tipa naloga. Koristeći opciju Share Ulteo Desktop, možete poslati e‑mail s linkom ka trenutnoj sesiji. Primalac tog linka može pregledati Ulteo Desktop ili ostvariti punu kontrolu.

Sistem smo isprobali sa vezama od 2 Mb/s i 512 Kb/s, i u oba slučaja smo primetili blago kašnjenje, što je karakteristika svih online aplikacija ovog tipa. Dakle, Ulteo Desktop vam neće odgovarati ako želite da radite brzo sa grafičkim fajlovima, ali je za klasične kancelarijske zadatke veoma pogodan. Ulteo je tehnologija otvorenog koda, pa će se uskoro pojaviti niz servisa baziranih na ovoj ideji, gde kompanije nude različite oblike i uslove za online pristupanje upotrebljivom okruženju. Kada ovakvo okruženje bude moguće efikasno koristiti sa prenosivim uređajima, ući ćemo u novu eru računara i Interneta...

SLEDEĆI TEKST U PC #163
preview
Novi Pazar - siguran grad
Mladen Mijatović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter